Sammanfattning
Regeringens proposition med förslag till försöksverksamhet utgör enligt Moderata samlingspartiets uppfattning ett otillfredsställande beslutsunderlag. I flera viktiga avseenden finns oklarheter. Sett från ett medborgarperspektiv tenderar förslaget att i hög grad komplicera bilden av förvaltningen genom att medborgarna kommer att tillhöra alltför många olika slag av organ.
Vidare föreslår regeringen att om medlemmarna i de föreslagna regionförbunden i Kalmar län och Skåne län är överens kan även vården av kommunala angelägenheter överlämnas till regionförbunden. Om utveck- lingen skulle gå i den riktningen förstärks regionförbundens överordnade ställning i förhållande till kommunerna, och en helt ny politisk nivå utkristalliseras i Sverige, utan att ha varit föremål för vare sig nödvändig beredning eller debatt.
Att länen i Skåne slås samman och att de nuvarande två landstingen och sjukvården i Malmö kommun slås ihop innebär att ett antal administrativa gränser försvinner, bl.a. inom vårdområdet. Det finns en bred uppslutning kring en sådan utveckling i Skåne.
Frågan om överförande av statliga uppgifter till regionala självstyrelse- organ är för närvarande under utredning. Dessutom anges i propositionen att en parlamentarisk utredning skall ges i uppdrag att vidare behandla dessa frågeställningar. Mot den bakgrunden framstår den nu föreslagna försöksverksamheten i huvudsak som brådstörtad och omotiverad. I Skåne finns emellertid - till skillnad från vad som förevarit i Kalmar län - redan en bred diskussion kring dessa frågor.
Ytterligare invändningar som kan anföras mot genomförandet av försöksverksamheten är att den kommer att pågå under kort tid och bli kostnadskrävande för de berörda parterna utan att väsentliga frågor löses. Detta gäller i synnerhet för den del av Skåneförsöket, där ett regionförbund skall byggas upp för att vara verksamt i 16 månader, varefter ett gemensamt landsting i Skåne övertar det regionala självstyrelseorganets roll.
Den del av den föreslagna skånska försöksverksamheten som består i att landstinget övertar uppgifterna från 1999 avvisas av Moderata samlingspartiet. Skåne bör i stället få genomföra ett försök med region- förbund, i enlighet med de önskemål som framförts från Skånestyrelsen efter diskussioner i och enighet mellan de politiska partierna.
Vissa i dag statliga uppgifter vad avser regional utveckling bör kunna överföras till ett regionförbund i Skåne. Det bör närmare preciseras vilka utvecklingsinsatser det rör sig om, dock under förutsättning att ett sådant försök genomförs i enlighet med de ursprungliga intentionerna, dvs. utan ett överförande i landstingets regi.
Vidare avvisar Moderata samlingspartiet förslaget om inrättande av regionförbund i Kalmar län och ett samrådsorgan i Gotlands län, liksom förslagen om överförande av statliga uppgifter till regionala sjävstyrelse- organ i Kalmar och Jämtlands län, samt på Gotland.
Våra utgångspunkter
Bakgrund
Frågan om förstärkta regionala självstyrelseorgan har debatterats under lång tid. Olika typer av förslag har figurerat. De starkaste förespråkarna för regionala parlament eftersträvar ett system med direktvalda politiska församlingar med egen beskattningsrätt på regional nivå. Landstingsförbundet har varit den ivrigaste opinionsbildaren för detta.
Den statliga regionberedningen avlämnade sitt slutbetänkande år 1995 (SOU 1995:27 Regional framtid). Betänkandet innehöll ett fåtal konkreta förslag, samt omfattande principiella överväganden, som bejakade behovet av en regional politisk nivå. De båda moderata ledamöterna i utredningen reserverade sig, och anförde bl.a. följande:
Vi saknar analyser från beredningen om avvägningar mellan nationella, regionala och lokala intressen... Regionberedningen har inte, trots sina direktiv, lyckats påvisa att dess förslag leder till ett allmänt sett bättre resursutnyttjande. Risken är tvärtom stor att ökad politisering också innebär sämre effektivitet med ökade i stället för minskade kostnader som följd.
