Under flera år har jag motionsvägen tagit upp kriminalvårdens arbete med att förhindra narkotikans utbredning på de svenska kriminalvårdsanstalterna. Detta har varit en sorglig följetong med bl a en tvivelaktig avveckling av väl fungerande visitationspatruller för bekämpning av narkotika på anstalterna. Det s.k. Svarta gänget stod för en klar merpart av de narkotikabeslag som tidigare gjordes på landets fängelser.
Efter beslut om avveckling av Svarta gänget har jag motionerat om att få en klar redovisning av hur stora beslag av narkotika som nu görs på de olika anstalterna. Denna önskan tillgodosågs inte i justitieutskottets betänkande våren 1994 men i betänkandet våren 1995 (1994/95:JuU20) skriver utskottet bl a att KVS i årsredovisningen över budgetåret 1994/95 ska redovisa hur förekomsten och missbruket av narkotika vid anstalter och häkten har förändrats samt hur insatserna för bekämpning av narkotikamissbruk och hiv/aids utvecklats. Vad skrev man då i denna årsredovisning? Jo, bl a "att uppgifterna om beslagtagna narkotiska preparat m m är inte direkt jämförbara med tidigare års uppgifter på grund av förändringar i statistikrapporteringen. Trots skillnader i inrapporteringen kan konstateras att mängden beslagtagen cannabis minskat över åren." Den slutsats man kan dra är antingen att narkotikan minskat eller att KVS metoder för att finna narkotika inte är lyckade.
Efter att KVS lämnat ifrån sig denna årsredovisning upphör man att publicera statistik över narkotikabeslagen på anstalterna och man anger som skäl att statistiken är kvalitativt undermålig. Sedan 1 juli 1995 har således inte KVS öppet redovisat omfattningen av narkotikabeslag på anstalterna. Detta är något helt annat än vad jag tror justitieutskottet har förväntat sig. Tvärtom gällde det ju att man på ett tydligt sätt skulle redovisa beslagen under den tid visitationspatrullerna fanns i jämförelse med beslagen under den nya organisationen. Jag begär därför återigen att få en redovisning av narkotikabeslag på kriminalvårdsanstalterna före och efter visitations- patrullernas avveckling.
Det är helt klart att efter visitationspatrullernas avskaffande saknas de stora beslagen när det gäller narkotika och anabola steroider. Enligt min uppfattning innebar avvecklandet av visitationspatrullerna förlorad kom- petens och försämrat informationsflöde på narkotikabekämpningsområdet. Det är en irreparabel skada som uppstått när man skingrat den samlade kompetens som fanns på detta område.
Vad gäller själva sakfrågan om narkotikasituationen på anstalterna kan jag ge ett par tydliga exempel som jag nu fäster betydligt större tilltro till än de uppgifter som kommer från KVS. I tidningen Sekomagasinet säger säker- hetschefen på Kumla, Bo Clame, "att det är lättare att handla narkotika här inne på fängelset än vad det är på gatan i Örebro". Till saken hör att på några veckor i våras dog två interner av överdoser innanför murarna på landets mest hårdbevakade fängelser. Säkerhetschefen Bo Clame fortsätter i tidningsintervjun: "Jag kan ju inte tala för alla anstalter men här på Kumla har det blivit mer narkotika efter det att patrullen (visitationspatrullen) togs bort. Det märks bl a på hur internerna hanterar narkotikan. Under patrullernas tid skulle de aldrig vågat förvara narkotikan så öppet och i så stora mängder som de gör idag."
I Eskilstuna-Kuriren säger konsulten Ing-Marie Sandberg som ofta besöker Hällbyanstalten: "Min uppfattning är att det är mer droger nu än för tio år sedan. Det är större mängder och fler som tänder på."
Nu måste man dock se framåt och bygga upp en effektiv narkotika- bekämpning på nytt. Det är ju så att narkotikafria fängelser är ett viktigt led i den samlade kampen mot narkotika. Möjligheten att minska antalet brott i framtiden är kopplad till situationen på fängelserna.
Ett annat problem för att komma åt narkotikahanteringen på fängelserna är den lagstiftning som finns. I Eskilstuna-Kuriren säger den säkerhetsansvarige på Hällbyanstalten, Göran Ländin: "Med nuvarande lagar och resurser är det nästan omöjligt att helt få bort drogerna från anstalterna." En genomgång av lagstiftningen i syfte att finna förbättringar för möjligheten att komma åt narkotika på anstalterna bör därför göras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med en redovisning av narkotikabeslag på kriminalvårdsanstalterna före och efter visitationspatrullernas avveckling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att på nytt bygga upp en effektiv narkotikabekämpning på kriminalvårdsanstalterna,
3. att riksdagen hos regeringen begär en genomgång av lagstiftningen i syfte att finna förslag för att underlätta arbetet med att bekämpa narkotikaförekomst på kriminalvårdsanstalterna.
Stockholm den 7 oktober 1996
Dan Ericsson (kd)