Det s.k. klottret på husfasader och andra platser i städer och tätorter är ett växande problem och det är ett misslyckande för hela samhället att våra offentliga miljöer förfulas genom detta.
Klottrandet kostar också stora summor. Som ett exempel kan nämnas att i Östersund kostade klottersaneringen i fjol ca 2 milj. kronor och i år räknar man med en kostnad på ca 4 milj. kronor.
Samhället, inklusive polis och andra rättsinstanser, måste ta detta på allvar. En straffskärpning kan måhända vara en väg.
Ett sätt att angripa de personer som håller på med klotter är att störa dessa. Ingripande mot dessa i form av beslag kan göras innan brott har kommit till stånd, enligt RB 27:14 a och BrB 36:3 punkten nr 3.
Med utgångspunkt från denna/dessa bestämmelser kan beslag göras därför att förverkande kan ske. BrB 36:3 punkten 3 liksom de andra punkterna i paragrafen är strikt hållna och uppställer vissa omständigheter som skall vara uppfyllda. Lika strikt måste man därför vara vid verkställighet av ett sådant beslag (RB 27:14 a).
Med kunskap om dessa regler går det bra att göra ingripanden. Men vid närmare eftertanke finner man att lagstödet inte har täckning i alla situationer. T.ex. när en polis som kommer i en sådan situation då ett beslag/förverkande går att tillämpa (sådan situation/händelse som beskrivs i BrB 36:3, punkten 3) inte kan göra detta på grund av att stöd för kroppsvisitation saknas. T.ex. när en polis påträffar en eller några kända klottrare på sådan tid/sådan plats m.m. som gav polismannen uppenbar anledning befara att skadegörelse/klotter var nära förestående och inte kan se att dessa medför t.ex. sprayburkar eller dylika saker. Vanligt förekommande är att dessa personer bär på en ryggsäck där de förvarar sina "verktyg". En polisman med kunskap om gällande lagstiftning nöjer sig med att polisiera dessa vilket är ett riktigt förfaringssätt.
Reglerna i RB 28:11 går att tillämpa då någon skäligen kan misstänkas för skadegörelsebrott. Detta innebär att man måste ha kunskap om vilken/vilka som misstankarna kan riktas mot. Sprayburkar och dylikt är inte sådana föremål som är uppräknade i BrB 23:2 vilket får till följd att innehav av sådana med misstanke om att skadegörelse/klotter skall ske inte är att anse som försök till brott (skadegörelse). I övrigt är endast försök till grov skadegörelse brottsligt.
Polismans rätt att utföra en kroppsvisitation gäller sålunda bara vid sådant tillfälle då brott har skett och skälig misstanke riktas mot någon.
Jag efterlyser en lagregel som ger polisen rätt att kroppsvisitera innan skadegörelsebrott/klotter har skett. D.v.s. ett lagstöd att ingripa för att förebygga sådant brott.
Polislagens 19 § kompletterades med en regel 1987 vilken gav polisman rätt att kroppsvisitera för att söka efter farliga föremål som var lämpade för att användas vid brott mot liv och hälsa. Lagregeln är strikt skriven och hänvisar till sådan situation som BrB 36.3 punkten 2 beskriver. BrB 36:3 punkten 2 tillkom före 1983-1984. Först 1987 tillkom visitationsregeln i 19 § polislagen.
BrB 36:3 punkten 3 (lagstödet för förverkande av klottersaker) tillkom 1989. Jag anser att det nu är hög tid att även en visitationsregel tillkommer som ger polisen rätt att utföra visitationer för att söka klottersaker. Klotter i samhället har ökat markant och alla ropar på att polisen måste göra något för att komma tillrätta med detta. Problemet har ökat sedan 1989 i sådan omfattning att just en visitationsregel bör införas för att förebyggande av detta brott skall kunna ske.
Jag föreslår att 19 § polislagen utökas med just en sådan regel. Den bör enligt mitt sätt att se det utformas i samma strikta skrivning som gäller för visitationen för eftersökande av farliga föremål, d.v.s. en sådan situation som BrB 36:3 punkten 3 beskriver. Detta för att inte göra intrång på människors integritet.
Polisen måste sålunda få ett instrument (visitationsregel) för att kunna komma åt det som går att förverka med stöd av BrB 36:3 punkten 3 på samma sätt som skett beträffande sökandet efter farliga föremål under vissa förutsättningar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av 19 § polislagen.
Stockholm den 25 september 1996
Erik Arthur Egervärn (c)