Inledning
Regeringens förslag
I propositionen föreslås att digital marksänd television införs på ett begränsat antal orter i landet. Förslaget motiveras av att regeringen vill undvika att public service-företagen, dvs SVT 1 och SVT 2, hamnar på efterkälken inom den tekniska utvecklingen. Public service-kanalerna kommer enligt förslaget att under en övergångstid samsändas i analoga och digitala marknät, med sändningsstart tidigast hösten 1997. Under omställningsperioden måste hushållen investera i digitala mottagare, digitalavkodare, till en beräknad kostnad av 4 000-5 000 kronor. Sändningsverksamheten i sin helhet skall bekostas av medverkande företag, vilket innebär att även kostnaden för eventuell ekonomisk stimulans till hushållen skall bekostas av dessa företag. Regeringen skall successivt ta ställning till om och på vilket sätt verksamheten skall fortsätta. En utvärdering skall ske tidigast efter ett års sändningar. Under tiden skall gällande lagstiftning för TV- medier gälla också för digital-TV. Ett uttalat krav för en permanentning av verksamheten är att de digitala marksändningarna bedöms bli ekonomiskt bärkraftiga. Förslaget, som bygger på en trepartiuppgörelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet, sägs syfta till att säkerställa yttrandefrihet, tillgänglighet och mångfald. I linje härmed uppges digitaltekniken användas så att den vidgar yttrandefriheten och mångfalden samt motverkar privat och offentlig maktkoncentration.
Sammanfattning av vårt förslag
Det är fel av regeringen att politiskt satsa på ett stolpbundet marknät för sändning av digital-TV i syfte att utöva politisk kontroll över medierna. Systemet blir dessutom både otidsenligt och kostsamt. Eftersom tekniken utvecklas snabbt riskerar marksänd digital-TV snabbt att bli tekniskt förlegad. De stordriftsfördelar som finns i t ex satellit- och kabelbaserad digital-TV gör att marksändningarna blir mindre betydelsefulla. Kabelanslutning ger dessutom - till skillnad från mottagning via marknätet - hushållen god tillgång till interaktivitet.
Genom den överenskommelse som Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet ingick i februari 1996, se prop s 23, och som innebär att ett nät av marksänd digital-TV skall byggas upp, försöker regeringen låsa fast oss i en gammalmodig struktur. Eftersom det tekniska utrymmet är begränsat i det marksända digitala nätet ges också staten möjlighet att sätta upp restriktioner, t ex genom krav av public service-karaktär eller genom formen av urvals- förfarandet.
Mot bakgrund av den allt snabbare tekniska utvecklingen och den alltmer påtagliga multimedieverkligheten framstår regeringens förslag som inskränkt. Gamla kontrollmetoder och styrmedel fungerar inte längre eftersom informationsteknologin blir alltmer överskridande i tid och rum.
Regeringens planer på att påbörja uppbyggnaden av ett marknät bör därför omedelbart avskrivas. Propositionen bör avslås. I stället bör Sveriges Television få tillstånd att sända TV analogt och digitalt via satellit och kabel. I dag sänder Sveriges Television analogt via satellit till våra nordiska grannländer, men är förhindrad att sända analogt via satellit till Sverige. Det hindret bör nu tas bort och Sveriges Television bör snarast få börja sända både digitalt och analogt över satellit även till de svenska hushållen.
Det finns i dag också förutsättningar för ytterligare två marksända nät i Sverige. Möjligheten att sända marksänd television bör utnyttjas fullt ut. Nya kanaler och nya aktörer ökar mångfalden. De två kvarvarande näten, M 4 och M 5, för marksänd television bör därför frigöras för koncession.
Digital-TV - moderata utgångspunkter och förslag
Satellit, kabel och marknät
Övergången från analog till digital distributionsteknik innebär att överföringskapaciteten kan mångdubblas samtidigt som den digitala tekniken öppnar upp det interaktiva mediet. Bl a kommer hushållen att kunna anpassa TV-utbudet efter sina egna behov och önskemål. Vidare ger digitaliseringen tillgång till en mängd nya multimediala tjänster.
