Natten mellan onsdagen och torsdagen den 2 och 3 oktober detonerade en stor sprängladdning utanför Hells Angels nyinköpta lokal mitt inne i centrala Malmö. Oskyldiga människor kom i vägen för glassplitter och flera personer fick skador, bl.a. en fyra månaders baby. Lyckligtvis blev ingen svårt skadad eller dödad. Men den materiella förstörelsen blev enorm.
Använd lagstiftningen som finns
Det är anmärkningsvärt att stadsbyggnadskontoret i Malmö gett byggnadslov till omändring av lokalerna för en klubb med denna riskfyllda verksamhet. I plan- och bygglagen krävs bygglov för att ta i anspråk eller inreda byggnader helt eller till viss del för väsentligen annat ändamål än det för vilket byggnaden senast använts eller för vilket bygglov lämnats och/eller göra sådana ändringar av byggnader som innebär att det inreds någon ytterligare bostad eller någon ytterligare lokal för handel, hantverk eller industri. Det kan i detaljplanen också meddelas bestämmelser om skyddsanordningar för att motverka störningar från omgivningen och, om det finns särskilda skäl, högsta tillåtna värden för störningar genom luftförorening, buller, skakning, ljus eller annat sådant som prövas enligt miljöskyddslagen. Inom områden med sammanhållen bebyggelse skall bebyggelsemiljön utformas med hänsyn till behovet av skydd mot uppkomst och spridning av brand samt mot trafikolyckor och andra olyckshändelser, åtgärder för att beskydda befolkningen mot och begränsa verkningarna av stridshandlingar. Plan- och bygglagen innehåller även andra bestämmelser som reglerar vad och var man får bo och verka.
I Djurslöv har Hells Angels sedan flera år en föreningslokal. Där har man också ändrat användningssättet utan att söka byggnadslov. Staffanstorps kommun har hela tiden känt till detta svartbygge utan att lagsöka föreningen. Det är förkastligt från kommunens sida att underlåta att agera mot detta handlingssätt.
Vad händer härnäst? Ska vi även nästa gång ha sådan tur att ingen blir dödad eller allvarligt skadad av dessa mc-klubbars beskjutningar eller sprängattentat? Det måste bli ett slut på dessa outlaw-klubbars framfart. Vi måste nu en gång för alla ta ett samlat grepp. Alla statliga och kommunala myndigheter måste tillsammans använda sig av alla de lagar, som vi faktiskt har och som ger goda möjligheter att stoppa deras ljusskygga verksamhet. Där det saknas fullödiga möjligheter måste vi modifiera befintlig lagstiftning och även stifta nya lagar, där det behövs. Men vi får inte glömma bort att privata företag och enskilda personer också måste ta aktiv del i bekämp- ningen.
Förstärk polisens resurser
Mc-klubbar typ Hells Angels och Bandidos med prospects och hang-arounds har under de senaste åren på ett dramatiskt sätt ökat sina aktiviteter i Sverige genom att placera sina föreningar och klubblokaler främst i Skåne, i Hasslarp och Kattarp utanför Helsingborg, i Djurslöv utanför Staffanstorp och nu senast i centrala Malmö. Det är av avgörande betydelse att polisen nu får kontroll över den mc-relaterade brottsligheten. Utrymmet för att utöva denna kriminalitet måste starkt begränsas. Den brottslighet som är knuten till dessa mc-klubbar ska noga och skyndsamt följas upp. Alla brottsutredningar där deras medlemmar förekommer ska prioriteras. Det är av stor vikt att målsägande och samtliga vittnen vid inträffade händelser hörs och tas om hand för att säkra bevisning. Därigenom motverkas skadan av att vittnen och målsägande vid senare tillfällen påverkas och utsätts för hot. Det är angeläget att vid behov se till att vittnen får det skydd de behöver.
Polisen inom Helsingborgs polisdistrikt har under de senaste åren fått en dramatiskt utökad belastning med anledning av dessa mc-klubbars aktiviter. Genom den gångna nattens händelser har även Malmö polisdistrikt fått en allvarlig upptrappning av problemen. Annan polisiär verksamhet riskerar att få lida stor skada p.g.a. den belastning som polisorganisationen nu under lång tid fått utstå. Personal på den särskilda kriminalunderrättelseenheten i Malmöhus län är till stor del dagligen sysselsatt med att utreda brott, som begås av mc-outlaws. Det behövs också stort administrativt stöd av den civilanställda personalen. Vid husrannsakningar och inte minst vid de angrepp mot personer och klubbhus, som förekommit och med största sannolikhet kommer att förekomma, måste stora personalresurser tas i anspråk. Det blir både stora lönekostnader och stora kringkostnader. Polisen har sparat, och ska också spara, ett stort antal miljoner kronor. Besparingarna förutsätter en rad kostnadssänkande åtgärder. Utvecklingen av den mc- relaterade brottsligheten i Sverige gör dock att Folkpartiet liberalerna anser att särskilda medel måste tas fram för motinsatser.