Frågan om starkare demokratisk förankring
Enligt regeringen innebär den föreslagna försöksverksamheten vidgade möjligheter för medborgarna att utöva inflytande över den regionala samhällsverksamheten, vilket skulle innebära en starkare demokratisk förankring.
Redan dagens regionala nivå uppfattas dessvärre som tämligen anonym av medborgarna. Många människor har en oklar uppfattning om landstingets roll, och i den mån man har en uppfattning är den inte sällan negativ. Det har exempelvis framkommit i Landstingsförbundets mätningar att många människor upplever att politikerna inte tar hänsyn till deras uppfattningar om sjukvården.
Regionförbund av den typ som regeringen nu föreslår kommer att handha uppgifter av ur ett medborgarperspektiv teknisk-administrativ karaktär. Regionalt utvecklingsansvar och länstrafikanläggningar, LTA-anslag m.m. är frågor som traditionellt sett har väckt föga engagemang utanför de politiska sammanträdesrummen. De nya regionförbunden riskerar att bli en ännu mera anonym och vag organisation än dagens landsting.
I den rikstäckande så kallad SOM-undersökningen 1994 gjordes en delstudie av synen på regionala reformer bland medborgarna i Västsverige. 17 procent av de tillfrågade ansåg att införandet av läns- eller regionparlament är ett dåligt förslag, medan 14 procent ansåg att det var bra. Majoriteten, 69 procent, hade ingen åsikt i frågan, vilket är en tydlig indikation på att medborgarintresse för regionala experiment saknas eller är mycket svagt.
Mot bl.a. denna bakgrund måste ifrågasättas om regeringens förslag till försöksverksamhet av den regionala samhällsorganisationen på fyra platser i landet kommer att resultera i att en starkare demokratisk förankring uppnås hos berörda medborgare. Det finns mycket som talar mot det.
Regionernas Europa
Sedan början av 1990-talet har frågan om regionalt självstyre och ett "regionernas Europa" varit föremål för debatt i Sverige och inom EU. Frågan har gällt hur den regionala nivån i nationalstaten skall hanteras i förhållande till den lokala demokratin, en effektiv statsförvaltning och i förhållande till Europaintegrationen.
Vi tar avstånd från idéer om att införa en tredje politisk nivå bestående av regionparlament eller liknande. En utveckling i federalistisk riktning är inte önskvärd. Det finns inte några samhällsbehov som skulle motivera en sådan utveckling i vårt land. Detta följer redan av det förhållandet att Sverige kanske mer än något annat land i Europa är ett homogent samhälle och att det av befolkningsmässiga, geografiska och historiska skäl saknas förutsättningar i vårt land för delstatsliknande organ, såsom regionparlament och regionregeringar med hög grad av självstyre.
I andra europeiska länder kan de yttre förutsättningarna för självstyrande regionala organ se helt annorlunda ut. I Spanien är det t.ex. naturligt att regioner som Katalonien och Baskien med en stark egen identitet har en förhållandevis hög grad av politiskt självstyre. För Tysklands del är det av motsvarande historiska och bl.a. befolkningsmässiga skäl naturligt att utgöra en förbundsstat.
För oss moderater är det en grundläggande utgångspunkt att varje land skall ha möjlighet att bevara och utveckla en samhällsorganisation som är bäst lämpad utifrån det landets unika förhållanden. I Sverige saknas som ovan nämnts dessa förutsättningar. I den mån det finns ett behov av en samordnande institution som kan sätta sig över motstridiga lokala intressen och önskemål, är det för oss naturligt att lägga den befogenheten och det ansvaret på statsmakten.
Statens roll
Nationalstatens roll i Europa är i dag en annan än den var för bara några år sedan. Uppgifter flyttas från central nationell nivå dels upp till Europanivå, dels ner till kommunnivå. Huruvida detta är en positiv eller negativ utveckling är avhängigt av vilka uppgifter som flyttas, och var de bäst hör hemma.
