Sedan en tid tillbaka övervägs en omfattande domstolsreform med inriktning bl.a. på sammanslagning av dagens tingsrätter till större geografiska enheter. Det är tänkbart att en sådan reform generellt sett är önskvärd. Däremot står det enligt min mening klart att det utredningsarbete som gjorts anlagt ett alltför schematiskt synsätt och inte på ett rimligt sätt beaktat de lokala förutsättningarna i olika delar av landet.
Behovet av en förändrad tingsrättsorganisation har motiverats med önske- målet att få judiciellt och administrativt bärkraftiga domstolar, utan att den lokala förankringen försvagas. För att uppnå detta mål har föreslagits att tingsrätterna inordnas i tredomardomstolar som den minsta dömande enheten. Samtidigt har tingsrätternas s.k. sidofunktioner utretts, med resultatet att de föreslås överförda till andra myndigheter.
En rimligare ordning vore att i stället först ta ställning till tingsrätternas ansvar och uppgiftsfördelning för att därefter avgöra i vilken utsträckning en omorganisation och nedläggning av vissa mindre tingsrätter är befogad. Vad gäller tingsrätten i Tierp är dess underlag drygt 50 000 personer vilket gott och väl borde motsvara det önskvärda befolkningsunderlaget för en tingsrätt också efter en eventuell omorganisation. Utvecklingen av antalet mål vid tingsrätten motiverar enligt dess egna bedömningar en utökning av antalet domare från 2,5 till 3, vilket också borde motivera att Tierps tingsrätt behålls.
Frågan måste också ställas vilken den reella besparingseffekten blir vid en nedläggning. Avstånden inom Uppsala län är förhållandevis långa och det är inte givet att det blir billigare att ha domarna placerade i Uppsala och sedan få lov att betala dryga resekostnader för mål med anknytning till Tierp och Norduppland. Tierp är också den dominerande centralorten i Norduppland. Dras tingsrätten in påverkas troligen möjligheten att behålla andra för rätts- samhället nödvändiga samhällsfunktioner, t.ex. polis och åklagarväsende. Den regionalpolitiska aspekten av en nedläggning av tingsrätten i Tierp förefaller inte ha beaktats alls när en nedläggning förts på tal.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att behålla tingsrätten i Tierp.
Stockholm den 5 oktober 1996
Håkan Holmberg (fp)