Digitala TV-sändningar inleds på ett antal orter
Regeringen har nu lagt fram ett förslag om att digital marksänd TV skall införas i flera steg med möjlighet för staten att successivt ta ställning till på vilket sätt verksamheten skall fortsätta. Detta synes vara en klok ambition med tanke på den otroligt snabba utveckling som sker på området och den osäkerhet som detta medför vad gäller morgondagens möjligheter för den digitala tekniken. Försök med markbundna sändningar kommer att ge svar på vad digital markteknik kan erbjuda tekniskt och programmässigt liksom hur interaktiva tjänster kan utnyttjas i systemet. Viktigt är även att noga följa utvecklingstendenserna på den internationella marknaden och i synnerhet då den engelska marknaden.
Konsumenterna
Den nya tekniken innebär nya kostnader för konsumenterna. NUTEK:s bedömning av hur mycket en avkodare kommer att kosta ute på marknaden verkar högst osäker. Säkert är dock att det inledningsvis kommer att krävas en avkodare för att kunna ta emot och omvandla de digitala sändningarna till dess nya TV-apparater, som innehåller nödvändig teknik, finns tillgängliga i detaljhandeln. En viktig förutsättning för lansering av digitala TV-sändningar är att industrin till rimliga priser i god tid kan erbjuda teknisk utrustning för konsumenterna. Även om digitala TV-apparater kommer att finnas på marknaden relativt snart kommer en majoritet av den svenska TV-publiken under överskådlig tid utnyttja den utrustning de redan har investerat i för den analoga sändningstekniken. Vi kan nog inte heller förvänta oss en konsumentvänlig prisutveckling vad gäller avkodare förrän det digitala markbundna nätet helt är utbyggt. Målsättningen måste därför vara att de analoga sändningarna upprätthålls tills dess övervägande delen av de svenska hushållen införskaffat nödvändig teknik. Det får inte råda några oklarheter på denna punkt.
Producentansvar m.m.
Dagens snabba utveckling inom informationsteknologin innebär stora möjligheter för människor att öka sina kontaktytor och tillgodogöra sig information. Samtidigt har den explosionsartade utvecklingen av IT-samhället en baksida. Elektronikprodukterna innehåller många kända miljöfarliga ämnen och många i varuproduktionen tidigare oanvända ämnen med okända effekter på hälsa och miljö. Vid produktutvecklingen har miljöaspekterna haft en underordnad betydelse. För att nå framgångar på marknaden har tekniska prestanda varit långt viktigare. Detta gör det speciellt angeläget att få fram ett fungerande producentansvar för elektronikprodukter. Tillverkare av elektriska och elektroniska produkter måste ta ansvar för produkternas miljöeffekter. Även återförsäljarna måste ta sitt ansvar som följd av att de på marknaden för ut produkter som innehåller miljöstörande ämnen.
Produktområdet elektriska och elektroniska produkter är mycket brett. Både med hänsyn till vikt och volym omfattar området alla produktstorlekar - från oerhört små mikroelektroniska produkter som exempelvis används i medicinsk teknik eller biologisk forskning.
Produkterna kan vara producerade i massupplaga som TV-apparater eller avkodare. I och med det förväntade teknikskiftet vad gäller den digitala tekniken kan vi redan nu förutse vilken otrolig mängd TV-apparater m.m. som kommer att skrotas. Ett katodrör för en 28 tums TV innehåller drygt 1 kg bly. Blyoxiden i katodstrålerör står för det största bidraget av bly från elektr(on)iska produkter till det kommunala avfallet. Vi förutsätter att regeringen kommer att behandla denna fråga närmare med anledning av eventuell ny lagstiftning på området.
Finansieringsfrågor
Oavsett hur en digitalisering av public service-företagen genomförs så kommer det att kosta mycket pengar för såväl hushållen som för det allmänna. Om vi vill att public service- företagen skall utvecklas i den digitala miljön måste vi också bidra med tillräckliga medel.
Public service-verksamheten finansieras med TV-avgiftsmedel. Influtna avgiftsmedel placeras på räntebärande räkning, det s.k. rundradiokontot, hos Riksgäldskontoret. Riksdagen anvisar medel ur rundradiokontot till public service-verksamheten.
Regeringen har föreslagit att medel ur ett överskott på rundradiokontot fördelas. Detta är i huvudsak innebörden av den överenskommelse som träffades mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i samband med riksdagsbehandlingen av 1995 års budgetproposition.
Enligt det senaste bokslutet som avser år 1995 var det ackumulerade över- skottet på rundradiokontot 210 miljoner kronor. Resultatet för år 1996 för- väntas bli plus minus noll medan det för år 1997 förväntas bli ett överskott på cirka 50 miljoner kronor.
I den överenskommelse som ingicks mellan Miljöpartiet och regeringen avsågs inte endast 1995 års ackumulerade överskott utan även rundradio- kontots balanserade resultat efterföljande år fram t.o.m. 1998. Public service- företagen kan därför förvänta sig att ytterligare medel kommer att anvisas i enlighet med nyss nämnda överenskommelse.
Regeringen föreslår att de medel som nu görs tillgängliga bör användas för utveckling av nya tjänster i samband med den nya tekniken, t.ex. olika interaktiva tjänster och nya programkanaler, samt för utsändningskostnader. Vi hade föredragit en mer generell skrivning vad gäller public service- företagens användning av föreslagna medel men avser inte i nuvarande motion framställa något yrkande härom.
Digitala ljudradiosändningar
Digitala ljudradiosändningar pågår i Sverige sedan hösten 1995. Sveriges Radio övergång till digital produktionsteknik har hittills skett med egna medel, trots de rationaliseringar på 205 miljoner kronor, som avkrävts företaget. Då löfte om medel till den digitala utvecklingen ännu inte infriats befinner sig Sveriges Radio i ett mycket svårt läge. Om förväntat resultat infrias på rundradiokontot förutsätts därför att regeringen återkommer med förslag till riksdagen om ytterligare anvisning av medel till Sveriges Radio AB.
Utbyggnaden av sändarnätet gynnar inte bara Sveriges Radio utan precis lika mycket den privata lokalradion.
Långt framskridna planer finns t.ex. för en 12 timmars finsk kanal nästa år där en viktig service kan komma att erbjudas för den finska befolkningen i Sverige. Där planeras även sändningar från YLE. Men för att kunna genomföra dessa planer krävs att ytterligare medel överförs till Sveriges Radio. Vi förutsätter därför att regeringen återkommer med förslag om ytterligare anvisning av medel, riktat direkt till Sveriges Radio AB.
Sveriges Utbildningsradio AB
Marksänd digital TV ger möjlighet till ett stort utbud av TV- kanaler med god teknisk kvalitet. I likhet med Demokratiutvecklingskommittén ser jag det som angeläget att några av de nya digitala TV-kanalerna reserveras för okommenterade direktsändningar från de politiska arenorna. Genom att öppna dörrarna till de politiska rummen får allmänheten ökad kunskap om och inblick i det politiska vardagsarbetet. Förhoppningsvis kan detta skapa förståelse för demokratins arbetsvillkor.
Sveriges Utbildningsradio AB har till regeringen lagt fram ett förslag om få starta TV-kanalen Arena. Denna kanal föreslås sända direkt från olika politiska arenor i Sverige och utomlands. Källmaterialet skall sändas utan någon filtrering och i sin helhet med syfte att återge den politiska vardagen. Kanalen föreslås också bli interaktiv genom telefonväkteri och koppling till en hemsida på Internet med länkar till politiska tal etc.
Regeringen avvisar i propositionen Utbildningsradions förslag med hänvisning till Distansutbildningskommitténs yttrande i saken. Miljöpartiet ser positivt på denna utveckling och hoppas att regeringen gör detsamma. Vi förutsätter därför att regeringen vidtar åtgärder så att förslaget genomförs.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de analoga TV-sändningarna bör finnas kvar till dess övervägande delen av de svenska hushållen införskaffat nödvändig teknik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljökonsekvenserna till följd av förväntat TV-skrot,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges Radio AB:s ytterligare behov av pengar och att regeringen återkommer med förslag till riksdagen om ytterligare medelstillförsel till företaget ur rundradiokontot om och när förväntat resultat infriats,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges Utbildningsradio AB:s förslag om att få starta TV- kanalen Arena och att regeringen vidtar åtgärder så att förslaget kan genomföras.
Stockholm den 20 januari 1997
Ewa Larsson (mp)
Peter Eriksson (mp) Roy Ottosson (mp) Elisa Abascal Reyes (mp)
Gotab, Stockholm 1997