Närhetsprincipen är en grundläggande utgångspunkt för Moderata samlingspartiet. Samma tanke finns uttryckt inom EU genom den i Maastrichtfördraget inskrivna subsidiaritetsprincipen. Den säger att beslut skall fattas så nära dem som berörs av beslutet som möjligt. Om en fråga kan avgöras på lokal nivå får den avgöras på högre nivå bara om det leder till ett bättre resultat. I vår politiska vision är den mest lokala nivån i många fall individ- eller familjenivån, snarare än någon offentlig lägsta nivå. En central beståndsdel i subsidiaritetstanken är att högre nivåer bildar ett ramverk för lägre nivåers verksamhet och understödjer dessa.
Förespråkarna för regionala självstyrelseorgan, dvs. förespråkarna för en ny tredje nivå, varnar för kommunala särintressen och så kallad "bypolitik". Enligt vår uppfattning är denna argumentation inte övertygande. Särintressen kan drivas även i regionala beslutsförsamlingar, och där rikta sin udd såväl mot en minoritet inom regionen som mot riksintressen.
Svensk regionalpolitik syftar inte primärt till att gynna enskilda delar av Sverige, utan till att ge olika områden likartade förutsättningar för tillväxt och välfärd. Detta syfte uppnås rimligen bäst genom samverkan mellan statliga instanser och berörda områden, inte genom att stridande särintressen ges beslutanderätt och ökade befogenheter.
Överförande av statliga uppgifter till regionala organ är ett steg på väg mot inrättandet av en ny politisk nivå, som är överordnad kommunerna.
Ett överförande av statliga uppgifter till regionala självstyrelseorgan är också betänkligt med hänsyn till finansieringsprincipen, som innebär att den som fattar beslut också skall ansvara för finansieringen. I regeringens föreslagna försöksverksamhet förs beslutanderätt över till regionala organ, medan ansvaret för finansieringen fortsatt åligger staten.
En ny nivå med egen beskattningsrätt riskerar att öka de offentliga utgifterna, och därmed också höja skattetrycket. Om landstingen utvecklas till "superlandsting" (regionparlament) tvingas dessutom sjukvården i ännu större utsträckning än i dag konkurrera med olika kringverksamheter om knappa resurser.
Att bygga upp nya administrativa rutnät är i grunden fel väg att gå. Behoven av samverkan skiftar från fråga till fråga och även över tiden. Olika aktörer är aktuella i olika frågor. Det ankommer här på förespråkarna för regionala självstyrelseorgan att visa att det finns samverkansuppgifter som inte lika bra eller bättre kan lösas på annat sätt.
Det faktum att gamla strukturer med tiden blir föråldrade och irrelevanta är ett välkänt problem. Problemet hanteras dock bäst genom att antalet beslutsnivåer minskas och att onödiga administrativa gränser tas bort. En ny politisk nivå som delar in Sverige i ett nytt rutnät riskerar att i väsentliga avseenden ha passerats av utvecklingen i samma stund som den införs.
Framgångsrika regioner skapas inte vid politikernas sammanträdesbord. Det är naivt att tro att det enda som behövs för att en region skall vinna framgång är att det finns en politisk "talesman" för området. Regional identitet och framgång byggs upp underifrån av framgångsrika verksamheter - inom näringsliv, utbildning och kultur - i ett område, inte tvärt om. Talesmän för ett område blir de som har något viktigt att säga, inte de som utsetts till regionala politiker.
Sverige behöver bara två nivåer
Grundkraven på samhällets organisation är egentligen bara två. Samhällsorganisationen skall vara demokratisk, dvs. ge medborgarna möjlighet till inflytande och delaktighet. Den skall vara utformad på så sätt att den förser medborgarna med de tjänster som de vill ha på ett billigt och effektivt sätt. För detta krävs dels en central statlig nivå, som svarar för de övergripande frågorna och för fördelningen av samhällets resurser, dels en lokal nivå, som bygger på den kommunala självstyrelsens princip.
