Sammanfattning
Med hänvisning till senare tids minskade benägenhet att vittna vid domstol och till det ökande antalet fall av hot och trakasserier riktade mot vittnen föreslår regeringen en straffskärpning för brottet övergrepp i rättssak, 17 kap. 10 § brottsbalken. Straffmaximum för normalgraden av detta höjs enligt förslaget från ett till två års fängelse. För grovt brott föreslås en höjning av straffminimum från sex månaders till ett års fängelse samt en höjning av straffmaximum från nuvarande fyra till sex års fängelse. Några ytterligare förslag om hur vittnens och målsägandes skydd i domstol i övrigt kan stärkas lämnas inte utan regeringen hänvisar till Brottsofferutredningens pågående arbete, som förutom utvärdering av vidtagna åtgärder för brottsoffren under den senaste 10-årsperioden även skall undersöka omfattningen och arten av hot mot vittnen m.fl.
Vi moderater tycker naturligtvis att det är mycket välgörande att även en socialdemokratisk regering, som regelmässigt vill tona ner eller underkänna straffets allmänpreventiva värde, numera tycks tillmäta straff och strafflatituder kriminalpolitiska effekter. När regeringen nu föreslår en höjning av straffet för övergrepp i rättssak anser vi dock att det finns skäl, som närmare utvecklas i vår motion, att ta steget fullt ut och tillmäta övergrepp i rättssak samma straffvärde som mened. Riksdagen bör därför avslå propositionen och i stället anta det i motionen framlagda förslaget
Vårt förslag
Övergrepp i rättssak bör tillmätas samma straffvärde som mened
Vi delar regeringens uppfattning att statsmakten kraftfullt måste markera mot brottet övergrepp i rättssak. Sambandet mellan organiserad, grov brottslighet och ökningen av antalet fall där vittnen utsatts för våld eller hot om våld framstår allt tydligare. Den rädsla som många medborgare i dag känner för att vittna mot t.ex. medlemmar av kriminella MC-gäng som misstänks för brott måste tas på största allvar. I annat fall riskerar vi att kriminella gängmedlemmar och övriga kriminella som valt att leva utanför lagen kommer att uppfatta sig själva som segrare över systemet, samtidigt som de människor som råkar ut för deras hot och repressalier kommer att känna sig svikna av rättssamhället.
Flera remissinstanser framhåller att straffvärdet för övergrepp i rättssak bör vara lika högt som för mened. Som redan framgått ovan delar vi denna uppfattning. Båda brotten utgör allvarliga angrepp mot såväl rättssamhället som mot enskilda. Vid övergrepp i rättssak utsätts den enskilde för repressalier eller hot om sådana i syfte att förmå honom eller henne att tiga om t.ex. ett begånget brott. Mened kan i värsta fall innebära att en medborgare blir oskyldigt dömd för ett allvarligt brott eller att ett brottsoffer går miste om skadestånd då gärningsmannen felaktigt friats från ansvar för brott. I båda fallen hotas rättssäkerheten och förutsättningarna för att skipa rätt. Övergrepp i rättssak och mened tillhör således samma art av brott och bör bedömas lika i ljuset av den utveckling som har föranlett propositionen.
Det får enligt vår mening inte råda några som helst tvivel om att den som väljer att begå ett brott av denna art och som därmed också ger uttryck för likgiltighet eller förakt för rättsordningen också är att betrakta som ett hot mot den demokratiska rättsstaten som sådan.
Härutöver är det angeläget att regeringen så snart som möjligt återkommer till riksdagen med förslag till de ytterligare åtgärder som behövs för att stärka vittnens och målsägandes skydd i samband med brottsutredningar och under domstolsprocessen.
Mot denna bakgrund föreslår vi att övergrepp i rättssak och mened bör tillmätas samma straffvärde. Härmed uppnås en klar och otvetydig uppgradering av brottet övergrepp i rättssak som bättre torde avspegla den stränga syn som statsmakten måste ha på angrepp mot rättsordningen, liksom på angrepp mot vittnen och målsägande.
Vi föreslår därför att straffmaximum för normalgraden av övergrepp i rättssak höjs till fängelse i högst fyra år, istället för, som regeringen föreslår, från ett till två års fängelse. Vidare föreslår vi att straffmaximum för den grova formen höjs till fängelse i lägst två och högst åtta år, istället för, som regeringen föreslår, till fängelse i lägst ett och högst sex år.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag,
2. att riksdagen beslutar om ändring i 17 kap. 10 § brottsbalken i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 mars 1997
Gun Hellsvik (m)
Göthe Knutson (m) Anders G Högmark (m) Maud Ekendahl (m) Jeppe Johnsson (m) Åke Sundqvist (m) Christel Anderberg (m) Liselotte Wågö (m) Lars Björkman (m)