Allt fler ungdomar kommer tidigt in på brottsliga aktiviteter. Ungdomar i de tidiga tonåren påverkas lätt av äldre "kamrater". När barn under 15 år begår brott tillfrågas han/hon om någon vuxen varit med, om de kan återskaffa bortkommet gods, sedan överlämnas en anmälan till de sociala myndigheterna. Minderåriga utsätts inte för någon form av tvingande åtgärd från samhällets sida vilket gör att ungdomarna inte tar så allvarligt på de brott de begått.
Polisen för inget personblad över ungdomar och de vet därför inte vad som har hänt efter det de begått brott vid förra tillfället. Det innebär att ungdomarna hinner begå många brott innan samhället får en helhetsbild över den brottsliga verksamheten.
Flyttar personen till en annan kommun finns det inga kanaler mellan de båda kommunerna om den aktuella personen, om han/hon inte gjort sig skyldig till något mycket uppseendeväckande.
Vi anser att en av orsakerna till den dåliga uppföljningen av ungdomar på glid är att vi inte på allvar reagerar på ungdomars tidiga förseelser. Därför måste vi starta ett förändringsarbete för att förhindra att ungdomar i tidiga tonår hinner bli "vaneförbrytare" innan samhället får en helhetsbild och att åtgärden hinner sättas in i tid.
På något sätt borde information om brottslig verksamhet samlas på ett ställe där man vid upprepad brottslig verksamhet kan få en helhetsbild. Uppgifterna skall naturligtvis vara sekretesskyddade, och tillgång till uppgifterna bör bara polis och sociala myndigheter ha.
Ett förebyggande arbete är självklart och skall genomföras med kraft. Det skall omfatta samtliga myndigheter och andra samhälleliga organisationer, föräldrar och andra vuxna som har anknytning till barn och ungdom.
Samhället och andra goda krafter måste kunna samverka för att förhindra att ungdomar kommer in på brottslig verksamhet eller fortsätter med sådan verksamhet. Polis och sociala myndigheter får i uppdrag att samordna förebyggande insatser.
Ungdomen är vår framtid och det gäller att i tid hjälpa dem för att de skall komma på rätt väg, både för deras egen del men även för samhällets och andra människors.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot ungdomsbrottslighet.
Stockholm den 3 oktober 1996
Lennart Klockare (s) Birgitta Gidblom (s)