Lagen om besöksförbud kom till för att skydda kvinnor som utsätts för hot, kvinnor som förföljs eller kvinnor som trakasseras. I de flesta fall efterlevs besöksförbudet. När det inte efterlevs blir oftast följderna mycket traumatiska för kvinnan och barnen i de fall det finns barn. Samtidigt innebär lagen om besöksförbud att det är offrets rörelsefrihet som begränsas - inte förövarens.
Ett extremfall är Maria Eriksson. Maria blev förälskad i fel man och hon våldtogs, misshandlades upprepade gånger. Deras gemensamma barn stannade i utvecklingen. Mannen hotade henne och hennes familj med att döda dem om de anmälde honom till polisen. Maria anmälde mannen vilket resulterade i ett besöksförbud - ett förbud som mannen bröt upprepade gånger med grov misshandel som följd. Maria och hennes familj tvingades flytta runt i landet under många gånger vedervärdiga förhållanden. Mannen fann dem dock alltid trots att Maria och hennes barn fick en ny skyddad identitet av polisen. Familjen levde som flyktingar i sitt eget land. Till slut gav myndigheterna upp och Maria tvingades tillsammans med sina barn, återigen byta identitet och slutligen lämna landet. Svenska myndigheter kunde inte skydda henne och då tvingas Maria att gå i landsflykt. Varför flyttas inte männen utan kvinnorna? Varför ser inte myndigheterna till att besöksförbudet efterlevs? Marias dotter har varit instängd i nästan hela sitt liv, hennes son har varit instängd i hela sitt liv. Maria och hennes familj lever idag utan något som helst ekonomiskt stöd, som t.ex. barnbidrag, underhållsstöd eller bostadsbidrag, från det svenska samhället eftersom hon är rädd att mannen ska få tillgång till register och hitta dem. Maria har skrivit om sitt liv i boken "Gömda".
Våld som utövas av män mot kvinnor har ökat drastiskt. För något år sedan rekommenderade en polismästare kvinnorna att stanna inne på kvällarna och att inte röra sig på gator och i områden där det inte är säkert. Varningen var säkert välmenad men konsekvensen helt barock. Normalt brukar den som utför brott straffas, ibland med inlåsning. När det gäller våld mot kvinnor är det dock offren som låses in eller får sin rörelsefrihet begränsad.
Välfärden är en fråga för både kvinnor och män, men det förefaller som om kvinnorna är mer beredda att försvara den del som handlar om livskvalitet. En fråga om livskvalitet är att inte behöva byta identitet och till slut gå i landsflykt för att samhället inte kan skydda sina medborgare. En annan fråga om livskvalitet är att kunna röra sig fritt i samhället utan att behöva vara rädd eller veta att om någonting händer så är samhället solidariskt berett att reagera.
Vänsterpartiet anser att det är en angelägenhet för hela samhället att alla invånare skall kunna röra sig fritt. Idag är det inte så. Vi vill därför att regeringen snarast tillsätter en utredning som får i uppgift att föreslå en lösning som innebär att det är förövarens rörelsefrihet som begränsas och inte offrets.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning med uppgift att föreslå sådan ändring i lagen om besöksförbud att förövarens, och inte offrets, rörelsefrihet begränsas enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 5 oktober 1996
Ulla Hoffmann (v)
Alice Åström (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Marie Engström (v) Tanja Linderborg (v) Stig Sandström (v)