Statens roll i mediepolitiken
Vänsterpartiet ser positivt på den nya digitala tekniken och anser att digitala TV-sändningar kan ge möjlighet att vidga yttrandefriheten och stärka demokratin. Förutsättningen är att staten ger en stabil plattform för verksamheten i form av ett regelverk för aktörerna på digital-TV-marknaden.
Eftersom många remissinstanser är skeptiska och osäkra vad gäller mark- nadsförutsättningarna för marksänd digital TV finns det anledning att gå för- siktigt fram. För eftertänksamhet talar också det faktum att bedömningarna av marknätets förtjänster i förhållande till sändningar via telenätet eller via satellit och kabel skiftar.
Det är bra att regeringens förslag skissar ett genomförande i flera steg med möjlighet för staten att successivt ta ställning till om och hur verksamheten skall fortsätta. Ytterligare utredning behövs enligt vår mening omgående.
För Vänsterpartiet är det en självklarhet att samhället bör ha inflytande över televisionens utveckling. Samhället bör verka så att villkoren för våra public service-företag inte urholkas i och med införandet av ny teknik. Sam- hället bör också garantera att konsumenterna inte tvingas köpa dyr ny avkodningsutrustning för att ta del av den information om omvärlden som de anser sig behöva.
Samhället bör vidare genom åtgärder mot ägandekoncentration på medie- området säkerställa att mångfald i medieutbudet blir möjligt och att yttrande- frihet i praktiken blir en rättighet för alla. De erfarenheter den privata reklam- radion gett bör tas till vara. Där ledde auktionsförfarande och mark- nadsstyrning snarare till likformighet och skval än till kvalitet och program för olika intresseriktningar.
Aktörer som tillåts inleda digitala TV-sändningar i marknätet
Regeringen anger som mål för statens insatser att yttrandefrihet, tillgänglighet och mångfald skall främjas. Det förslag till genomförandefas som skissas i propositionen är emellertid oklart på så många punkter att vi inte kan ställa oss bakom det. Tydliga ställningstaganden om vilken typ av företag som åsyftas i olika resonemang och vilka spelregler som skall gälla måste till.
Vi förordar att digitala TV-sändningar i marknätet i denna första fas reserveras för de företag som redan i dag sänder i marknätet. Det innebär SVT, UR och TV 4.
SVT, Sveriges Television, har intresse av att öka tillgängligheten på de program som producerats av SVT. Om företaget fick tillgång till ytterligare frekvensutrymme i marknätet skulle det kunna utveckla betal-TV-tjänster av olika slag. Något som skulle vara positivt för samhället som helhet. Betal- TV-tjänster i en ytterligare kanal skulle också kunna förstärka ekonomin för företaget.
UR, Utbildningsradion, har intresse av att bidra till ett "nationellt kun- skapslyft" genom samverkan med universitet och folkbildning. För detta behövs frekvensutrymme i marknätet. Vänsterpartiet anser att en särskild utbildningskanal i UR:s regi på allvar skulle öka mångfalden i det nuvarande TV-utbudet.
TV 4 har av konkurrensskäl också intresse av att pröva ut den nya sänd- ningstekniken. Företaget har i relation till staten förbundit sig att bl.a. spegla kulturlivet och att i sändningsverksamheten ge utrymme för program från olika delar av landet. Vi anser det önskvärt att TV 4 får möjlighet att förbilliga sin distribution av TV-program genom ny teknik. Därigenom förbättras också företagets möjligheter att leva upp till koncessionsvillkoren.
Vi förutsätter att samtliga dessa företag - SVT, UR och TV 4 - under en övergångsperiod skall sända parallellt både i analog och digital form.
Must carry-krav bör gälla så att de nya programmen kan nå fram till publiken för dem som så önskar. Radio- och TV-lagen och koncessionslagen med de justeringar som kan behövas skall utgöra grund för verksamheten.
Tidsplan
De digitala TV-sändningarna i marknätet bör kunna inledas i slutet av år 1997 och utvärderas vid utgången av 1998. Efter ett år finns det anledning att summera de erfarenheter som vunnits dels inom public service-företagen SVT och UR, dels av TV 4, den kommersiella aktören på marknaden. Utvärderingen bör göras i samråd med dessa företag.
Parallellt bör under tidsperioden 1997-1998 även närmare undersökas vilka möjligheter andra sändningstekniker ger och vilka fördelar och nackdelar som kan tänkas följa av olika system. Det är olyckligt om utvecklingen av tråddistribuerad digital kommunikation, "elektroniska huvudleder", stannar upp därför att staten utan närmare grund bestämt att marksänd digital TV skall vara den enarådande distributionsformen.
Finansiering
Vänsterpartiet vill säkerställa en kontinuerlig, stabil och realistisk finansiering av de digitala sändningarna. Vi delar regeringens bedömning att det är önskvärt med blandade offentliga och privata investeringar i sådana system.
