Vi ser i tidningar och TV hur man gör tester med lugnande tabletter och öl eller sprit och därefter sätter sig bakom ratten i en bil. Vi vet också att tabletter i olika former tillsammans med alkohol gör människan obalanserad, en del blir aggressiva och "vilda" andra blir lugna och avslappnade.
Båda dessa olika tecken är direkt livsfarliga vid framförande av bil, det är inte bara den människa som har intagit preparaten som utsätts utan alla - bilister, cyklister och fotgängare - som finns på våra gator och vägar.
Droger gör människan mycket oberäknelig redan när små doser intas.
Nivån som gör en människa till en livsfarlig bilförare är mycket lägre när det gäller knark än för alkohol. En påverkad människa kan plötsligt få en total blackout och fullständigt tappa kontrollen över sig själv och naturligtsvis även fordonet.
Idag har vi en klar och tydlig gräns på 0,2 % när det gäller alkohol och bilkörning. För mig är det en självklarhet att denna klara gräns även måste finnas när det gäller tablettmissbruk och narkotiska preparat. Om den ska vara 0,2 % eller en ren nollgräns bör utredas. Men gränsen måste finnas.
Det ger helt fel signaler då framförallt till våra ungdomar, de får klart och tydligt veta att samhället ger klara signaler om att det är ett brott att framföra ett fordon alkoholpåverkad. Då det gäller tabletter och narkotiska preparat finns inte denna klarhet vilket är bekymmersamt.
Vi kämpar för att uppnå ett narkotikafritt samhälle, vi förbjuder innehav av narkotika, då borde självklarheten också vara att vi får en lag som säger att intag av lugnande medel och narkotiska preparat inte hör ihop med bilkörning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en klar gräns vid bilkörning och användande av narkotiska preparat och lugnande medel.
Stockholm den 2 oktober 1996
Monica Widnemark (s)