Digitala satellitsändningar ger fyra gånger högre överföringskapacitet än analoga och sker redan i dag över vissa satelliter. Genom att använda några högkapacitetssatelliter kan man nå ut med flera hundra kanaler till hushållen. På motsvarande sätt är det enkelt att digitalisera kabelnätet. Momentant kan digitaltekniken sju- till åttadubbla överföringskapaciteten i kabelnätet, som i dagsläget kan överföra 30-40 kanaler. På sikt kan den tekniska utvecklingen ytterligare öka överföringskapaciteten i kabelnätet. Det finns inte heller något som hindrar att det sänds både analogt och digitalt i samma kabelnät. De stordriftsfördelar som ligger i satellit- och kabelbaserad digital-TV gör att marknätssändningarna förlorar i betydelse.
Mot denna bakgrund anser vi att regeringen har gjort en felsatsning när man politiskt satsar på ett stolpbundet marknät för sändning av digital-TV. För oss framstår marknätet som både otidsenligt och onödigt kostsamt. Varför har då regeringen valt denna modell?
Till skillnad från t ex satellitsändningar, ger marknätet regeringen möj- lighet att utöva politisk kontroll och makt över medierna. Marksänd TV, lik- som kabelsändningar, omfattas av svensk lagstiftning och det torde således vara regeringens ambition att kunna kontrollera TV-distributionen - inne- hållet - som ligger bakom. I det marksända nätet är det tekniska utrymmet begränsat, vilket möjliggör för staten att sätta upp restriktioner. I 3 kap. 2 § första stycket yttrandefrihetsgrundlagen föreskrivs att rätten att sända ljudradio- och televisionsprogram till allmänheten på annat sätt än genom tråd får regleras genom lag som innehåller föreskrifter om tillstånd och villkor att sända. Staten kan härigenom ställa krav av public service-karaktär, eller - i likhet med vad som nyligen föreslagits av Lokal- och när- radiokommittén - ersätta auktionsförfarandet med ett urvalsförfarande, s k skönhetstävlingar, som styrs av ägarförhållanden och programverksamhetens inriktning. En sådan strävan hos regeringen är inte bara uttryck för inskränkthet och maktfullkomlighet utan ter sig också fruktlös med tanke på en alltmer påtaglig multimediaverklighet. Gamla kontrollmetoder och styrmedel tappar i legitimitet allteftersom informationsteknologin och övrig teknik blir alltmer överskridande i tid och rum. Skärskådar vi regeringens förslag så finner vi att regeringen försöker låsa fast oss i en överspelad struktur. Ett begränsat antal hushåll skall erbjudas att få ta del av en stats- kontrollerad digital-TV med ett i förhållande till satellit- och/eller kabel- anslutna hushåll betydligt mindre program- och tjänsteutbud. Kabelanslutning ger dessutom - till skillnad från mottagning via marknätet - hushållen tillgång till hög interaktiv kapacitet, vilket fordras för att hushållen skall kunna ta del av utbudet av interaktiva tjänster och t ex kommunicera med avsändaren genom Internet.
Regeringens val av distributionsteknik ställer hushållen och public service- företagen vid sidan om den informationsteknologiska utvecklingen och därmed en vital del av samhällsutvecklingen i stort. Regeringen tycks inte vilja acceptera att vi lever i en tid där användningsområdet och nyttan av teknik-, medie- och informationsutvecklingen endast begränsas av vår fantasi.
