Personval
Regeringens förslag till ny vallag innehåller inte så många förslag till ändringar men ändå några som måste betecknas som väsentliga. En sådan är frågan om personval och vilket genomslag det av riksdagen beslutade personvalet skall få i praktiken. Ett självklart syfte med valsystemets konstruktion bör, enligt vår mening, vara att väljarna skall garanteras möjligheter att både påverka politikens innehåll och utkräva ansvar. Eftersom möjligheterna att utkräva personligt ansvar är mycket begränsad i det nuvarande valsystemet kan en förstärkning av personvalsinslaget innebära en förstärkning av folkstyret. Det måste även ses som en viktig del i väljarens frihet att kunna välja, inte bara parti, utan också vem som skall representera henne. Miljöpartiet de gröna har under hela processen stött tanken om att stärka relationen mellan väljare och folkvalda i valsystemet. Vi menar likaså att det i praktiken inte går att bortse från att det har stor betydelse för politikens innehåll vilka människor som blir valda och att väljarna också av detta skäl bör ha ett mer direkt inflytande över vilka de väljer.
Det finns dock även en berättigad oro i debatten om personval. Det ojämlika samhälle vi har idag gör att människors möjligheter att tillgodogöra sig information och sålla i mediebruset skiljer sig väldigt mycket mellan olika grupper. Det här är emellertid ett problem som rör demokratins möjligheter mer generellt. Ett viktigt motargument i den här diskussionen är att det är först när man är beredd att ge människor makt som man också kan räkna med att vi ska kunna ta ansvar.
Ett alltför starkt personvalsinslag kan urarta till ytlighet och personliga konflikter i stället för att koncentreras till reella politiska och idémässiga alternativ om hur samhället skall förändras och förvaltas. Det finns också en, utifrån empiriska erfarenheter, befogad oro över att ett starkt inslag av personval kan leda till att medialt kända ansikten fokuseras på bekostnad av andra och i sammanhanget mer relevanta meriter. Det har också framförts synpunkter som att vunna segrar inom jämställdhetsområdet kan riskera att förloras.
En lösning på de dilemman som skissas ovan är att partivalet även i framtiden skall ges en framträdande roll men kompletteras med ett ökat personvalsinslag. Det är också den lösning som har angetts av riksdagen och som nu föreslås av regeringen. Regeringen tar dock i sitt förslag ett betydande steg bakåt när det gäller personvalet till riksdagen. Här föreslås en höjning till åtta procent för att personvalet skall få genomslag i stället för de fem procent som föreslås i andra val och som tidigare överenskommits om.
Orsakerna till regeringens ändrade inställning har inte klart framkommit i propositionen. De försök som genomförts i 1994 års allmänna val och i valet till Europaparlamentet pekar inte på att fem procent har varit en för låg siffra som gett mycket stort genomslag för personvalet. Tvärtom har erfarenheterna hittills snarare visat att de genomförda försöken med personval i Sverige varit mycket begränsade och att partiernas kontroll över vilka som blir valda lämnats i huvudsak intakt. Ett exempel på detta är valet till Europa- parlamentet som gav i resultat att ingen av de 22 ledamöterna som valdes kan sägas ha blivit valda på grund av personvalsinslaget.
Risken med det förslag som regeringen lägger är att vi får ett system med personval som inte kommer att ha någon reell innebörd för riksdagsvalet. Det riskerar i sin tur att leda till att många väljares redan svaga tilltro till det demokratiska systemet försvagas ännu mer. Väljare kan komma att känna sig lurade och det är, menar vi, mycket farligt. Det är därför oacceptabelt att införa ett system som det regeringen föreslår. Antingen skall Sverige ha ett personvalsinslag där väljarna kan känna att de har en möjlighet att påverka vilka som väljs eller så skall vi fortsätta med ett renodlat partisystem.
Valfinansieringen
Konstitutionsutskottet uttalade i samband med valet till Europaparlamentet att det finns ett starkt behov av att få en öppen redovisning av kampanjmedel vid ett ökat inslag av personval. KU, och sedan även riksdagen, visade också ett starkt intresse av att åtgärder vidtogs för att åstadkomma denna öppenhet. Miljöpartiet understryker starkt kravet på öppenhet och åtgärder för att säkerställa detta. Vi menar vidare att det är rimligt och lämpligt i samband med införandet av personval att sätta ekonomiska gränser för valkampanjerna. Det finns uppenbara risker att ekonomi och knytning till viss bidragsgivare blir alltför stor utan en sådan reglering. Regeringens proposition tar inte upp något av dessa krav vilket måste ses som en allvarlig brist.
Vilka får rösta
Regeringen föreslår en anpassning till Europeiska unionens regler om vilka som har rösträtt i lokala val. Det innebär att EU-medborgare får rösträtt till kommunala val om de är folkbokförda i landet. "Andra utlänningar" måste däremot vänta i tre år till dess att de får delta i allmänna val i Sverige. Ett undantag till den här regeln görs för norrmän och islänningar. Det vore alltför pinsamt att så uppenbart diskriminera dessa gentemot unionsmedborgarna. Miljöpartiet anser dock att detta undantag snarare gör hela frågan mer pinsam och upprörande. Det finns inga som helst sakliga skäl att göra skillnad mellan olika grupper av invandrare när det gäller rösträtten. Det hela får en stank av kolonialt tänkande, den vite mannen, den vita gruppen, mot resten av världen. De gröna föreslår i stället att Sverige inför en regel som innebär att alla, oavsett nationalitet, som är folkbokförda i landet och som uppfyller övriga krav får rösta i kommunala val.