Ansvaret för att de av riksdagen och regeringen fastlagda nationella målen får genomslag på regional nivå åvilar länsstyrelserna, som dels skall fungera som statens förlängda arm ute i landet, dels fylla funktionen som samordnare vid beslut om viktiga regionalpolitiska frågor i länet. Härutöver har länsstyrelserna en central roll i det allt viktigare länsöverskridande samarbetet.
I dag är landstingen och kommunerna parallella organisationer som är verksamma inom olika områden och på varsin geografisk nivå. Båda är underordnade staten. I förlängningen innebär dock regeringens förslag en konstitutionell förändring genom att en tredje nivå införs, och det utan att denna blivit föremål för politisk förankring, beredning eller debatt. Redan med försöksverksamheten uppstår en glidning i denna riktning som riskerar att urholka den kommunala självstyrelsen.
Moderata samlingspartiet har tidigare lagt fast principen att staten och kommunerna skall vara de enda två politiska nivåerna i Sverige. Genom vårt förslag till ny finansiering av sjukvården, baserad på en allmän hälsoförsäkring, avhänds landstingen sin viktigaste uppgift, nämligen sjukvården. Införandet av en allmän hälsoförsäkring innebär att patienten sätts i centrum. Försäkringen skall finansieras genom en sjukvårdsavgift vars storlek beror på betalningsförmåga oavsett ålder eller risk och som fastställes av riksdagen. Inbetalningen skall göras i samband med skatteuppbörd. De återstående uppgifter som i dag åligger landstingen kan inte långsiktigt motivera att denna politiska beslutsnivå fortlever som ett organ med direktval och egen beskattningsrätt. Landstingens uppgifter vid sidan av sjukvården bör övertas av staten, kommunerna och det civila samhället. Härigenom skapas förutsättningar för att på sikt avveckla den landstingspolitiska administrationen. De resurser som härigenom frigörs bör komma sjukvården till del.
Med en sådan framtida utveckling behöver Sverige bara ha två direktvalda politiska nivåer med egen beskattningsrätt: den statliga och den kommunala.
Frivillig samverkan med kommunerna som bas
När en verksamhet behöver organiseras för ett större geografiskt område än varje kommun för sig, dvs. när behov av regional samverkan uppstår, bör det överlåtas till kommunerna att själva avgöra hur denna samverkan skall utformas och anpassas till de behov som skall tillgodoses. Här finns enligt vår uppfattning ingen given patentlösning avseende formen för samverkan, då behovet av samverkan skiftar från fråga till fråga och över tid och rum. Det innebär att olika samverkansformer, med olika aktörer, kan behövas i skilda frågor, och olika geografiska områden kan vara berörda. Samverkansformerna måste därför vara många och flexibla. För exempelvis skånska kommuner kan det i vissa fall vara nog så intressant att samverka med danska intressenter, som att samverka med andra skåningar.
Olika möjligheter står till buds för regional samverkan på frivillighetens grund, inom ramen för redan nu gällande lagstiftning. Detta kan bl.a. ske genom kommunalförbund, eller genom avtal och projekt, som kan beröra specifika frågor där det finns genuint gemensamt intresse av samverkan, och som också kan vara tidsbegränsade.
Regeringens förslag till försöksverksamhet
Försöksverksamhetens innehåll och syfte
Regeringen föreslår att en försöksverksamhet genomförs i fyra län varav verksamheten i tre län regleras i den nya lagen om försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning. Länen som omfattas av den föreslagna försökslagen är Kalmar, Skåne och Gotlands län. I dessa fall överförs länsstyrelsens utvecklingsansvar fr.o.m. den 1 juli 1997 t.o.m. den 31 december 2002 till ett regionalt självstyrelseorgan som ser olika ut för de olika länen. De regionala sjävstyrelseorganen övertar även vissa statliga uppgifter som är knutna till det regionala utvecklingsansvaret. I Jämtlands län föreslås en försöksverksamhet med samverkansorgan på regional nivå, vilken inte kräver någon ändring av ansvarsfördelningen mellan staten och den kommunala nivån.
