Frågan om alkoholförtäring efter trafikolycka har tidigare varit föremål för behandling i riksdagen. Vi finner frågan så angelägen att vi på nytt vill väcka den.
Årligen rapporteras dödsolyckor där den anhållne är misstänkt för grovt vållande till annans död, vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grovt avvikande från olycksplats.
Den misstänkte som avvikit från olycksplatsen var vid gripandet märkbart påverkad av alkohol. Han har erkänt att han körde bilen men att han druckit alkoholen först efter olyckan och därför är oskyldig till grovt rattfylleri.
Likartade dödsolyckor sker med jämna mellanrum och den misstänkte drar sig ofta undan för att kunna påstå att han druckit alkohol efter olyckan. Rimligen borde lagen utformas så att den som ertappas alkoholpåverkad efter en trafikolycka skall kunna ställas till ansvar för rattfylleri även om han hävdar att alkoholförtäringen skett efter olyckan.
I Norge finns lagstiftning som inte medger alkoholförtäring 6 timmar efter en trafikolycka. Om alkoholförtäring sker kommer detta inte att vara någon förmildrande omständighet. Vederbörande kan alltså åtalas för grovt ratt- fylleri m.m.
Den svenska lagstiftningen som ser allvarligt på inte minst smitning från olycksplats bör snarast pröva om inte den norska modellen bör införas även i Sverige. Dödsolyckor i trafiken är så allvarligt att nya vägar måste prövas för att minska antalet olyckor.
Riksdagen bör som sin mening ge regeringen i uppdrag att snarast återkom- ma med förslag till riksdagen som innebär att den norska modellen införs även i Sverige.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag mot alkoholförtäring efter trafikolycka.
Stockholm den 5 oktober 1996
Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp)