Motionen delad mellan flera utskott
Kommunal rättspolitik är ett närmast okänt begrepp. Men detta rättsområde handlar främst om de kommunala förvaltningarnas myndighetsutövning och regelsystem samt om kommunaldemokratiska kontrollorgan. Därtill kommer den kommunala kriminalpolitiken.
Kommunal rättspolitik
Den kommunala verksamheten innefattar ofta myndighetsutövning. Men den kommunala trenden är att man alltmer går från makt till service till medborgarnas fromma. Samtidigt kan konstateras att det uppenbarligen förekommer vissa kommunala missförhållanden som ytterst drabbar kommunens innevånare. Det kan gälla allvarligt lagtrots genom att kommunen struntar i fällande domstolsutslag eller demonstrerat bristande laglydnad där det främsta exemplet är upphandlingslagen. Sedan en tid tillbaka har också kritik alltför ofta riktats mot politiker och deras oetiska handlande vid representation och resor i bl.a. kommunala bolag.
Kontrollfunktionen, som i riksdagen omfattar konstitutionsutskottet (KU) och Riksdagens revisorer (RR) samt Riksdagens ombudsmän (JO), är otill- fredsställande utbyggd på kommunal nivå, där det endast finns revisorer.
Kommunernas revisorer borde få en kraftfullt förstärkt roll och alltmer inriktas på effektivitetsrevision men även på årsrevisioner. Ett kommunalt KU borde inrättas för att skärpa den konstitutionella granskningen. Vidare borde inrättas någon form av kommunal JO som skulle kunna fungera som en klagomur för kommunmedborgarna och denna fråga berörs mer ingående i en särskild motion.
Kommunens ansvar för felaktig myndighetsverksamhet är alltför begränsad både vad gäller myndighetsutövning och myndighetsinformation. Här måste skaseståndslagstiftningen skärpas och det krävs också i särskild motion.
Kommunal kriminalpolitik
Det kommunala kriminalpolitiska området handlar om kriminalitet och drogmissbruk.
På polissidan borde politikerbesatta polisstyrelser finnas i varje kommun och fungera som något av en motor. Polisstyrelser har fått en förstärkt roll och tillagts synnerligen viktiga funktioner inom polisväsendet. Man har dock inte utnyttjat sitt inflytande trots att man ofrånkomligen bär ett stort ansvar för den kommunala rättstryggheten.
Till en början bör man inom polisen kraftfullt satsa på brottsförebyggande verksamhet genom att till den brottsförebyggande enheten knyta ett lokalt råd av intressenter såsom butiksägare, restaurangidkare, taxiägare, polisstyr- elseledamot, m.fl.
Särskilda satsningar är nödvändiga beträffande unga lagöverträdare. Därför borde de kommunala socialförvaltningarna satsa mera på "fältarbete" än på "skrivbordsarbete" för att förebygga (och ev. upptäcka) brott. Handläggningen måste bli snabbare genom att ungdomsärendena ges högsta förtur hos socialförvaltningen. Det gäller att bryta ungdomarnas dåliga umgängesvanor enligt tesen att det "börjar med en knappnål och slutar med en silverskål". Dessutom måste man tillämpa den s.k. åtgärdstrappan, som innebär att nya överträdelser ska följas av upptrappade åtgärder för att så fort som möjligt få slut på brottslig verksamhet.
Dessutom måste varje kommun ansvara för att en brottsofferjour upprättas i samverkan med ideella organisationer.
Sist men inte minst stimulerar en god kommun alltid sina innevånare att ställa upp på olika sätt inom ramen för ett medborgerligt rättsansvar.
Sammanfattande förslag
Den kommunala rättspolitiken måste göras till föremål för en systematisk genomgång.
Rättspolitiska åtgärder inom kommunerna är av synnerligen stor betydelse. I sin tur kräver detta en kraftfull kommunal aktivering. Men nu måste kommunerna ta sitt fulla ansvar för det kommunala rättssamhället.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunal rättspolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunens revisorer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunalt konstitutionsutskott,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunal klagomur,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunalt myndighetsansvar,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunala polisstyrelser,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala brottsförebyggande råd,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om brottsofferjourer.1
Stockholm den 7 oktober 1996
Bengt Harding Olson (fp)
1 Yrkandena 6-8 hänvisade till JuU.
Gotab, Stockholm 1996