Såväl regeringen Bildt som senare socialdemokratiskt ledda regeringar har fattat beslut om besparingar inom polisväsendet. Hopslagna polisdistrikt och andra åtgärder har lett till centraliseringar av verksamheten och till protester på många håll.
Nu är nya besparingsdirektiv på gång. Enbart i Göteborgs och Bohus län skall 200 tjänster bort, huvudsakligen civilanställda. Bland dessa finns ett flertal med polisiära uppgifter som vaktkonstaplar, passkontrollanter och delgivningsmän. Till en del skall polismän ta över uppgifterna, vilket innebär att polisen får mindre tid till att vara ute på patrulltjänst eller utreda brott. Förlorare synes allmänheten bli, eftersom polisen får utreda brott allteftersom och får förkortad tid till förebyggande insatser.
Ett stort antal av friställningarna kommer att drabba kvinnor i länet som kommer få det svårt att få nya jobb. Det är en egendomlighet att poliser som utbildats för sin tjänst till mycket höga belopp får uppgifter som rimligen borde ligga på kanslipersonal. Situationen har beriktigats av polisledningar.
Vad här angivits avseende O län, torde i hög grad ha motsvarigheter landet över. Frågan blir: Vad ger neddragningar inom polisväsendet för signaler till allmänheten och till enskilda medborgare? Till en del kan det alltid finnas respons för måttliga rationaliseringar inom samhällets olika administrationer. Vad det nu är fråga om rör förändringar av en dimension som går långt utanför vad de flesta kan acceptera. Till detta skall läggas samtidiga försämringar såväl inom åklagarväsendet som på domstolssidan. Därtill bör noteras att lekmannainflytandet i den nya polisorganisationen beskurits - det är inte fel att tala om ett demokratiskt underskott i sammanhanget.
Mycket av vad som händer och sker i dagens Sverige berör allmänhetens förtroende för den representativa demokratin, för samhällets institutioner och de värden vår demokrati vilar på. Här har de rättsvårdande instanserna en nyckelroll. Kunniga poliser med balans och gott omdöme får inte bli en bristvara. Det har Sverige inte råd med!
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att neddragningar inte får inverka på polisens huvuduppgifter i samhället.
Stockholm den 2 oktober 1996
Kenth Skårvik (fp)