Enligt vår uppfattning bör regeringens planer att påbörja uppbyggnaden av ett marknät avskrivas omedelbart. Nästa steg för regeringen bör i stället vara att snarast låta Sverige Television få tillstånd att sända TV analogt och digitalt via satellit och kabel. Sveriges Television sänder redan i dag analogt över satellit till våra nordiska grannländer, framfört allt till Norge, men är förhindrad att sända analogt via satellit i Sverige. Enligt vår uppfattning är det nu hög tid att det nuvarande hindret tas bort och att SVT snarast får börja sända både digitalt och analogt över satellit även till de svenska hushållen. De tekniska förutsättningarna finns redan och en verksamhet med såväl analoga som digitala sändningar skulle kunna påbörjas tämligen omgående. Dessförinnan krävs dock att de legala svårigheterna att upprätthålla "must- carry"-skyldigheten, dvs skyldigheten för kabelföretag att vidaresända SVT 1, SVT 2 och TV 4, får sin lösning. Enligt vår mening framstår det som orimligt att kabelföretagen skall vara skyldiga att vidaresända upp till 20 digitala kanaler kostnadsfritt. Den nuvarande sändningsplikten måste därför ändras, och det innan digitala sändningar över huvud taget påbörjas.
Regeringens förslag till marknätslösning kommer inte bara att bli kostsam utan framstår dessutom som irrelevant för hushållen. I dag har uppskatt- ningsvis 70 procent av alla svenska TV-hushåll tillgång till kabel-TV. 88 procent av alla svenska TV-hushåll har tillgång till antingen kabel-TV eller en egen satellitmottagare. Endast 12 procent av Sveriges hushåll är således helt beroende av marknätet för att ta emot TV-sändningar. Av landets TV- hushåll får 70 procent tillgång till de marksända kanalerna SVT 1, SVT 2 och TV 4 genom kabelnätverk. Det marksända nätet drivs att statliga Terracom och sänder sina tre kanaler till 30 procent av befolkningen. Bara 12 procent har Terracom som sin enda möjlighet att ta emot TV, dvs de hushåll som saknar tillgång till både kabel och satellit. Sveriges Television skulle kunna sända sina två kanaler via satellit men regeringen vill inte tillåta detta. Det är bl a mot dessa uppskattade beräkningar som regeringens förslag skall ses.
Som framgått ovan utgör digital-TV bara en del i den nya mediemiljö som nu växer fram. I takt med den informationsteknologiska utvecklingen kom- mer gränserna mellan nuvarande medier - radio, TV, datakommunikation, telefoni m m - att suddas ut. I stället kommer medierna att integreras i en och samma distributionsform med möjlighet till interaktivitet. Dessa nätverk kan således användas till betydligt mer än vanliga TV-sändningar, t ex infor- mationssökning, elektronisk post, utbildning och Internet. Denna möjlighet ges inte med regeringens förslag eftersom marknätet har en mycket begränsad interaktiv kapacitet. En annan svaghet med regeringens förslag är att det utgår från en ännu inte existerande konstruktion. Enligt vår uppfattning borde regeringen ha utnyttjat de distributionssystem som redan finns eller som är under snabb uppbyggnad och på vilka stora ekonomiska resurser redan satsats. På grund härav och på de skäl som tidigare angetts kan vi inte ställa oss bakom regeringens förslag i någon del. Propositionen bör därför avslås.
