Det kan antas att våra svenska lagar behöver skärpas då det gäller s k penningtvätt. Lagarna kan betraktas som i viss mån ineffektiva och de behandlar dessa brott som ett slags enklare häleri.
Vårt banksystem kan vara attraktivt därför att det är tekniskt avancerat med få kontakter ansikte mot ansikte.
En stor del av pengarna placeras främst i fastigheter och olika typer av företag.
På vilket sätt och vilken policy och praxis finns upparbetad på detta område samt vilken kunskap har / agerar advokater, mäklare och banker på?
En annan fråga som bör ställas är ifrån vilka verksamheter kommer dessa pengar?
Penningtvätt bör bli ett särskilt brott i strafflagen och bör från samhällets sida prioriteras och ägnas särskild uppmärksamhet.
Frågeställningar i denna typ av brott kan vara, konfiskering av bytet från penningtvätten, den misstänkte bör kunna bevisa att han fått tillgångarna på laglig väg s.k. omvänd bevisföring, beviskraven bör sänkas till en nivå som ligger närmare civilprocessen, används bulvaner och mellanhänder ska åklagaren ha möjlighet att provisoriskt ta hand om tillgångarna, kursvinster och inkomster som har samband med brotten bör kunna konfiskeras, bankerna bör ges tillstånd att föra register som omöjliggör att brottslingen/ misstänkte kan agera mellan olika banker, straffen för de som tipsar eller varnar penningtvättaren bör skärpas m.m.
Det finns uppgifter att av nästan 1000 anmälningar har hittills bara nio lett till åtal och två till domar.
De flesta anmälningar kommer från bankerna och inga/få från försäkrings bolagen.
Olika myndigheter bör ges möjligheter att arbeta närmare.
Det bör övervägas om den myndighet som ska arbeta med ekonomisk brottslighet även jobbar med dessa frågor.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomisk brottslighet och tvätt av pengar.
Stockholm den 2 oktober 1996
Ronny Olander (s)
Gotab, Stockholm 1996