Rundradiofonden kommer enligt vår mening inte att räcka till både för att finansiera public service-företagens digital-TV-satsning och fortsatt sänd- ningsverksamhet med god kvalitet. Staten bör därför ge en lånegaranti för digital-TV-satsningen så att den inte tvingar fram oönskade besparingar i programverksamheten.
Vi förutsätter att den digitala tekniken på sikt kommer att visa sig billigare än nuvarande analoga sändningar för samtliga företag. Det kritiska skedet kommer att vara den period som företagen skall sända dubbelt.
Digitalisering innebär att våra vanliga TV-apparater måste bytas ut eller att en dekoder måste införskaffas. Eftersom allmänhetens radio och TV skall vara tillgänglig för alla som betalar TV-licens och innehar en fungerande TV, så är det inte rimligt att plötsligt begära att alla skall ställa om. Tidpunkten för nedläggning av de analoga sändningarna bör väljas med beaktande av hur snabbt hushållen väljer att skaffa sig den nya mottagningsutrustningen. Vi förordar en modell där det sker med "naturlig avgång" av de analoga apparaterna, alltså utan något fast datum tills vidare. Det måste få visa sig de närmaste åren vilket intresse publiken har att betala mer för att få bättre bildkvalitet och fler programtjänster.
Utredning i kulturpolitiskt perspektiv
I den utredning, SOU 1996:25 Från massmedia till multimedia, som ligger till grund för propositionen är de kultur- och mediepolitiska resonemangen begränsade. Inga svar ges på centrala frågor:
Vilka möjligheter för utveckling av demokratin ger en satsning på digitala TV-sändningar?
Hur skulle den kunna bidra till ökad yttrandefrihet?
Kommer den att stärka eller försvaga public service-företagen?
Kommer den att öppna dörren på vid gavel eller inte för utländska mediemoguler, typ Murdoch och Ted Turner, att etablera sig på den svenska marknaden?
Inte heller förs några resonemang om hur situationen för barn och unga i det nya medielandskapet kan komma att förändras. Dessa brister kritiseras av flera remissinstanser bl.a. Göteborgs universitet.
Uppenbart har medieforskarnas kunskaper inte tagits till vara. Vänster- partiet anser att det är angeläget att snarast möjligt dra i gång ett nytt utred- ningsarbete för att fortsättningsvis få fram en bättre grund för de medie- politiska besluten. Tekniska, ekonomiska och kulturpolitiska perspektiv måste kunna prövas mot varandra. Samhällets krav i form av sändningsvillkor bör inte låsas till en viss teknik.
Erfarenheterna från Storbritannien är intressanta men kan enligt vår syn inte läggas till grund för den svenska mediepolitiken. Vi är så få i Sverige jämfört med Storbritannien. TV 4 hos oss har svårt att gå runt ekonomiskt trots sin mycket fördelaktiga position på marknaden. Vänsterpartiets bedöm- ning är att reklam-TV-marknaden inte har den tillväxt som krävs för att bära ytterligare reklamkanaler.
Om staten medverkar till ytterligare reklamkanaler får det som följd att utbudet för samtliga tunnas ut. Ingen kommer att ha råd att satsa på kvalitet. Vänsterpartiet ser hellre att resurserna samlas till ett fåtal kanaler med ett utbud som är värt att titta på.
Staten kan genom villkor för sändningsverksamheten ställa krav på medverkan av oberoende producenter, regionala program och så vidare i den omfattning som behövs för att säkerställa verklig mångfald.
Vidare behandling av frågan om digital TV
I propositionen föreslås ett genomförande med ett urval av orter i landet beroende av lokalt intresse och ett urval av programföretag som på något sätt skall komplettera varandra. Idén om att departementet första skall föreslå orterna, Radio- och TV-verket sedan utlysa frekvenserna, den särskilda utredaren yttra sig och slutligen regeringen bestämma vem som skall sända är ogenomtänkt och bör avvisas av riksdagen. I stället bör riksdagen besluta om vilka företag som till att börja med skall sända digital TV i marknätet.
Propositionens förslag att den lagstiftning som kan behövas skall komma till i efterhand förefaller också ogenomtänkt. Marknadens aktörer ges ingen grund för sina bedömningar.
Vi menar att det behövs utredning för det fortsatta arbetet. Uppgiften bör vara att följa och utvärdera de digitala sändningarna som riksdagen beslutat om och att mer förutsättningslöst utreda digital-TV-marknätet som en distributionsform i förhållande till andra former av sändningsteknik.
En kommitté med parlamentariskt inslag bör följa arbetet, medverka vid utvärderingen och dra upp riktlinjer för nästa fas i utvecklingen. Frågan bör våren 1999 göras till föremål för en ny prövning i riksdagen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens roll i mediepolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vilka aktörer som tillåts inleda digitala TV-sändningar i marknätet,
3. att riksdagen hos regeringen begär att den inrättar lånegaranti för finansiering via Rundradiofonden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utredning i ett kulturpolitiskt perspektiv,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett vidgat uppdrag för den kommitté med parlamentariskt inslag som utses,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan bör bli föremål för ny prövning 1999.
Stockholm den 22 januari 1997
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Kenneth Kvist (v)