Riksdagens arbetsformer har förändrats under de senaste åren. Övergången till kalenderårsbudget med åtföljande budgetbehandling på hösten liksom förlängningen av riksdagsåret är de största förändringarna. Det finns också en ökad insikt om vikten av att utvärdera och följa upp resultaten av tidigare beslut.
I samband med förlängningen av riksdagsåret uttalades ambitionen att var fjärde vecka skulle vara plenifri. Avsikten var att ge ledamöterna ökade möjligheter att arbeta i den egna valkretsen samt att göra studieresor och studiebesök. Kontakterna i den egna valkretsen är också en nödvändig del av uppföljningsarbetet inom riksdagen. De ger möjlighet att på plats se resultaten av fattade beslut.
Det har emellertid blivit allt vanligare att de plenifria veckorna fylls med utskottsaktiviteter som sammanträden och utfrågningar. Detta innebär att studieresor, industripraktik över flera dagar och längre sammanhållna program i valkretsen m.m. omöjliggörs, en utveckling som måste anses gå stick i stäv med de intentioner som låg bakom införandet av de plenifria veckorna.
Talmanskonferensen bör därför ges i uppdrag att se över systemet med plenifria veckor i syfte att göra dem tillgängliga för arbete utanför Riksdags- huset.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen ger talmanskonferensen i uppdrag att utreda systemet med plenifria veckor i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 2 oktober 1996
Anders Björck (m)
Birger Hagård (m) Jerry Martinger (m) Inger René (m) Nils Fredrik Aurelius (m) Fredrik Reinfeldt (m) Henrik S Järrel (m) Ola Karlsson (m)
Gotab, Stockholm 1996