Kommun, landsting, län och stat är de geografiska organisationer vi utgår ifrån i de politiska sammanhangen. Mål och riktlinjer utformas utifrån dessa nivåer. Hur den statliga verksamheten är organiserad påverkar möjligheterna att på ett effektivt och målinriktat sätt kunna uppfylla mål och riktlinjer.
I takt med att staten rationaliserar och effektiviserar sin verksamhet får allt fler statliga verk och bolag helt andra geografiska verksamhetsområden. Detta försvårar ett gott samarbete med den politiska nivån och kan vara både ineffektivt ur samordningssynpunkt och ett demokratiskt problem ur medborgarsynpunkt.
Utan att man ser till helheten fortsätter utvecklingen med rasande fart. I den budget som regeringen nu presenterat är Skogsvårdsstyrelsen och Kronofogdemyndigheten på tur att omorganiseras efter andra principer än länsvisa organisationer.
Kronofogdemyndigheten ska nu indelas i 9 regioner efter att ha varit 24 länsvisa myndigheter. Sedan 1994 har man varit indelad i 8 samverkans- organisationer.
Samtidigt pågår en diskussion om ett utökat regionalt ansvar, där det nybildade Skåne län förväntas bli ett försökslän med utökat regionalt styre. Hur och när övriga Sverige ska följa med i den processen är inte klarlagt, men frågan kommer som ett ärende till riksdagen under hösten. Ett utökat regionalt ansvar kräver naturligtvis att den myndighetsutövning som ska ske i regionen har en organisation som är lämplig för att på ett effektivt sätt ta tillvara de gemensamma resurser som finns inom regionen. Därför bör den omorganisation av kronofogdemyndigheten som föreslås av regeringen skjutas upp i avvaktan på utvecklingen av den regionaliseringsprocess som pågår.
Regeringens förslag till omorganisation följer inte heller det förslag som Riksskatteverket gett och som innebär att de nuvarande samverkansorgani- sationerna bildar de nya regionerna, 8 till antalet.
Regeringen föreslår 9 regioner, men med en annan indelning än i Riks- skatteverkets förslag. Av samtliga huvudorter (sätesorter för samverkans- organisationerna) försvinner en, nämligen Gävle. Samverkansområdet Gävle- borgs och Dalarnas län upphör och Gävleborgs län bildar region med Jämtlands och Västernorrlands län. Det naturliga samverkansområdet upphör och samlad kompetens på länsnivå går till spillo.
Även om regeringen inte vill avvakta den fortsatta utvecklingen av regionaliseringsprinciper och modeller bör den regionala indelningen för kronofogdemyndigheten bestå av 10 regioner i stället för 9. De föreslagna regionerna Värmlands, Örebro och Dalarnas län, tillsammans med Gävle- borgs, Västernorrlands och Jämtlands län, bildar 3 regioner istället för 2. Värmlands och Örebro län, Dalarnas och Gävleborgs län, Västernorrland och Jämtland bildar varsin region. Sätesorter för verksamheten blir de orter som är sätesorter i dag, nämligen Gävle och Härnösand. I Värmlands och Örebro län måste frågan lösas på ett sådant sätt att parterna kommer överens. Resultatet av detta blir mer naturliga regioner, marginella merkostnader och tillvaratagande av den kompetens som byggts upp.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att skjuta upp den föreslagna omorganisationen av kronofogdemyndigheten i avvaktan på den kommande regionaliseringsdiskussionen,
2. att riksdagen beslutar att, om den förestående omorganisationen inte anses möjlig att skjuta upp, välja den i motionen beskrivna organisationen med tio regioner i stället för nio,
3. att riksdagen beslutar om en regional indelning i enlighet med beskrivningen i motionen.
Stockholm den 3 oktober 1996
Owe Hellberg (v) Alice Åström (v)