Inledning
När rättshjälpslagen trädde i kraft 1973 sågs den som en viktig reform för att understödja principen om allas likhet inför lagen. Departementschefen framhöll i propositionen att principen om allas likhet inför lagen krävde att rättshjälp måste medges i sådan utsträckning att ingen av ekonomiska skäl hindrades från att tillvarata sina intressen i rättsligt hänseende. Sedermera har rättshjälpen av statsfinansiella skäl kommit att bli alltmer urgröpt. Det nu framlagda förslaget innebär att staten frånträder sitt ansvar och låter den enskildes behov av skydd i dessa frågor bli beroende av de försäkringsvillkor som bolagen fastställer. En sådan ordning överensstämmer inte med Europarådets resolution 78 (8) om rättshjälp i vilken det framhålls att staten har ansvar för den rätt till rättshjälp som följer av artikel 6 i europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna.
De människor som drabbas av detta systemskifte är framför allt lågavlönade kvinnor, invandrare och ungdomar. Förslaget innebär också att rättshjälpen beskärs kraftigt inom familjerätten. Vid familjeseparationer kommer framför allt kvinnors möjligheter till sakkunnig hjälp att minska avsevärt. Nedskärningarna kommer att allvarligt drabba rättssäkerheten.
Rättshjälpen och rättsskyddsförsäkringarna
Vänsterpartiet motsätter sig förslaget att rättshjälpen görs generellt subsidiär till rättsskyddet. Försäkringsbolagen styrs av vad som är ekonomiskt intressant för bolagen. Försäkringsbolagen säger själva i sitt remissvar att eftersom bolagen verkar på en fri marknad går det inte att göra några säkra förutsägelser om den framtida utvecklingen. De menar att lagstiftaren i varje fall inte kan utgå från att rättsskyddsförsäkringen i framtiden kommer att vara en integrerad del av privatpersoners basförsäkringar.
I själva verket har man all anledning att räkna med villkorsförändringar, premiehöjningar och försämringar av villkoren. I propositionen fästs stor vikt vid det förhållandet att rättshjälpsutredningen funnit att över 95 procent av dem som bor i Sverige har rättsskyddsförsäkring. Advokatsamfundet har i sitt remissvar påpekat att dessa siffror avser åren 1992-1993 och att täckningsgraden sjunkit de senaste åren i takt med att de ekonomiska förhållandena försämrats för det stora flertalet medborgare. Enligt uppgift saknar t.ex. 20 procent av dem som bor i flerfamiljshus hemförsäkring. Andra grupper med låg täckningsgrad är lågavlönade, ensamstående småbarnsföräldrar, sjuka, invandrare och trångbodda, d.v.s. typiskt sett svaga samhällsgrupper. Av underlaget till rättshjälpsutredningen framgår att ca 300 000 människor skulle riskera att bli utan rättsligt bistånd vid en tvist. De premiehöjningar som blir följden av förslaget kommer att leda till att gruppen blir betydligt större. Som jämförelse kan nämnas att i England, där man har rättsskyddet i en separat försäkring, är täckningsgraden 7 procent.
Med propositionens lösning släpper staten i det närmaste all kontroll över rättshjälpen. Det blir en kraftfull signal om att rättssäkerheten inte är av sådan vikt att den väger tyngre än en besparing på 200 miljoner kronor. Det finns inga minimigarantier för vad en rättsskyddsförsäkring skall innehålla. Bolagen kan också sätta så låga timtaxor att det inte går att finna kvalificerade jurister som är villiga att åta sig dessa uppdrag.
Den föreslagna regeln i § 9 om att den som med hänsyn till sitt försäkringsskydd och sina ekonomiska och personliga förhållanden borde ha haft rättsskyddsförsäkring skall kunna få rättshjälp endast om det finns särskilda skäl med hänsyn till angelägenhetens art och betydelse för den sökande är oklar och svårtolkad. Regeringens uttalanden i propositionen är knappast särskilt klargörande. Vänsterpartiet anser att den föreslagna bestämmelsen bör avslås.
Inkomstgränsen
Den nuvarande inkomstgränsen för rätt till rättshjälp är sju basbelopp, d.v.s. 249 000 kr. Rättshjälpsutredningen föreslog att inkomstgränsen skulle sättas vid 200 000 kr. Sveriges advokatsamfund avstyrkte detta förslag med den motiveringen att det skulle innebära att en stor grupp skulle komma att stå utan möjlighet till juridiskt biträde. Samfundet ansåg dessutom att inkomstgränsen borde knytas till basbeloppet för att undvika urholkning. Regeringen har nu marginellt justerat upp inkomstgränsen, men detta rubbar inte grunderna för advokatsamfundets kritik. Vänsterpartiet anser - med samma motivering som advokatsamfundet - att inkomstgränsen även fortsättningsvis bör vara sju basbelopp.