Under utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning har regeringen avsatt 100 miljoner kronor 1997, 120 miljoner kronor 1998 och 125 miljoner kronor 1999 för att förstärka kontrollfunktionen (anslag A 20). Mc-relaterad brottslighet uppfyller alla kriterier på ekonomisk brottslighet. Få av dessa mc-outlaws deklarerar någon inkomst, många sysslar med olaglig indrivningsverksamhet, svartklubbar, olaglig sprithantering för att nämna några aktiviteter.
Därför föreslår Folkpartiet liberalerna att under de tre närmaste åren särskilda medel från utgiftsområde 2 överförs till utgiftsområde 4 och används inom polisen för bekämpning av mc-relaterad brottslighet. Enligt Folkpartiet liberalernas uppfattning bör 40 miljoner kronor avsättas för 1997, 45 miljoner kronor för 1998 och 50 miljoner kronor för 1999. Av dessa medel anser vi att hälften till största delen ska avdelas till polisen inom Helsingborgs polisdistrikt och resten inom Malmöhus län. Andra halvan menar vi ska delas mellan Stockholms och Göteborgs och Bohus län.
Vittnesskydd
Lagen om fingerade personnummer infördes den 1 juli 1991. Sedan dess har 100 enskilda personer och familjer ansökt hos Rikspolisstyrelsen om att få ny identitet. Endast 40 fall har förts vidare till Stockholms tingsrätt, som fattar beslut i denna fråga för hela landet. Hittills har endast 14 ärenden fått ja i tingsrätten. Totalt är det 28 personer som fått byta personnummer.
Tyvärr har det visat sig att vittnesskydd i praktiken inte fungerar. Den oro och rädsla som vittnet känner kan man och måste man i görligaste mån försöka lindra. Men detta förutsätter dock att en mängd praktiska saker måste kunna lösas på ett enkelt och smidigt sätt. Låt mig ta ett exempel ur ett verkligt fall. Det är en rättegång där en medlem ur en s.k. outlaw-mc-klubb är anklagad och blir fälld för mord på en medintern på ett fängelse.
Vid rättegången var personen tvungen att vittna inför den tilltalades vänner. Eftersom dessa inte störde rättegången kunde man inte tömma rätte- gångssalen. Blotta närvaron av ett antal mc-killar med sina speciella västar och utseende torde vara synnerligen påfrestande för vittnet. Han har redan varit med om en traumatisk upplevelse genom att han bevittnat ett grovt våldsbrott.
Vittnet kan inte bosätta sig i närheten av sin hemort. Detta medför stora kostnader för umgänget med de barn han har och vill umgås med. Vem ska betala för dessa resor?
Vittnet fick byta namn och fick själv betala för byte av körkort och pass.
Vittnet kunde ej, på ett enkelt sätt, få hjälp med bostad på sin nya hemort utan var tvungen att vända sig till de sociala myndigheterna. Detta innebär att ytterligare personer får kännedom om fallet.
Vid kontakt med Rikspolisstyrelsen, Brottsoffermyndigheten, Brottsoffer- fonden och sociala myndigheter är alla mycket förstående men konstaterar samtidigt att man ej kan ställa upp med ekonomisk hjälp.
För att vittnesskydd ska fungera i praktiken måste ett särskilt "paket" för vittnesskydd utarbetas. Detta för att man på ett enkelt sätt ska kunna ordna namnbyte, ny bostad m.m. Man måste också inrätta ett särskilt konto för utgifter, som uppstår p.g.a. vittnesmålet. Det måste också bli mycket lättare att få vittna utan att den tilltalades vänner är närvarande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statliga och kommunala myndigheter måste använda sig av befintliga lagar för att stoppa mc-relaterad brottslighet,
2. att riksdagen inom utgiftsområde 4 till A 1 Polisorganisationen för budgetåret 1997 anvisar 40 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 10 528 194 000 kr,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av ett särskilt paket för vittnesskydd.
Stockholm den 5 oktober 1996
Siw Persson (fp)
Bengt Harding Olson (fp) Ola Ström (fp)