Finansieringsformen reser frågor
Vad gäller kostnaderna för regeringens föreslagna sändningsverksamhet så behövs ytterligare klarlägganden. Sändningsverksamheten skall enligt regeringen i sin helhet bekostas av medverkande företag. Frågan som reses är vilka företag som är att betrakta som "medverkande". Terracom Svensk Rundradio AB är ett monopolföretag. Om Terracom tillåts att delta i finansieringen av stimulanserna till hushållen riskerar regeringen att konkurrensen på marknaden snedvrids. Vi ställer oss därför tveksamma till om Terracom, med hjälp av vinsterna från sitt distributionsmonopol av SVT 1, SVT 2 och TV 4, skall tillåtas konkurrera med kabel- satellitdistributörer. Härutöver måste också ifrågasättas om det är lämpligt att Sveriges Television över sin statsfinansierade budget skall vara med och bekosta den stimulans som hushållen förmodas behöva för att anskaffa erforderlig mottagarutrustning. Enligt vår mening bör Sveriges Television i sin funktion av public service-företag stå neutral till de olika alternativa distributionsformerna. I annat fall kan förtroendet för opartiskheten och objektiviteten hos Sveriges Television undergrävas. Med hänsyn till landets svåra ekonomiska situation och alla de nedskärningar som på senare år genomförts inom såväl offentlig som privat verksamhet, måste man också fråga sig om det är rimligt och lämpligt att Sveriges Television skall medverka till att stimulera hushållens inköp av mottagarutrustning för den distributionsform som medför de högsta kostnaderna. Från moderat håll kan vi inte acceptera en sådan lösning av finansieringsfrågan. Vid bifall till moderaternas huvudyrkande, avslag på propositionen, bortfaller naturligtvis denna fråga av sig självt.
Fria medier ger ökad mångfald och vidgad yttrandefrihet
Det sedan länge förhärskande monopol- och förbudstänkandet på medieområdet fick genom en omfattande opinionsbildning för frihet i etern och till följd av den tekniska utvecklingen till sist ge vika för en avreglering inom radio och TV. Det började med närradion, och fortsatte med satellit- och kabel-TV, reklamfinansierad marksänd TV och privat lokalradio. Utvecklingen mot fria medier är ett resultat av att den mediepolitik som den borgerliga regeringen förde och som radikalt har förändrat Sveriges mediemiljö. Socialdemokraterna har dock sedan regeringsskiftet hösten 1994 försökt återställa och begränsa friheten på medieområdet, vilket närmare beskrivs i det följande.
Den privata lokalradion
Den privata lokalradion infördes 1993 för att främja mångfald, konkurrens och yttrandefrihet runt om i landet. Syftet var att skapa en radioform som stod fri från politisk styrning av programinnehållet och som gav fler aktörer möjlighet att vara med och utveckla radion. När de privata lokalradiotillstånden fördelades hösten 1994 användes ett öppet auktionsförfarande. Den då nytillträdda socialdemokratiska regeringen gjorde allt som stod i dess makt för att stoppa auktionen men lyckades inte. Några nya lokalradiotillstånd har emellertid inte upplåtits sedan hösten 1995, då riksdagsminoriteten inte längre kunde förhindra ikraftträdandet av den s k stopplagen, som gäller t o m utgången av juni månad 1997 - och som Socialdemokraterna med största sannolikhet kommer att vilja förlänga. Regeringen bör dock i det sammanhanget betänka att tillkomsten av fler, privata radiostationer inte bara leder till ökad mångfald och större yttrandefrihet utan att avregleringen och den tidigare fördelningen av sändningstillstånd dessutom har skapat en stor antal nya arbetstillfällen. För att öka mångfalden och yttrandefriheten, liksom för att kunna skapa fler nya jobb på detta område, krävs att stopplagen omedelbart upphävs.
I dag kan vi konstatera att den privata lokalradion utvecklats till en lyssnarsuccé. Över två miljoner människor lyssnar dagligen på lokalradio. Lokalradion har dessutom blivit ett värdefullt reklammedium på många orter, vilket kommit små och medelstora företag till del och därmed även bidragit till en värdefull konkurrens till redan etablerade medier. Den fortsatta utbyggnaden av lokalradion riskerar nu att gå i stå. Det finns en klart uttalad motvilja till privat lokalradio hos socialdemokratin. Inte minst framgår detta av Lokal- och närradiokommitténs majortitetsförslag, som den moderate ledamoten reserverade sig emot, om ändrade regler för lokala ljudradiosändingar, som nyligen presenterades i betänkandet Den lokala radion, SOU 1996:176.