Behov av biträde
Regeringen anser inte att behovet av biträde i förvaltningsdomstolarna ökat under senare år. Men som Lagrådet påpekar har det sedan längre tid pågått en utveckling mot att olika frågor med större eller mindre rättslig anknytning inom förvaltningsområdet förs över till avgörande av förvaltningsdomstol. Genom att nedflyttning under de senaste åren skett av åtskilliga måltyper från kammarrätt till länsrätt har alla tre domstolsinstanserna numera ett synnerligen brett målområde, inom vilket de mest skiftande frågeställningar kan komma upp. Sedan Sverige tillträtt EES-avtalet och därpå blivit medlem i EU har dessutom EG:s omfattande och komplexa regelverk blivit att beakta inte minst i förvaltningsrättsskipningen, något som inte sällan medför behov av ingående diskussioner och överväganden utifrån aspekter som tidigare inte krävt uppmärksamhet. Lagrådet påpekar också att införandet av tvåpartsprocess visserligen inte medfört förändring i domstolarnas lagreglerade utredningsskyldighet, men att det ändå står rätt klart att följden blir att domstolarnas handläggning mer än tidigare blir präglad av förhandlingsprincipen och mindre av officialprincipen. Det innebär ett större ansvar för den enskilde rättssökande att själv svara för att fakta och rättsliga argument förs fram i domstolen.
Mot bakgrund av bl. a. dessa förändringar och tendenser i förvaltnings- processen anser Lagrådet att det ligger närmast till hands att utgå ifrån att behoven av rättsligt biträde i förvaltningsmål kommer att bli i varje fall något större än vad som återspeglas i hittillsvarande starkt återhållsamma praxis. Lagrådet anser inte anknytningen till funktionshinder som särskilt meningsfylld som förutsättning för rättshjälp i dessa mål, utan föredrar att den rättsliga angelägenhetens art, omfattning och betydelse skall betonas som det grundläggande när biträdesbehovet prövas.
Vänsterpartiet delar den analys som Lagrådet gjort av biträdesbehovet i mål vid förvaltningsdomstolarna och anser att regeringen bör återkomma med ett lagförslag till riksdagen som tillgodoser dessa synpunkter.
Rimlighetsprövningen
I lagförslagets 8 § föreslås att rättshjälp endast får beviljas om det med hänsyn till angelägenhetens art och betydelse, tvisteföremålets värde och omständigheterna i övrigt är rimligt att staten bidrar till kostnaderna. I nu gällande rättshjälpslag motsvaras den föreslagna regeln av en bestämmelse att den som inte har befogat intresse av att få sin sak behandlad inte får beviljas allmän rättshjälp. I likhet med Lagrådet anser Vänsterpartiet att det är tveksamt om, med hänsyn till de förutsättningar för rättshjälp som i övrigt föreslås, den nya regeln i praktiken kommer att ge något väsentligt ökat utrymme att avslå en rättshjälpsansökan i förhållande till den nuvarande regeln i § 8 första stycket 13 i 1972 års rättshjälpslag. Vänsterpartiet anser att § 8 i den föreslagna lagen bör ha följande lydelse: Den som inte har ett befogat intresse av att få sin sak behandlad får inte beviljas rättshjälp.
Rättshjälp för näringsidkare
Den nuvarande lagstiftningen med mycket begränsade möjligheter för näringsidkare att erhålla rättshjälp har fungerat väl. I propositionen sägs att en skärpning i jämförelse med nuvarande regel är motiverad. Vad den motiveringen består i antyds emellertid icke. Vänsterpartiet anser att § 13 i lagen bör ha följande lydelse: Den som är eller har varit näringsidkare får inte beviljas rättshjälp i angelägenhet som uppkommit i hans näringsverksamhet om det inte finns skäl för rättshjälp med hänsyn till verksamhetens art och begränsade omfattning, hans ekonomiska och personliga förhållanden och omständigheterna i övrigt.
Rättshjälp vid äktenskapsskillnad
I propositionen föreslås att rättshjälp i angelägenheter som rör äktenskapsskillnad skall ges endast när det finns särskilda skäl. Vänsterpartiet motsätter sig en sådan förändring och anser att 11 § 1 i förslaget bör utgå. Som advokatsamfundet påpekar i sitt remissvar är en äktenskapsskillnad för det stora flertalet en mycket ingripande händelse såväl på det personliga som på det ekonomiska planet. Hela familjen är beroende av de överväganden och beslut som fattas i samband med separationen, beslut som har betydelse långt in i framtiden. Det är därför angeläget att inblandade parter på ett tidigt stadium får tillgång till kvalificerat juridiskt bistånd så att man får ett rättsligt underlag till de bedömningar som skall göras. Det gäller t.ex. bodelning, vårdnad, umgänge, underhåll till barn och make, boenderätt och skatterättsliga frågor. Om bägge parter får tillgång till juridiskt bistånd och hjälp att på rättslig grund lösa de problem som uppkommer ökar givetvis möjligheterna att komma överens i olika frågor av detta slag som måste lösas i samband med äktenskapsskillnaden. En inskränkning i rätten till rättshjälp torde med säkerhet öka antalet mål i domstol i dylika frågor och därmed innebära ökade kostnader för samhället. Det går inte heller att bortse från risken att enskilda drabbas av rättsförluster därför att de i samband med äktenskapsskillnad saknar möjlighet till juridiskt bistånd. De nuvarande reglerna innebär att även den ekonomiskt svagare parten i ett äktenskap, vanligtvis kvinnan, kan erhålla samma kvalificerade juridiska bistånd och beslutsunderlag som den part som har möjlighet att själv betala sina advokatkostnader.
