För närvarande pågår en domstolsutredning som ska vara färdig med sitt arbete i december i år. I direktiven till utredningen sägs att utgångspunkten för omorganisationen av domstolsväsendet kan vara att det bör finnas en tingsrätt i varje residensstad eller större stad. Vidare ska utredningen enligt direktiven utgå från att domstolarnas sidofunktioner på sikt ska avskaffas.
Riksdagen har inte gett klarsignal varken till reduktionen av antalet tings- rätter eller till att ta bort sidofunktionerna. Resultatet av en sådan minskning skulle innebära för Gävleborgs län att samtliga tingsrätter förutom Gävle tingsrätt skulle läggas ned. I Hälsingland försvinner Hudiksvalls, Ljusdals och Bollnäs tingsrätter och i Gästrikland försvinner Sandvikens tingsrätt. En sådan centralisering av rättsväsendet är mycket olyckligt ur rättssäkerhets- synpunkt.
Skälet till att koncentrera domstolsverksamheten till ett färre antal orter motiveras med att man tror att verksamheten blir billigare och mer effektiv. Det är möjligt att kostnaderna för själva domstolsverksamheten skulle bli lägre med en koncentration till färre enheter. Men vid större organisations- förändringar kan inte enbart ekonomiska konsekvenser för den enskilda verksamhetsgrenen vägas in. Övriga statsfinansiella och samhällsekonomiska effekter måste tas med i beräkningen.
Sidofunktionerna är också mycket viktiga utifrån inte minst lönsamhets- synpunkt. Att flytta över dessa funktioner till andra myndigheter vore fel- aktigt. Dessa hanteras ofta av notarierna och ingår som en del av utbild- ningen, som t.ex familjerätt och inskrivningsuppgifter. Eftersom notarierna är morgondagens domare, åklagare och advokater kan det innebära en för- sämrad rättssäkerhet om deras utbildning reduceras. Det är oerhört angeläget att t.ex inskrivningsverksamheten även fortsättningsvis hanteras lokalt för att få lokalkännedom.
En koncentration av domstolsverksamheten i länet till Gävle kommer att medföra klara nackdelar för domstolarnas effektivitet. Eftersom länet geo- grafiskt är stort och Gävle ligger i ena hörnet av länet skulle en samman- slagning innebära ökad tidsåtgång, långa resor och kostnader för alla inblandade. Den lokala förankringen är viktig för ett fungerande domstols- väsende.
Hittills har det inte kunnat påvisas att det är samhällsekonomiskt försvarbart att lägga ned mindre tingsrätter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de mindre tingsrätterna i Gävleborgs län.
Stockholm den 6 oktober 1996
Karin Starrin (c)