I juni 1996 beslutade Jämtlands läns landsting att införa ett remisstvång i primärvården. Det innebär till exempel att kvinnor som vill träffa en gynekolog först måste passera vårdcentralen för att få en remiss. Remisstvånget infördes trots massiva protester från de människor som berördes. I en opinionsundersökning sade 83 procent nej till förslaget.
I regeringsförklaringen hösten 1994 uttalades vikten av patientens valfrihet.
Remisstvång innebär att oavsett åkomma måste patienten passera sin husläkare eller vårdcentral. Många patienter kan själva bedöma vilken specialist de behöver och vill själva direkt uppsöka valfri specialist. Att patienten trots detta måste ha en remiss innebär att landstingen får betala för dubbla besök för en och samma åkomma. En patient som till exempel har skadat ett knä kan betydligt bättre bedömas av en ortoped och specialist- besöket i sig kan spara många onödiga och dyra diagnostiska undersökningar.
Det förefaller därför, av flera skäl, oekonomiskt att införa ett remisstvång. Landstingens svåra ekonomiska situation ger inte utrymme för denna typ av försöksverksamhet. Dessutom beskärs patientens rätt att välja läkare och fråntas därmed en grundläggande trygghet i vården. För kvinnor är möjligheten att få välja gynekolog mycket central.
Patientens grundläggande rätt att fritt välja läkare är inskriven i Världs- läkarförbundets (WMA) deklaration om patienträttigheterna, likväl som i WHO:s Amsterdam-deklaration.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag som innebär att förbud mot remisstvång införs i enlighet med vad som anförts i motionen,1
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag som innebär att den enskildes rättighet att välja vårdgivare grundlagsfästs i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 september 1996
Margareta E Nordenvall (m)
1 Yrkande 1 hänvisat till SoU.