Sedan den 1 juli 1994 har landets kronofogdemyndigheter indelats i 8 samverkansområden. I varje område utsågs en samordningsmyndighet. Östergötland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg utgör ett område med Jönköping som samverkansmyndighet.
Regeringen föreslår i årets budgetproposition att en regionalisering av kronofogdemyndighetens verksamhet skall ske från den 1 januari 1997. För- slaget innebär att det för Östergötlands och Jönköpings län bildas en myndig- het med Jönköping som sätesort.
I nuvarande samverkansområde som gäller för fyra län är områdets arron- dering sådant att Jönköping utsågs till sätesort. Emedan förslaget i budget- propositionen innebär att Östergötland och Jönköping skall bilda en region borde detta öppna för en ny diskussion om sätesort, eftersom förutsättningar- na nu förändras.
Det var endast del av administrationen (2 personer) som överflyttades från Linköping till Jönköping 1994. Operativa verksamheten och ledningen för densamma finns i Linköping. Jämför man ärendemängden mellan Öster- götlands och Jönköpings län så finns betydande skillnader. Det totala antalet gäldenärer under 1995 var 22 063 i Östergötland och 14 678 i Jönköping. Den tydligaste skillnaden finns dock mellan specialindrivningsenheterna. Dessa handlägger kvalificerade indrivningsärenden mot gäldenärer som misstänks för ekonomisk brottslighet eller där sådan konstaterats. Under 1995 hade S-enheten i Östergötland 620 gäldenärer och S-enheten i Jönköping 61. En av förklaringarna är att det i landets 4:e storstadsregion, d.v.s. Östergötlands län, bedrivs en omfattande ekonomisk brottslighet, detta beläggs av statistiken.
I budgetpropositionen föreslår regeringen vidare att det inom åklagar- väsendet inrättas en ny myndighet, Ekobrottsmyndigheten. På regional nivå skall myndigheten finnas etablerad i landets samtliga sju åklagardistrikt. Inom ramen för den nya organisationen skall en hög specialistkompetens byggas upp. Personal från skatteförvaltningen och exekutionsväsendet samt vid behov andra myndigheter skall placeras vid Ekobrottsmyndigheten. Det är mycket tillfredsställande att Ekobrottsmyndigheten inrättas och att sam- arbetet mellan de olika myndigheterna förstärks.
Kronofogdemyndighet och skatteförvaltning har upparbetat ett omfattande samarbete. När det gäller ekobrottsbekämpning har specialindrivnings- enheten (länsgrupp inom KFM) dagligen kontakt/er med skatteförvaltningens länsgrupp, polisens ekorotel samt med regionåklagarmyndigheten.
Vad gäller skattemyndigheterna pågår en diskussion om att det behövs en ny struktur i skatteförvaltningen, med kanske 8-12 regionala myndigheter. Det är ännu inte bestämt vilka län som ska ingå i skattemyndighetens regioner och tidpunkten för ett genomförande har aviserats till tidigast någon gång under 1998/1999.
För att ge bästa möjlighet till samordning vore det angeläget att avvakta med regionaliseringen av kronofogdemyndigheten till dess man vet vart organisationen för skattemyndigheten och ekobrottsmyndigheten tar vägen. Likaså är utredningen om ett västsvenskt län inte slutförd, varför även detta talar för att frågan ännu inte bör avgöras. Vidare har vi den pågående Domstolsutredningen vars första etapp kommer att redovisas under våren 1997. Utredningens förslag får betydelse för kronofogdemyndighetens tillsynsverksamhet i konkurser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avvakta med regionaliseringen av kronofogdemyndigheten för att få en samordning av samverkande myndigheter.
Stockholm den 3 oktober 1996
Sonia Karlsson (s)
Berit Löfstedt (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Lars Stjernkvist (s) Conny Öhman (s) Berndt Sköldestig (s)