I propositionen redovisas förslag som innebär att personröstningsmomentet framhävs. Avsikten är att väljarna i större utsträckning skall kunna påverka representationen i de politiska församlingarna. Förslaget är välkommet och har stort stöd bland medborgarna och i de politiska partierna. Remissinstanserna är över lag positiva till förslaget. Förslaget omgärdas dock med en begränsning som innebär att en spärr på åtta procent sätts i den nya vallagen för att personrösterna skall beaktas vid riksdagsval och till fem procent vid kommunalval . Det är rimligt att partiernas rangordning av kandidater inte skall kunna kullkastas av ett fåtal väljare. En spärr är därför nödvändig.
Det jag vänder mig emot är att spärren till riksdagsval sätts till åtta procent. Väljarnas inflytande måste få ett bättre genomslag även på personurvalet. Spärrnivån till riksdagsval skall därför vara fem procent. Det finns, enligt min mening, inte heller några skäl att ha olika spärrnivåer vid val till riksdagen eller till de kommunala församlingarna.
I propositionen beskärs väljarnas möjligheter att via strykningar markera sin inställning till partiernas kandidater. Av propositionstexten framgår att strykningar anses vara en negativ väljaryttring som inte skall beaktas.
Jag betraktar varje markering från väljarnas sida som något positivt för det demokratiska systemet. Förslaget att strykningar inte skall beaktas i fortsättningen tyder mer på en omsorg om kandidaterna och de politiska partiernas anseende framför omsorg om väljarnas möjlighet att markera sin inställning. Förslaget från regeringen skall därför i denna del ogillas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att spärrnivån för de särskilda personrösterna vid riksdagsval skall vara 5 %,
2. att riksdagen avslår propositionens förslag beträffande strykningar av namn på valsedlar.
Stockholm den 5 februari 1997
Tomas Högström (m)
Gotab, Stockholm 1997