Regeringens förslag
I propositionen föreslås att den nuvarande lagen (1994:686) om försöksverksamhet med medborgarkontor, som tillkom under den borgerliga regeringsperioden 1991-94, ersätts med en lag om försöksverksamhet med samtjänst vid medborgarkontor. Syftet är att få ytterligare kunskaper om och erfarenheter av hur ett organiserat samarbete över kommunala och statliga myndighetsgränser kan utformas. Härutöver syftar verksamheten till att skapa utrymme för samordningsvinster, dvs. besparingar.
Förslaget innebär att tidpunkten för den nuvarande försöksverksamheten förlängs från utgången av juni 1999 till utgången av juni 2002. Försöks- verksamheten, som pågått sedan den 1 juli 1994, har inneburit en möjlighet för kommuner och statliga myndigheter m.fl. att upprätta samarbetsavtal rörande förvaltningsuppgifter som inte innebär myndighetsutövning. Verk- samheten har i stället varit inriktad på att ge medborgarna bättre tillgång till information, service och rådgivning. Med regeringens förslag till utvidgning av verksamheten ges en möjlighet för statliga myndigheter, försäkrings- kassor, kommuner och landsting att inom ramen för försöksverksamheten träffa samtjänstavtal om dels förvaltningsuppgifter enligt ovan, dels en möjlighet för de samverkande myndigheterna m.fl. att använda varandras personal till att utföra vissa förvaltningsuppgifter som utgör myndig- hetsutövning eller kräver tillgång till personregister. Detta skall ske genom att den myndighet som ansvarar för uppgiften träffar ett särskilt anställnings- eller uppdragsavtal med den handläggare som skall utföra myndighetsutövningen.
Våra utgångspunkter
I likhet med regeringen anser vi att det är angeläget att förenkla medborgarnas kontakter med myndigheter och att underlätta för allmänheten att få tillgång till samhällets service och erbjudas en möjlighet att få svar på frågor. Denna utgångspunkt låg också till grund för den borgerliga regeringens initiativ till försöksverksamhet med medborgarkontor. Syftet med verksamheten var då som nu att få ytterligare kunskaper och erfarenheter om hur ett organiserat samarbete över kommunala och statliga myndighetsgränser kan utformas. Den borgerliga regeringen stannade dock vid att låta försöksverksamheten omfatta information, service och rådgivning, dvs. uppgifter som inte innebär myndighetsutövning. Frågor om ärendehantering och myndighetsutövning vid medborgarkontor med integrerad statlig och kommunal verksamhet bedömdes kräva ytterligare rättsliga överväganden. I detta sammanhang betonades särskilt att försöksverksamheten måste bedrivas på ett sådant sätt att medborgarnas berättigade krav på integritet och rättssäkerhet kunde tillgodoses. Därefter har frågan om myndighetsutövning vid medborgarkontor varit föremål för utredning, SOU 1995:61, Myndighetsutövning vid medborgarkontor.
Regeringens förslag är mindre långtgående än utredningens vad gäller omfattningen av myndighetsutövning inom ramen för försöksverksamheten. Enligt vår uppfattning har regeringen i stort sett gjort rätt avvägningar i fråga om vilka uppgifter med inslag av myndighetsutövning som kan anses vara lämpade att utföras vid medborgarkontoren. Detta innebär dock inte att vi kan lämna regeringens förslag utan invändningar.
Frågan om att medge deklarationsanstånd
Enligt förslaget skall en handläggare som omfattas av ett särskilt anställnings- eller uppdragsavtal i enklare fall få medge anstånd med att lämna självdeklaration. Vi känner stor tveksamhet inför en sådan ordning. Även om det i samtjänstavtalet skall preciseras vilka enklare fall som avses så finns det enligt vår mening starka skäl - inte minst från rättssäkerhetssynpunkt - som talar mot förslaget i denna del.