I samband med den nya vallagen är det lämpligt att ta tillfället i akt för att genomföra en generell sänkning av rösträttsåldern. De fyraåriga valperioder- na har i praktiken lett till en höjning av rösträttsåldern trots att det vore rimligt att gå den motsatta vägen eftersom unga människor i dag har ett större intresse och betydligt mer kunskaper vad gäller samhällsfrågor än tidigare. Miljöpartiet föreslår en sänkning av rösträttsåldern till 16 år. Det skulle innebära att genomsnittsåldern för förstagångsväljare skulle bli 18 år i stället för nuvarande 20 år.
Småpartispärrar
Miljöpartiet föreslår att regeln om småpartispärrar till riksdag och landsting sänks till en procent i stället för nuvarande. Det nuvarande systemet har i alltför hög grad skyddat gamla och idétrötta partier och hindrat en nödvändig förnyelse i parlamenten.
Möjligheten att dela in kommunerna i valkretsar är ett annat sätt att åstad- komma samma sak på kommunnivå. Skillnaden är att när det gäller kommu- nerna så leder valkretssystemet till att vi får en bristande överensstämmelse mellan valresultatet och fördelningen av mandaten i rättsmedvetandet. Miljöpartiet föreslår att systemet med möjlighet för kommunerna att indela kommunen i valkretsar avskaffas.
Anmälda kandidater och skyddet för partibeteckning
Regeringen föreslår att en frivillig reglering om anmälan av kandidater införs till 1998 års val. De partier som väljer att registrera sin partibeteckning måste anmäla samtliga sina kandidater i valet.
Nuvarande regler om att endast några kandidater måste anmälas och att två kandidater måste stå överst på en namnvalsedel utmönstras från den nya lagen.
Miljöpartiet anser att möjligheten att registrera partibeteckning genom att anmäla två kandidater överst på en namnvalsedel bör finnas kvar.
Valsedlar i vallokalerna
En huvudprincip i det svenska valsystemet är att röstning skall äga rum i vallokalen på valdagen. Men möjligheter finns även för röstning på bl.a. postkontor, sjukhus och fångvårdsanstalter. För att förbättra möjligheterna till personröstning föreslår Miljöpartiet att valförrättarna och röstmottagarna även skall se till att personvalsedlar, för dels varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet, dels för de partier som väljer att registrera sin partibeteckning, finns utlagda i anslutning till varje röstningslokal.
Skilda valår för riksdagsval och kommunalval
Miljöpartiet anser att det är nödvändigt att reformera valsystemet så att de lokala frågorna ges större tyngd. Ett viktigt led i denna process är att införa skilda valår för riksdagsval och kommunalval. Som det ser ut i dag så hamnar kommunalvalet i skuggan av riksdagsvalet. Lokala frågor drunknar i rikspolitik.
Inget annat land i Europa har koncentrerat de allmänna valen på alla nivåer till en och samma dag.
Införandet av skilda valår för riksdagsval och kommunalval skulle innebära en vitalisering av demokratin.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att 18 kap. 38 § första stycket i regeringens förslag till vallag skall ändras på så sätt att personligt röstetal skall fastställas bara för en kandidat som fått särskilda personröster till ett antal av minst 5 % av partiets röstetal i valkretsen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om reglering av partiernas valfinansiering i syfte att garantera medborgarnas insyn i partiernas och kandidaternas ekonomiska förhållanden,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till reglering om ekonomiska begränsningar för valkampanjerna,
4. att riksdagen beslutar om sådan ändring i regeringens förslag till 1 kap. 3 § vallag att alla, oavsett nationalitet, som fyller 18 år senast på valdagen och är folkbokförda i landet har rösträtt vid val till landstings- och kommunfullmäktige,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i regeringsformen och gällande följdlagstiftning att rösträttsåldern sänks till 16 år vid val till riksdagen, landstings- och kommunfullmäktige,
6. att riksdagen beslutar om sådan ändring i regeringens förslag till vallag att småpartispärren till riksdags- och landstingsvalen sänks till 1 %,
7. att riksdagen beslutar om sådan ändring i regeringens förslag till vallag att systemet med möjlighet för kommunerna att indela kommunen i valkretsar avskaffas,
8. att riksdagen beslutar om sådan ändring i regeringens förslag till vallag att nu gällande regel om att två kandidater måste stå överst på en namnvalsedel förs in i den nya lagen,
9. att riksdagen beslutar om sådan ändring i regeringens förslag till 9 kap. 12 § vallag att valförrättare och röstmottagare skall se till att personvalsedlar finns utlagda i anslutning till varje röstningslokal i enlighet med vad som anförts i motionen,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i vallagen att skilda valår införs för riksdags- och kommunalval.
Stockholm den 22 januari 1997
Peter Eriksson (mp)
Annika Nordgren (mp) Roy Ottosson (mp) Ewa Larsson (mp)