Inledning
Miljöpartiet de gröna anser att politiska beslut ska fattas så nära de berörda medborgarna som möjligt. Ett stort antal arbetsuppgifter som idag ligger på den statliga länsnivån kan därför med fördel överföras till regional nivå. Vi har tidigare givit uttryck för att vi i allt väsentligt instämmer med de förslag, gällande överförandet av det regionala utvecklingsansvaret (Fysisk strukturplanering och miljö, Regional kollektivtrafik och infrastruktur, Näringspolitik, Högre utbildning och forskning, Kultur och Turism) från länsstyrelser till regionala självstyrelseorgan, som framförts i Regionberedningens huvudbetänkande "Regional framtid".
Vi instämmer därför i allt väsentligt med de förslag till försöksverksamhet, samt hur denna ska organiseras, som förs fram i den nu aktuella propositionen som "Den regionala samhällsorganisationen". Dock med två viktiga undantag gällande försökets omfång och försökets tidsperspektiv.
Angående försökets omfång anser vi att även Jämtlands län skall ingå i försöket på exakt samma sätt som det nybildade Skåne län. Försöket med ett "Jämtforum" förbiser helt de diskussioner som förts inom och mellan partierna i Jämtland under ett par års tid. Det ger inte den förstärkning av demokratin i form av ett direktvalt läns-/regionfullmäktige som tidigare har föreslagits. "Jämtforum" medför inte heller att samhällsorganisationen och ansvarsfördelningen i samhället blir tydlig.
När det gäller försökets tidsperspektiv anser vi att Kalmar län skall ha ett försök som är identiskt med det som föreslås för Skåne län, dvs tiden med Regionförbund skall pågå under samma tid som för Skåne län och därefter fortsätter försöket med att landstinget i Kalmar kan beteckna sitt fullmäktige och sin styrelse som regionfullmäktige respektive regionstyrelse. Detta förslag och att Jämtlands län också skall ingå i försöket, ger ett betydligt bättre underlag för en utvärdering av det fullständiga försöket att ombilda landstingen till regionala självstyrelseorgan, jämfört med att endast Skåne län och Gotland skulle ha varit försökslän.
Vi anser det viktigt, p g a den unika särställning som Gotland har som region i Sverige att Gotlands ställning som eget län inte hotas vid en ev. förändring av den regionala samhällsorganisationen i Sverige. Det innebär inte att vi är negativa till en försöksverksamhet på Gotland men eftersom försöket föreslås inledas snabbare än vad som tidigare aviserats till gotlänningarna så anser vi att detta är en nödvändig markering.
Angående innehållet i försöksverksamheten instämmer vi till stora delar i regeringens förslag. Vi vill dock att det under perioden ges möjligheter för det regionala självstyrelseorganet att handha tillsyn och kontroll för miljöfrågor på regional nivå, att besluta om medel även för drift och underhåll för LTA samt att i samarbete med kommunerna ta ett större ansvar för utveckling och marknadsföring av turistnäringen för hela regionen.
Avslutningsvis vill vi betona att regionerna i det framtida arbetet med den regionala samhällsorganisationen inte behöver vara större än de nuvarande länen och att eventuella förändringar av länsgränser alltid skall föregås av lokala och regionala folkomröstningar.
Förslag till lag om försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning
Bl a med anledning av att vi anser att det både i Jämtlands och i Kalmar län skall ske en försöksverksamhet som i form skall vara identisk med den som föreslås för Skåne län föreslår vi följande förändringar i lagen:
att Jämtlands län skrivs till i 1 §,
att 3 § förändras så att skrivningen för såväl Kalmar län, Jämtlands län och Skåne län blir densamma som i propositionen föreslås för Skåne län enligt lagen om försöksverksamhet med regionförbund i Kalmar län, (Jämtlands län) och Skåne län,
att i 4 § landstingen i Jämtlands län och Kalmar län nämns på samma sätt som Skåne läns landsting,
att i 5 §, punkt 4 orden: "...förbättra tillväxt,..." ersätts med orden: "...åstadkomma en långsiktigt hållbar utveckling (Agenda 21-arbetet),..."