Det regionala utvecklingsansvaret omfattar uppgiften att utarbeta ett program för länets långsiktiga utveckling. Programmet skall bl.a. redovisa de långsiktiga målen för länets utveckling, vilka åtgärder som bör vidtas för att de uppsatta målen skall nås, hur olika parter förväntas medverka i genomförandet och hur insatserna avses finansieras.
För att stärka genomförandet av utvecklingsprogrammet föreslår regeringen att statens beslutanderätt avseende länstrafiken, vissa regionalpolitiska och andra utvecklingsinriktade medel samt statsbidrag till regionala kulturinstitutioner bör överföras till de regionala sjävstyrelseorganen.
Enligt regeringen bör utvecklingsprogrammet i första hand inriktas på åtgärder som stimulerar tillväxt och sysselsättning, dvs. de av riksdagen fastställda regionalpolitiska målen bör gälla som ram för verksamheten även i försökslänen. Någon närmare precisering avseende vilka verksamhetsområden som skall ingå i det regionala utvecklingsprogrammet anges emellertid inte i propositionen.
Ansvaret för den kommunala verksamheten uppges inte förändras på grund av försöksverksamheten.
Enligt regeringens mening innebär förslagen till försöksverksamhet - utan att ännu ha varit föremål för utvärdering - att medborgarna får ökade möjligheter att utöva inflytande över den regionala samhällsverksamheten, som därmed får starkare demokratisk förankring.
Den kommunala självstyrelsen
Regeringens försöksverksamhet med regionförbund i Kalmar län och Skåne bygger på obligatorisk medverkan av kommuner och landsting. Detta innebär en oacceptabel kränkning av den kommunala självstyrelsen.
För att regionförbundet i Skåne skall kunna överta statligt ansvar och statliga befogenheter fordras att alla kommuner ingår i förbundet. Detta betyder att en förutsättning för försöksverksamheten i denna del är att alla kommuner frivilligt ansluter sig. Ett sådant synsätt följer av insikten om att försöksverksamhet måste byggas på ett underifrån kommande engagemang för att vara meningsfull.
Om det råder enighet i Skåne i frågan angående regionförbundsförsök innebär frivilligheten givetvis inget problem i den del som avser övertagande av statliga uppgifter. Om enighet inte råder, är försöksverksamheten olämplig. En lösning av denna typ får inte tvingas på kommunerna uppifrån. Vi avvisar således regeringens förslag om obligatorisk medverkan i de föreslagna regionförbunden.
Skåne län
Kristianstads och Malmöhus län blir ett län den 1 juli 1997. Vid samma tid överförs enligt propositionen det regionala utvecklingsansvaret i Skåne län till ett regionförbund som bildas av länets kommuner och landsting. När det nya landstinget i Skåne län etableras år 1999 överförs detta ansvar till landstinget. Försöksverksamheten övergår härmed i landstingets regi.
Moderata samlingspartiet ser positivt på den utveckling som äger rum i Skåne. Där har sedan länge funnits en bred uppslutning för en länssammanslagning i syfte att uppnå en mer effektiv administration. Att det bildas ett enda landsting innebär bl.a. en förenkling, vilket ökar förutsättningarna för en bra och effektiv sjukvård. Detta är också utifrån moderata utgångspunkter ett viktigt steg i riktning mot en framtida samhällsorganisation med två beslutsnivåer.
Samma utgångspunkt föranleder oss dock att avvisa den del av den föreslagna försöksverksamheten som består i att det regionala utvecklingsansvaret skall överlåtas till det nya landstinget år 1999 som därmed övertar rollen som regionalt självstyrelseorgan. Förutom de principiella invändningar, som utvecklas nedan, ser vi en fara i att lägga ytterligare uppgifter på det nybildade landstinget. Detta bör ges förutsättningar att koncentrera sig på sjukvårdsfrågor. Regeringens förslag kan leda till sämre förutsättningar för en god sjukvård i Skåne.
