Alla statliga myndigheter måste effektiviseras och rationaliseras för att möta den nya tidens krav. Det gäller självklart också de rättsvårdande myndigheterna. I den pågående Domstolsutredningen ser man för närvarande över organisationen ur dessa synpunkter och även ur besparingssynpunkt. Det kommer troligtvis att innebära att antalet tingsrätter kommer att minska.
Det finns därför särskild anledning att kräva att regeringen vid eventuella nedläggningar och sammanslagningar beaktar de speciella förhållanden som råder i glesbygd och då särskilt i Norrland. Orimligt stora avstånd med övernattningar som följd för advokater, nämndemän och parter innebär varken rationalisering eller besparing.
Risk finns dessutom att människor upplever en betydligt större känsla av rättsosäkerhet om för många bor allt för långt från en domsaga. Även ur demokratisk synpunkt är det ett djupt oroande framtidsperspektiv att stora delar av Norrland skulle mer eller mindre utarmas på tingsrätter.
Vid en omorganisering av domstolsväsendet är det viktigt att de stora geografiska avstånden i Norrland beaktas, så att även små tingsrätter kan behållas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tingsrätternas lokalisering.
Stockholm den 1 oktober 1996
Britta Sundin (s)
Hans Stenberg (s) Sven Lundberg (s) Agneta Lundberg (s) Kerstin Kristiansson (s) Susanne Eberstein (s)