Rent generellt gäller vid all handläggning av ärenden att handläggaren, för att ärendet skall bli så noga berett som möjligt, kan behöva gå tillbaka till tidigare informationsunderlag i ärendet. Vid medborgarkontoren kommer emellertid inte sådant underlagsmaterial i t.ex. anståndsärenden att finnas tillgängligt.
Naturligtvis måste förutsättas att de handläggare som kommer att arbeta vid medborgarkontoren med denna typ av ärenden också kommer att vara kvalificerade för sina arbetsuppgifter. Av hänsyn till medborgarnas krav på ett rättssäkert handläggningsförfarande måste dock i detta sammanhang också beaktas att huvudparten av de myndighetsuppgifter som handläggaren genom utvidgningen av försöksverksamheten kommer att anförtros är av mer rutinartad karaktär. Detta kan innebära att handläggarnas kompetensnivå inte till fullo kommer att motsvara de krav som också måste kunna ställas vid handläggningen av ett anståndsärende. Enligt vår uppfattning har regeringen inte tillmätt denna omständighet tillräcklig betydelse.
I sammanhanget bör också erinras om Riksskatteverkets (RSV) yttrande, prop. s. 29. RSV avstyrkte förslaget med bl.a. följande motivering:
Verket anför att beslut om anstånd ofta har stor betydelse för den efterföljande granskningsverksamheten. Många skatteskyldiga sätter i system att lämna sin deklaration sent för att förkorta granskningstiden. På myndigheten finns ofta sådan personkännedom som behövs för att kunna bedöma om anstånd skall medges. Dessutom finns där föregående års deklarationer som kan innehålla värdefulla upplysningar för bedömningen.
Ytterligare en aspekt som regeringen inte närmare synes ha beaktat är att skatteuppbörd normalt sett inte anses vara en uppgift för kommunal verksamhet.
Mot denna bakgrund kan vi inte ställa oss bakom förslaget i denna del.
Integritetsaspekten
Den föreslagna modellen innebär att samverkan mellan myndigheter kommer att omfatta förvaltningsuppgifter som innefattar myndighetsutövning eller som kräver tillgång till personregister. Tanken är att förvaltningsuppgifter från olika myndigheter skall kunna utföras av en och samma person, som också kan ha tillgång till personregister. Å ena sidan uppnås här fördelen att den enskilde kommer att kunna vända sig till en handläggare med flera olika förvaltningsärenden. Exempelvis kommer en pensionär som ansöker om parkeringstillstånd för handikappbil vid samma tillfälle också att kunna ansöka om det som i propositionen går under samlingsbegreppet "ekonomiskt bistånd till vissa pensionärer". Å andra sidan kan inte helt bortses från att den enskildes integritetsskydd riskerar att försvagas när en och samma handläggare anförtros förvaltningsuppgifter från verksamheter mellan vilka sekretess kan gälla, och där självständiga bedömningar skall göras av handläggaren. Regeringen är inte omedveten om denna risk utan skriver att "förvaltningsuppgifter i verksamheter av skilda slag med olika sekretessområden inte utan begränsning kan läggas i en tjänstemans hand". Vidare framhåller regeringen att "det finns en gräns för en sådan integrering av uppgifter, både med hänsyn till den enskildes krav på respekt för sin integritet och till intresset av att inte försätta handläggarna i en situation som kan bli svår att hantera", prop. s. 24. Regeringen anser dock att den enskildes krav på integritet tillgodoses genom att samtjänst som omfattar myndighetsutövning begränsas till vissa utvalda förvaltningsuppgifter, se prop. 7 och 8 §§. I övrigt överlåts till de ansvariga myndigheterna som kan komma att ingå i samtjänsten att avgöra vilken av flera till buds stående tekniska metoder som skall tillämpas för att begränsa en handläggares terminalåtkomst så att han eller hon inte får tillgång till andra personuppgifter än sådana som behövs för att utföra arbetsuppgiften, prop. s. 24 ff. Vi finner inga skäl att på förhand misstro vare sig enskilda handläggares eller ansvariga myndigheters förmåga eller ambition att upprätthålla och värna skyddet för den enskildes integritet. Skulle det visa sig att den enskildes integritetsskydd inte respekteras utgår vi från att regeringen skyndsamt kommer att åtgärda sådana negativa konsekvenser som uppstått till följd av försöksverksamhetens utvidgning. Detta innebär att uppföljning och utvärdering av försöksverksamheten i denna del inte bör avvaktas utan i stället bedrivas löpande fr.o.m. den 1 juli 1997 till dess försöksverksamheten avslutas vid utgången av juni 2002.