Med en osaklig verklighetsbeskrivning som grund föreslår utrednings- majoriteten att ett nytt fördelningsförfarande skall ersätta det fria auktions- förfarandet fr o m år 2001. Förutsättningar för nuvarande tillståndsinnehavare kommer då också att radikalt förändras. Enligt nuvarande regler har tillståndsinnehavaren kunnat planera för och inrätta sig efter en förlängning av tillståndsperioden med ytterligare åtta år efter år 2000. Om förslaget realiseras ersätts auktionsförfarandet år 2001 med ett urvalsförfarande där ägarförhållanden och programverksamhetens inriktning blir avgörande för om en intressent skall få sändningstillstånd eller inte. Detta innebär att nuvarande tillståndsinnehavare riskerar att stå utan tillstånd efter 2001, med allt vad det innebär i form av förlorade personella och ekonomiska satsningar. Tillståndsinnehavet kommer dessutom att omgärdas med en rad inskränkningar, såsom att tillståndet inte skall få överlåtas och att ägar- förändringar under tillståndsperioden endast skall få äga rum i begränsad omfattning och efter godkännande från en nyinrättad tillståndsnämnd. Den moderata ledamoten i utredningen har i en reservation pekat på att majori- tetens förslag i denna del vid en prövning kan visa sig stå konflikt med såväl grundlagens som Europakonventionens rättighetsskydd. När regeringen nu har att ta ställning till lokal- och närradiolagens förslag utgår vi från att framförda invändningar mot förslaget kommer att tillmätas stor betydelse, inte minst med anledning av de tveksamheter som förslaget rymmer av rent konstitutionell karaktär. I stället för att genomföra kommitténs förslag bör stopplagen avvecklas och tillkommande frekvenser fördelas enligt det tidigare auktionsförfarandet. Den allmänna strävan måste vara att ta vara på nya möjligheter inom medieområdet och bejaka utvecklingen mot ökad yttrandefrihet och mångfald. Inte tvärtom.
Frigör M 4 och M 5 för koncession
Enligt moderata utgångspunkter är statens viktigaste uppgift på medieområdet att garantera etableringsfrihet så långt tekniken och frekvensutrymmet förmår. Det är redan utrett och klarlagt att det finns förutsättningar för att etablera två nya nät för marksänd television i Sverige. För oss är det självklart att möjligheterna att sända marksänd TV bör utnyttjas fullt ut. Nya kanaler och nya aktörer ökar mångfalden och vidgar yttrandefriheten. I linje härmed anser vi att de två kvarvarande näten, M 4 och M 5, för marksänd television snarast skall frigöras för koncession.
Det fjärde nätet, M 4, kan börja sända sex månader efter fattat beslut. När nätet är fullt uppbyggt kommer sändningarna att nå 98 procent av befolkningen. Det femte nätet, M 5, kan - under förutsättning att frekvenser även i den översta delen av UHF-bandet tas i anspråk - uppnå en täckning på 95 procent. M 5 kan börja sända ett år efter fattat beslut.
M 4-nätet bör användas för regional-TV. Därmed skapas utrymme för fem nya TV-stationer över landet (Syd, Väst, Öst, Central och Nord). Den regionala televisionen och programproduktionen kommer härigenom att vitaliseras, bl a genom att TV-stationerna också kan samverka i nationella nätverk och ge programproduktion och kulturliv nya scener med nationell räckvidd. Programplanering och programutveckling skulle också kunna byggas upp utifrån skilda regionala utgångspunkter. Redan befintliga rikstäckande kanaler skulle utsättas för effektiv konkurrens.
Koncessionsgivningen till M 4 och M 5 bör ske samtidigt.
De nya regionala stationerna skall ha möjlighet till samsändningar. De nya kanalerna skulle därmed kunna konkurrera med rikskanalerna, både vad gäller dyrare produktioner och på den nationella reklammarknaden.