Upphörande av rättshjälp
Enligt förslaget skall rättshjälpen upphöra när biträdet har rätt till ersättning för 100 timmars arbete. I undantagsfall skall gränsen kunna överskridas.
Besparingseffekten av förslaget är outredd och sannolikt liten. Ett stort antal remissinstanser har avstyrkt förslaget. Regeln kan komma att få förödande effekter i de fall den blir tillämplig. Stor risk finns att den som drabbas måste efterge sin rätt för en starkare motpart, kanske ett företag med avdragsgilla ombudskostnader. Vänsterpartiet anser att riksdagen bör avslå § 34 i lagförslaget.
Utredningskostnader
Rätten till ersättning för utredningskostnader föreslås begränsas till 10 000 kr. Vänsterpartiet anser i likhet med Rättshjälpsmyndigheten, Domstolsverket, Konsumentverket, Sveriges advokatsamfund och Hyresgästernas riksförbund att det under vissa omständigheter bör finnas möjlighet att bryta igenom beloppsgränsen.
Offentligt biträde
I propositionen läggs fram förslag om en lag om offentligt biträde. En nyhet är att beslut i frågor om offentligt biträde av Invandrarverket, polismyndigheten och regeringen skall överklagas till Utlänningsnämnden i stället för Rättshjälpsnämnden, som i dag handlägger dessa överklaganden. Detta förslag är oacceptabelt med tanke på den mycket omfattande allvarliga och befogade kritik som riktas mot Utlänningsnämnden för rättsliga brister i nämndens handläggning av utlänningsärenden. En överflyttning av dessa frågor till nämnden skulle bidra till att ytterligare försämra rättssäkerheten på detta rättsområde.
Övriga frågor om offentligt biträde
I regeringens proposition 1996/97:25 hänvisas beträffande rättshjälpsfrågorna i asylärenden till den beredning som sker i Justitiedepartementet med anledning av Rättshjälpsutredningens förslag. I den förevarande propositionen berörs inte dessa frågor. Det gäller t.ex. förordnande av offentligt biträde för förvarstagna barn där nuvarande regler står i uppenbar konflikt med barnkonventionen. Det gäller Flyktingpolitiska kommitténs förslag om utökade möjligheter till rättshjälp vid avvisningar med omedelbar verkställighet och det gäller tidpunkten när Invandrarverket förordnar offentligt biträde (jfr beslut av Justitieombudsmannen 94-11-15 dnr 1723-1993). När det gäller dessa frågor bör regeringen skyndsamt återkomma till riksdagen med lagförslag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att propositionens förslag att låta den enskildes behov av skydd i rättsliga frågor bli beroende av försäkringsbolagens försäkringsvillkor inte står i överensstämmelse med Europarådets resolution 78 (8),
2. att riksdagen avslår 9 § i regeringens förslag till ny rättshjälpslag,
3. att riksdagen beslutar att 6 § första stycket i regeringens förslag till rättshjälpslag skall ha följande lydelse: Rättshjälp får beviljas en fysisk person vars ekonomiska underlag enligt 38 § inte överstiger ett belopp som motsvarar sju gånger det basbelopp enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring som gällde året innan rättshjälp begärs,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sådan ändring i regeringens förslag till rättshjälpslag att den rättsliga angelägenhetens art, omfattning och betydelse skall vara avgörande för rätten till biträde i förvaltningsdomstolarna,
5. att riksdagen beslutar att 8 § i regeringens förslag till rättshjälpslag skall ha följande lydelse: Den som inte har befogat intresse av att få sin sak behandlad får inte beviljas rättshjälp,
6. att riksdagen beslutar att 13 § i regeringens förslag till rättshjälpslag skall ha följande lydelse: Den som är eller har varit näringsidkare i angelägenhet som uppkommit i hans näringsverksamhet får inte beviljas rättshjälp om det inte finns skäl för rättshjälp med hänsyn till verksamhetens art och begränsade omfattning, hans ekonomiska och personliga förhållanden och omständigheterna i övrigt,
7. att riksdagen avslår 11 § 1 i regeringens förslag till rättshjälpslag,
8. att riksdagen avslår 34 § i regeringens förslag till rättshjälpslag,
9. att riksdagen beslutar att 17 § i regeringens förslag till rättshjälpslagen skall tillföras ett tredje stycke med följande lydelse: Om det föreligger särskilda skäl betalar staten för utredningskostnader som överstiger 10 000 kr,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vilken instans som bör överpröva beslut om offentligt biträde i utlänningsärenden,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ny lagreglering av förvarstagna barns rätt till offentligt biträde, utökade möjligheter till rättshjälp vid avvisning med omedelbar verkställighet och tidpunkten för förordnande av offentligt biträde.
Stockholm den 2 oktober 1996
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Alice Åström (v)