Få ärenden har under senare år behandlats så ofta och gett upphov till så många och långa diskussioner som riksdagsledamöternas arvoden.
Principen för hur arvodena skall beräknas har från 1962 till 1990 varit att de bestäms utifrån lönen för vissa typer av tjänstemän inom statsför- valtningen.
1962 fastslogs att arvodet skulle utgöra två tredjedelar av lönen i löneklass 1 på löneplan B. En eftersläpning till följd bl.a. av en löneplansrevision gjorde att grundarvodet höjdes 1966. 1971 beslutades att arvodena skulle vara två tredjedelar av lönen i löneklass 1 på löneplan C.
Med anledning av den statliga löneplansreformen och med hänsyn till riksdagens ökade arbetsbörda beslöts 1974 att arvodet skulle utgå med ett belopp motsvarande 10/12 av lönen i löneklass F25 på den statliga löneplanen.
Från och med 1988 utgick arvode till riksdagsledamot enligt lönegrad N30 tjänstetidsklass 7. Arvodet beräknades motsvara den genomsnittliga lönen för tjänsten som byråchef, rådman, hovrättsråd samt kammarrättsråd.
Efter 1990 upphörde bindningen till den statliga löneplanen och olika metoder för arvodesbestämning har använts. 1993 inrättades en ny myndighet under riksdagen - Riksdagens arvodesnämnd - som skall fastställa det belopp som ledamotsarvodet skall utgå med.
Nuvarande system kan upplevas som godtyckligt. Därför vore det önskvärt med en återgång till ett bundet system med koppling till löneutvecklingen i samhället i övrigt, t.ex. genom att riksdagsarvodet knyts till någon eller några yrkesgrupper inom den privata eller offentliga sektorn.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar genomföra en översyn av riksdagsledamöternas arvoden i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 27 september 1996
Anders Björck (m)
Birger Hagård (m) Jerry Martinger (m) Inger René (m) Nils Fredrik Aurelius (m) Fredrik Reinfeldt (m) Henrik S Järrel (m) Ola Karlsson (m)