Kostnader och samordningsvinster
Försöksverksamheten med medborgarkontor syftar inte bara till att underlätta medborgarnas kontakter med myndigheter och förbättra tillgången till information, service och rådgivning. Verksamheten syftar också till att skapa utrymme för samordningsvinster. Detta var viktigt för den borgerliga regeringen när försöksverksamheten introducerades för snart tre år sedan och än viktigare är det i dag. I princip all statlig och kommunal verksamhet har drabbats av kännbara besparingar och rationaliseringskrav samtidigt som högt ställda effektivitets- och kvalitetskrav förutsätts kunna behållas.
Som framhålls i propositionen gjorde den borgerliga regeringen inte några kostnadsberäkningar för att genomföra försöksverksamheten fullt ut. Detta var vid den aktuella tidpunkten inte heller möjligt eftersom allt utredningsarbete avseende verksamheten ännu inte avslutats eller i vissa fall ens påbörjats. Utgångspunkten var dock att det inte skulle anvisas något särskilt ekonomiskt stöd för det lokala utvecklingsarbetet. Finansieringen skulle huvudsakligen ske genom omprioriteringar av resurser inom kommunerna, de statliga myndigheterna och de allmänna försäkrings- kassorna. På detta sätt skapades en realistisk bas för en fortsatt drift av medborgarkontoren. Regeringen väljer nu att gå på samma linje. I den mån försöksverksamheten medför ökade kostnader bör dessa enligt regeringen finansieras genom omprioriteringar av resurser inom kommunerna och myndigheterna. Ansvaret för att regeringens förslag till utvidgning av försöksverksamheten inte leder till ökade kostnader åvilar således de avtalsslutande parterna.
Med hänsyn till att det samhällsekonomiska läget fortfarande är mycket ansträngt för såväl kommunerna som för myndigheterna anser vi att regeringen tar för lätt på behovet av en mer omfattande kostnadsberäkning av den fortsatta försöksverksamheten. Som regeringen själv framhåller skall inte försöksverksamhetens möjligheter till besparingar och samordningsvinster överdrivas. Ett sådant konstaterande från regeringens sida borde rimligen ha föranlett regeringen att närmare överväga och analysera den utvidgade försöksverksamhetens framtida finansiering och möjlighet till faktiska samordningsvinster.
En samlad utvärdering av verksamheten aviseras till efter år 2002. Av statsfinansiella skäl är det dock högst angeläget att kostnader och möjligheten till samordningsvinster i den fortsatta verksamheten blir föremål för kontinuerlig uppföljning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om att införa en möjlighet för handläggare som omfattas av ett särskilt anställnings- eller uppdragsavtal att i enklare fall få medge anstånd med att lämna självdeklaration i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att under försöksverksamhetens gång uppmärksamt följa hur bl.a. den enskildes integritetsskydd tillgodoses,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyndsamma åtgärder mot negativa konsekvenser avseende den enskildes integritetsskydd till följd av försöksverksamhetens utvidgning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kostnader och möjlighet till samordningsvinster i den fortsatta verksamheten blir föremål för kontinuerlig uppföljning.
Stockholm den 2 april 1997
Anders Björck (m)
Birger Hagård (m) Jerry Martinger (m) Inger René (m) Nils Fredrik Aurelius (m) Fredrik Reinfeldt (m) Henrik S Järrel (m) Ola Karlsson (m)