Om det finns fler intressenter för samma frekvens bör det öppna auktionsförfarandet tillämpas på samma sätt som vid fördelningen av den privata lokalradions frekvenser. För att förebygga att innehavet av sändnings- frekvenser missbrukas skall outnyttjade sändningstillstånd kunna dras in. För att motverka uppkomsten av en monopolsituation bör rätten att äga fler TV- stationer i samma spridningsområde begränsas.
Regeringen bör få i uppdrag att skyndsamt påbörja beredningen av ärendet om att frigöra M 4 och M 5 för koncession med siktet inställt på att ett auktionsförfarande kan äga rum före mandatperiodens utgång.
Teknikoberoende multimedielagstiftning
Tryckfrihetens- och yttrandefrihetens principer skall vara gällande
Yttrandefriheten liksom tryckfriheten grundas på en övertygelse om att mångfalden bäst skyddas och stärks av etableringsfrihet. Det skall råda stor frihet att ge ut och distribuera medieprodukter och pröva deras ekonomiska bärkraft. Det bör vara hushållen som genom sina val avgör vilka produkter som skall ha förutsättningar att distribueras i såväl etern som i tryckt form.
Yttrandefriheten och rätten till fri opinionsbildning utgör det grund- läggande fundamentet i ett fritt, allsidigt och demokratiskt samhälle. Ett sedan länge eftersträvat mål för oss moderater har därför varit att skapa fria och oberoende medier, vilka inte skall begränsas av något annat än tryckfrihets- och yttrandefrihetsgrundlagstiftningen. Vad gäller kommande lagstiftningsarbete på medieområdet måste numera även den informations- teknologiska utvecklingen vägas in. Informationstekniken får allt större genomslag och ingår redan som en självklar del i vår mediemiljö. Den traditionella uppdelningen av medier kommer att upphöra, i stället närmar vi oss en multimediemiljö. En sådan utveckling ställer helt andra krav på vår lagstiftning. Teknikberoende lagstiftning blir snabbt föråldrad. Gränslösa medier blir mindre nåbara med nationell lagstiftning. Från moderat håll ser vi därför ett behov av en multimedielagstiftning som, i stället för att reglera mediernas eller teknikens enskildheter, utgår från generalitet och teknik- oberoende och som rättar sig efter regeringsformens, tryckfrihetens, yttrande- frihetens och Europakonventionens principer.
Även Europakonventionen måste beaktas
Enligt artikel 10 i Europakonventionen, som sedan den 1 januari 1995 gäller som svensk lag, skall envar äga rätt till yttrandefrihet, dvs frihet att mottaga och sprida uppgifter och tankar utan inblandning av offentlig myndighet och oberoende av territoriella gränser. Mot bakgrund härav har vi moderater framhållit nödvändigheten av att staten avstår från att agera smakdomare över innehållet i etermedierna, på samma sätt som tryckta medier. Staten måste över huvud taget avhålla sig från att göra bedömningar utifrån rent innehållsmässiga principer. Den s k Mediekommittén (JU 1994:13, dir. 1994:104), som har i uppdrag att analysera tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens tillämplighet på nya medier, kommer under våren 1997 att presentera sina förslag. Vi förutsätter att det efterföljande beredningsarbetet inom regeringskansliet kommer att bedrivas skyndsamt och att de ovan anförda synpunkterna beaktas i det sammanhanget.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att ändra "must-carry"-skyldigheten innan digitala sändningar påbörjas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snarast ge Sveriges Television tillstånd att påbörja analoga och digitala sändningar via satellit,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansieringsformen för utbyggnaden av marknätet.
Stockholm den 22 januari 1997
Anders Björck (m)
Birger Hagård (m) Jerry Martinger (m) Inger René (m) Nils Fredrik Aurelius (m) Fredrik Reinfeldt (m) Henrik S Järrel (m) Ola Karlsson (m)