Försöksverksamheten skulle enligt vår mening ha blivit betydligt mer givande för alla inblandade parter om regeringen, i stället för att låta försöksverksamheten efter 1999 övergå i landstingets regi, erbjudit Skåne möjligheten att genomföra ett försök med ett regionförbund, med kommunerna som huvudmän. Detta skulle vara mer i enlighet med de uttalade önskemål som framförts av Skånestyrelsen efter diskussioner mellan de politiska partierna i Skåne.
Moderata samlingspartiet är som framgått tidigare i princip motståndare till en samhällsorganisation bestående av fler än två beslutsnivåer. När det gäller Skåne har vi emellertid inte kunnat undgå att beakta och ta intryck av de historiska förutsättningar och de särpräglade regionala förhållanden som finns i Skåne. Vi ser fördelar i den av Skånestyrelsen förordade lösningen att på försök pröva en samhällelig organisation med ett indirekt valt regionförbund utan beskattningsrätt. I denna modell är det fråga om att överföra det regionala utvecklingsansvaret från staten till regionförbundet till den del det inte är fråga om genuint statliga uppgifter. Det gäller bl.a. länstrafikanslagen.
Beträffande Skåne ställer vi oss således bakom en försöksverksamhet som i ett första steg, dvs. fram till år 1999, samlar de regionala uppgifterna i ett kommunförbund. När Skånelandstinget därefter har etablerats, anser vi dock att det enbart skall ha kvar sjukvårdsansvaret. Ansvaret för resterande klart definierade regionala frågor, som utbildning, kultur och kollektivtrafik, skall på sikt föras över till ett indirekt valt regionförbund utan beskattningsrätt.
Nästa steg blir att införa ett nytt sjukförsäkringssystem, baserat på en allmän hälsoförsäkring. Efter det att vårt förslag till finansieringssystem av sjukvården realiserats och frågor om hur sjukvården principiellt skall skötas fått sin lösning, kan mellannivån avskaffas fullt ut. Så ser den framtida utvecklingen av Skånes regionala självstyrelse ut i ett moderat perspektiv. Här ryms inga planer på att i en förlängning låta ett regionparlament ta över vad som bör ankomma på staten och kommunerna. För de fall stridande kommunala särintressen skulle uppstå även med den av oss för Skåne län föreslagna regionala samhällsorganisationen förblir det en uppgift för statsmakten att svara för att de av riksdagen fastlagda regionalpolitiska målen uppnås.
Kalmar län
Det har inte framförts några brett förankrade önskemål om att genomföra ett försök i länet. Regeringens förslag ter sig därför från ett Kalmarperspektiv som både forcerat och omotiverat. I en missriktad iver att genomföra en serie experiment med regionala organ har regeringen inkluderat Kalmar i en försöksverksamhet som få torde ha efterfrågat.
Inrättandet av ett regionförbund i Kalmar län torde inte heller tillgodose de samverkansbehov som faktiskt finns, eftersom dessa sträcker sig över länsgränserna. Den föreslagna försöksverksamheten riskerar i stället att avgränsa Kalmar från omgivande län.
Försöksverksamheten innebär dessutom ökade kostnader för länet eftersom ytterligare en organisation bildas vid sidan om redan befintliga organ. Så blir exempelvis fallet för landstinget och Kommunförbundets länsavdelning. Det finns en risk för att kostnadsökningar kommer att drabba länets kommuner i en tid då kommunerna redan tvingas bedriva sin verksamhet med knappa resurser. På goda grunder kan befaras att angelägna kommun- och landstingsuppgifter, som vård och omsorg, får kännas vid ytterligare nedskärningar till följd av de omprioriteringar som länet tvingas att göra till förmån för regeringens storskaliga experimenterande med administrativ verksamhet. Denna överhängande risk för att regeringens förslag till försöksverksamhet i Kalmar län leder till försämringar för invånarna utgör enligt Moderata samlingspartiets uppfattning ett tungt vägande skäl till att inte ställa sig bakom regeringens förslag. Vi avvisar således regeringens proposition i denna del. Om däremot enighet föreligger finns naturligtvis ingen anledning att motverka en lösning där kommunerna och landstinget i Kalmar län frivilligt sluter sig samman i en regional samverkan.
