Krav på kassaregister för näringsidkare
Den svenska lagstiftningen, liksom övriga bestämmelser och rekommendationer kring kassaregister, får anses mycket liberal. Något egentligt krav på kassaregister finns inte, utan detta tillkommer oftast på grund av att den enskilde näringsidkaren själv önskar det. Detaljbestämmelser kring kravet på arkivering av den så kallade kassarapporten och kassakontrollremsan är också bristfällig.
Svensk lag och förordning bör skärpas. Jämförelser bör även göras med liknande lagstiftning inom EU för att ta tillvara de erfarenheter som finns i andra länder.
Det borde finnas ett lagstadgat krav på att kassaregister skall nyttjas av samtliga näringsidkare som bedriver näringsverksamhet enligt bokförings- lagen. Detta borde gälla samtliga näringsidkare och oavsett plats där näringsverksamhet bedrivs, till exempel torghandel, mässor och liknande. Den senaste generationens kassaregister är mycket små och smidiga apparater som kan nyttjas överallt oberoende av tillgång till elektriskt uttag eller ej.
I moderna kassaregister finns numera oftast en så kallad "grand totale" som ackumulerar samtliga inslag i kassaregister. Det finns dock inget krav på att samtliga kassaregister skall vara utrustade med en "grand totale" och äldre kassaregister saknar ofta denna sammanräkning. Totalen går också att "programmera bort" av servicetekniker eller enskilda näringsidkare.
Samtliga kassaregister borde vara utrustade med en "grand totale" som ackumulerar samtliga inslag i registret. Detta register skulle även vara omöj- ligt att manipulera, utan eventuell nollställning och justering skulle enbart kunna utföras av kontrollerande myndighet. För de näringsidkare som inte använder kassaregister borde denna underlåtenhet falla under bokförings- lagen.
Intyg från skattemyndigheten vid försäljning vid provisoriska försäljningsställen
Det har på senare tid blivit allt vanligare med omfattande försäljning via provisoriska försäljningsställen, typ mässor, torghandel eller liknande. Många av dessa försäljare är inte registrerade som näringsidkare för vare sig inkomstskatt, mervärdesskatt eller eventuellt arbetsgivaravgifter och källskatter. Dessa personer omsätter enligt vår uppfattning relativt stora belopp. Det totala skattebortfallet är således stort.
Krav borde ställas på dessa försäljare att de ska vara registrerade som näringsidkare hos skattemyndigheten och att en så kallad skatte- och avgifts- anmälan ska vara inlämnad. Detta borde vara ett krav för att överhuvudtaget erhålla ett tillstånd att försälja varor på exempelvis mässor. Någon form av förenklat F-skattebevis, som skulle kunna erhållas av skattemyndigheten, borde även kunna uppvisas om detta påfordras av kontrollerande myndighet, som polis-, skatte- eller hälsoskyddsmyndighet. Sådant intyg borde även uppvisas för uthyraren av marknadsplatser eller dylikt i samband med uthyrningen.
Centrum för ekobrottsbekämpning
Regeringens särskilde utredare har föreslagit att ett centrum för ekobrottsforskning skapas inom universitetsväsendet. Detta centrum borde förläggas till Umeå universitet. Umeå universitet har en god tvärvetenskaplig miljö samt en bred kompetens, främst inom företagsekonomi och rättsvetenskap inom Handelshögskolan. Med tanke på forskningsområdets mångvetenskapliga aspekter är också Umeå universitets kompetenser inom såväl andra samhällsvetenskapliga som beteendevetenskapliga ämnesområden av intresse.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på kassaregister, intyg i samband med tillfällig försäljning och placering av ekobrottsforskningen.
Stockholm den 21 november 1996
Carin Lundberg (s)
Mats Lindberg (s) Lars Lilja (s)
Gotab, Stockholm 1996