Sammanfattning
I denna motion föreslår jag lagstiftning som dels kraftigare inskärper skyldigheten för parter i tvistemål att tala sanning, dels straffsanktionerar processbedrägeri.
Argumentation för mitt förslag
I "Undervisning i Christendomskunskapen", Schartaus katekes, återfinns under åttonde budet frågan och svaret: "Hwilket är det grofwaste falska vittnesbördet?" Svar: Det som sker inför domstol.
I rättegångsbalken 43 kap 6 § föreskrivs att parterna vid en rättegång skall tala sanning, uttala sig om vad motparten anför samt besvara frågor. I praktiken kan emellertid en part ljuga hur mycket som helst om han lyckas bli trodd. Att bedra en domstol, s.k. processbedrägeri, är nämligen inte straffbart enligt svensk lag. Exempelvis anges i brottsbalkskommentaren (Beckman m fl, 4 uppl, sid 366) att man inte kunde straffa en person som genom lögnaktiga uppgifter förmått rätten att åsätta för låg dagsbot.
Att någon sanningsplikt inte föreligger för den tilltalade i brottmål kan man väl beklaga ur rent moralisk synpunkt men knappast ändra. När det gäller civila tvister ställer det sig emellertid annorlunda. Både motparten och rätten har uppenbart den moraliska rätten att kräva och förutsätta att parten talar sanning och inte far med lögn. Vad som fattas i svensk rätt är emellertid sanktionsmöjligheten. Man kan alltså ljuga så länge man inte avlagt ed eller sanningsförsäkran. Ed eller sanningsförsäkran avläggs normalt inte under sakframställning.
I detta hänseende skiljer sig svensk rätt oförmånligt i förhållande till vad som i allmänhet gäller i Europa. Jag väljer här, bara för att precisera vad jag menar, att exemplifiera med tysk rätt.
En jämförelse mellan tyska rättegångsordningen (ZPO) § 138 och vår egen rättegångsbalk 43 kap 6 och 7 §§ utfaller inte till svensk förmån. I den tyska lagen, med rubriken "Förklaringsplikt över faktiska förhållanden", anges:
1. Parterna har att lämna sina uppgifter fullständigt och sanningsenligt. 2. 3. Varje part har att yttra sig över motpartens uppgifter. 4. 5. Faktauppgifter som inte uttryckligen bestrids skall anses som vitsordade, såvida inte ur partens egna övriga uppgifter framgår att han önskar bestrida. 6. 7. En förklaring att man inte vet godtas bara beträffande sakförhållanden som varken rör egna handlingar eller föremål för egen iakttagelse. 8. Sanningsplikten är i Tyskland (och även i andra kontinentala länder) självfallen, oavsett om sanningsförsäkran eller ed föreligger eller ej. Intressant nog gäller detsamma för vittnen, som då inte så ofta bringas till edgång eftersom straffbarhet för lögn ändå föreligger.
Brott mot sanningsplikten, som en part gör sig skyldig till i Tyskland, ger straff för processbedrägeri. Motparten har efter en sådan dom tillgång till ett särskilt rättsmedel - närmast resning. I Sverige fordras i motsvarande fall att lögnen uttalats under ed eller sanningsförsäkran. Möjligen kan i Sverige sägas åtminstone i regel föreligga en motsvarande möjlighet genom resningsbestämmelsen i rättegångsbalken 58 kap, 1 § punkt 3.
Vid en fortsatt integration i det mellanfolkliga samarbetet skall vi inte skilja ut oss genom bevarande av gamla dåliga traditioner. I fråga om sanningsplikten för parter och deras ombud, vilka i allt större omfattning kommer att vara parter i rättegångar inför utländska domstolar, måste kunskapen om vår i detta hänseende egendomliga domstolssed påverka synen på oss svenskar. Redan har vissa misshälligheter i den riktningen försports när Sverige fört talan i europeisk domstol. Så mycket större är då nödvändigheten att svensk lag starkare inskärper nödvändigheten att alltid tala sanning i domstol, åtminstone när fråga inte är om brottmål. Därför bör processbedrägeri vara straffbart som vilket bedrägeri som helst.
Att en sådan reform tillfredsställer moralens krav är självklart. Vidare är det en reform som skapar rent praktiska fördelar - större rättssäkerhet, större benägenhet för alla att självmant göra rätt för sig och inte i onödan belasta domstolarna. För att tala med den moderna nationalekonomins teoretiker: Om alla talar sanning så sjunker transaktionskostnaderna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning som kraftigare inskärper skyldigheten för parter i tvistemål att tala sanning och straffsanktionerar processbedrägeri i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 2 oktober 1996
Lennart Hedquist (m)