Förslag till lag om försöksverksamhet med regionförbund i Kalmar län och Skåne län
Som en följd av vårt förslag att Jämtlands län och Kalmar län skall få samma försöksform som Skåne län föreslår vi i denna lag följande förändringar:
att även "Jämtlands län" skall föras in i lagens namnrubrik,
att i 1 § även Jämtlands län skrivs in,
att det i anslutning till nuvarande 14 och 15 §§ skrivs in en ny § om förbundsfullmäktige i Jämtlands län med ett lämpligt antal ledamöter varav 2/3 skall väljas av kommunerna och 1/3 av landstinget,
att i 9 § den andra meningen om Kalmar län utgår,
att 35 § utgår,
att i nuvarande 36 § förs in motsvarande skrivningar för regionförbunden och landstingen i Jämtlands och Kalmar län som föreslås för dessa organ i Skåne län,
att nuvarande 37 § ges en skrivning så att även regionförbunden i Jämtlands län och Kalmar län får samma regler för likvidation som föreslås för regionförbundet i Skåne län.
Förslag till lag om ändring i lagen om huvudmannaskap för viss kollektiv persontrafik
I Jämtlands län är sedan några år landstinget huvudman för den regionala kollektivtrafiken. Som en följd av att vi anser att även Jämtlands län skall vara med i försöket föreslår vi i denna lag:
att i den föreslagna nya 2 a § även regionförbundet i Jämtlands län skrivs in.
Innehållet i försöksverksamheten
Som tidigare nämnts så anser vi att försöksverksamheten förutom Gotland skall omfatta Jämtlands län och Kalmar län i exakt den form som föreslås för Skåne län. När det gäller innehållet i försöksverksamheten instämmer vi i huvudsak med de bedömningar som regeringen gjort. Vi vill dock göra följande markeringar.
Beslut om regionalpolitiska medel m.m.
På sikt bör de regionala självstyrelsorganen hantera inte bara medel för medfinansiering av EU:s strukturfondsprogram utan även av de av EU direkt avsatta medlen för sådana program. Det innebär att när nuvarande strukturfondsprogram inom EU löper ut år 1999 bör ansvaret för att i aktuella fall hantera de direkta medel som EU kommer att avsätta för regioners strukturfondsprojekt föras över från nuvarande regionala myndigheter till resp. regionalt självstyrelseorgan.
Beslut om länstrafikplaner
Under försökstidens gång bör inte bara upprättande och fastställande av planerna för LTA föras över till de regionala självstyrelseorganen, utan också beslut om användningen av medel för drift och underhåll, så som föreslagits i Komkoms rapport "Politiken i trafiken". Ett förslag som Skånestyrelsen i sitt remissvar ställt sig bakom.
Beslut om regionplaner
I regioner finns ofta behov av solidariskt övergripande planer, bl a för att undvika att satsningar på allmän samhällsservice inte ensidigt sker i regionens stora och/eller "rika" kommuner. Det är därför bra att möjlighet ges att utse de regionala självstyrelseorganen till regionplanemyndigheter. Vi vill dock betona att detta inte får inkräkta på det kommunala planmonopolet enligt PBL.
Övrigt - regional miljövård och turism
Även ansvaret för den regionala miljövården vad avser tillsyn och kontroll bör under försöksperioden föras över till det regionala självstyrelseorganet. Enligt vår mening bör tillståndsprövningen skiljas från kontrollen. På så sätt undviks ev. jävsförhållanden. Vi anser att tillståndsprövning i miljöärenden bör ligga kvar hos länsstyrelserna, medan tillsyn och kontroll bör föras över till det regionala självstyrelseorganet. Därigenom får självstyrelseorganet möjlighet att bygga upp en mer allsidig kompetens i dessa frågor.
Kommunerna skall givetvis behålla sitt ansvar för miljöfrågorna på lokal nivå. Om det regionala självstyrelseorganet ges ansvaret för tillsynen och kontrollen på regional nivå ökar förutsättningarna för ett utvecklat samarbete i dessa frågor mellan kommunerna och den regionala nivån.
Angående turism bör det regionala självstyrelseorganet under försöksperioden ges möjligheter att tillsammans med kommunerna i regionen utveckla turistnäringen och marknadsföringen för hela regionen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Jämtlands län bör ingå med direktvalt läns-/regionfullmäktige i försöket med ändrad regional ansvarsfördelning på samma sätt som det nybildade Skåne län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Kalmar län bör ingå i försöket med ändrad regional ansvarsfördelning på samma sätt som föreslås för Skåne län,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Gotland även i framtiden skall utgöra ett eget och självständigt län,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändringar i föreslagna och nuvarande (kollektiv persontrafik) lagar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet att under försöksperiodens gång ge det regionala självstyrelseorganet ökade befogenheter vad avser länstrafikanslag, regional miljövård och turism.
Stockholm den 18 oktober 1996
Peter Eriksson (mp)
Per Lager (mp) Gudrun Lindvall (mp)
Gotab, Stockholm 1996