Redan i början av 1920-talet började man använda sig av genetisk information vid rättsliga utredningar. Genom att bestämma blodgruppsfaktorerna inom ABO-systemet kunde man bestämma faderskap och utreda sakförhållanden vid våldsbrott. Idag har metoderna utvecklats och man använder sig huvudsakligen av molekylärgenetiska metoder. En misstänkt gärningsman kan bindas vid eller frias från ett brott genom att man undersöker DNA-profilen i vävnadsfragment man finner på en brottsplats och jämför den med DNA-profilen hos den misstänkte. Om profilerna sammanfaller är risken att det skall finnas en annan människa med samma profil någonstans mellan en på en miljon och en på tio miljoner individer.
Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) har ansvaret för dessa analyser som rent praktiskt tar ett par dagar att få fram. I praktiken tar det dock längre tid - en till två månader - beroende på överbelastning av laboratoriet och på att enligt uppgift metoderna inte är de allra modernaste (Forskning och Framsteg 2/96). Polisen skulle snabbt kunna utesluta misstänkta personer om den hade tillgång till tekniken redan i spaningsskedet. Polisens utredare skulle också behöva bättre kunskaper om DNA-möjligheter och hur spår skall säkras. En brist i rutinerna idag är att polis och åklagare styr användningen av DNA-bevisningen. Det skulle behövas riktlinjer för när och hur DNA-bevis skall säkras och hur provtagning och analys skall ske för att misstag skall undvikas. För att dessutom minimera risken med analysfel och andra laboratoriefel och för att möjliggöra en förnyad prövning borde det finnas ett andra, oberoende laboratorium att vända sig till.
Till detta kommer att det finns vissa tveksamheter ifråga om det veten- skapliga underlaget för den sannolikhetsberäkning som DNA-analyserna bygger på. Man har baserat sina beräkningar på ett begränsat antal personer. De borde bygga på större populationer för att man inte skall riskera att misstag begås.
Mot bakgrund av att gentekniken kommer att få allt större användning inom kriminalväsendet, att rättssäkerheten inte får ifrågasättas och att det finns brister när det gäller provtagning och analyser med hjälp av genteknik anser jag att det behövs riktlinjer för genteknikens användning vid brottsundersökningar. Jag anser dessutom att åtgärder behövs för att garantera att analyserna utförs på ett kvalitativt invändningsfritt sätt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av riktlinjer för genteknikens användning vid brottsundersökningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av ytterligare ett laboratorium som kan utföra gentekniska analyser vid brottsundersökningar.
Stockholm den 20 september 1996
Barbro Westerholm (fp)