Gotlands län
Försöksverksamheten i Gotlands län innebär att det regionala utvecklingsansvaret fr.o.m. den 1 juli 1997 överlåts till kommunen.
Enligt Moderata samlingspartiet är regeringens förslag att bedriva försöksverksamhet på Gotland tveksamt av flera skäl. För det första måste enligt vår mening ifrågasättas om det överhuvudtaget är meningsfullt att låta Gotlands län ingå i försöksverksamheten. Vi har svårt att se vilken relevans en försöksverksamhet på Gotland kan ha för resten av landet med tanke på Gotlands speciella förhållanden.
Ett annat tungt vägande skäl för att ifrågasätta Gotlandsförsöket är att försöksverksamheten allvarligt kan försvaga länsstyrelsens ställning på Gotland. För oss är det angeläget att redan nu tydligt avvisa en utveckling som kan innebära att Gotland inordnas i ett större län eller att länsstyrelsens verksamhet, helt eller delvis, läggs under en annan länsstyrelse.
Skogsvårdsorganisationen bör vara fristående, varför vi även motsätter oss regeringens förslag att inordna Skogsvårdsstyrelsen i länsstyrelsens organisation.
Regeringens förslag avseende Gotland motiveras inte heller av något uttalat behov av samordning av den regionala utvecklingen på Gotland. Sådan samordning kan liksom hittills ske genom frivillig samverkan. Av skäl som anförts ovan avvisas således regeringens förslag till försökverksamhet i Gotlands län.
Jämtlands län
I Jämtlands län föreslår regeringen att en försöksverksamhet med ett samverkansorgan, Jämtforum, inrättas på regional nivå. Jämtforum skall enligt regeringen enbart vara ett informellt diskussionsorgan på länsnivå, bestående av företrädare för länsstyrelsen, kommuner, landsting, näringsliv och organisationer. Tillkomsten av ett Jämtforum föranleder inte någon förändring av ansvarsfördelningen mellan staten och den kommunala nivån eftersom Jämtforum inte kommer att överta någon beslutskompetens. I linje härmed omfattas inte heller Jämtforum av propositionens förslag till lagstiftning.
Moderata samlingspartiet ser naturligtvis positivt på att det på såväl lokal som regional nivå växer upp olika fora för diskussion och samråd, genom vilka flera olika aktörer ges möjlighet att påverka och komma till tals i för regionen angelägna frågor. Sådana initiativ bör på olika sätt uppmuntras och stödjas. Vi anser inte att det är en uppgift för riksdagen att besluta om inrättandet av diskussionsorgan som Jämtforum.
Framtida försöksverksamhet
Av propositionen framgår att regeringen har för avsikt att återkomma till frågan om den regionala ansvarsfördelningen i Västsverige, och att i det sammanhanget också beröra frågan om framtida försöksverksamhet i Stockholms, Västmanlands och Västerbottens län. Moderata samlingspartiet vill redan nu understryka att vårt principiella ställningstagande mot införande av en tredje nivå, har bäring även för dessa län. Vårt alternativ till regional samverkan bygger på lösningar som grundas på att kommuner tar initiativ till frivillig samverkan, varför vi även i framtiden kommer att motsätta oss försöksverksamhet med regeringens nu föreslagna inriktning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionernas Europa,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens engagemang på den regionala nivån,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges behov av endast två direktvalda politiska nivåer, den statliga och den kommunala, med egen beskattningsrätt,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frivillig samverkan med kommunerna som bas,
5. att riksdagen avslår regeringens förslag i den del som avser obligatorisk medverkan i de föreslagna regionförbunden i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag i den del som avser förslag till försöksverksamhet i Skåne län fr.o.m. 1999 i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen avslår regeringens förslag i den del som avser förslag till försöksverksamhet i Kalmar län i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen avslår regeringens förslag i den del som avser förslag till försöksverksamhet i Gotlands län i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett Jämtforum.
Stockholm den 18 oktober 1996
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)