Skarv - en mytomspunnen fågel
Skarven finns på den så kallade röda listan över hotade och sällsynta ryggradsdjur. Den återfinns i hotkategori 4, vilket betyder att den klassas som hänsynskrävande. Den häckar i kolonier.
Skarven lever på fisk. Två undersökningar i Sverige visar att fiskarna har en storlek av 10-25 cm och att de dominerande arterna är abborre och mört. Ingenting talar för att närvaron av skarv långsiktigt påverkar fiskbestånden i våra kustvatten. En trolig orsak till att skarven ökar tros vara, att antalet mindre fiskar ökar i Östersjön. Skälet till detta tros vara att Östersjön blir allt mer övergödd, vilket gynnar småfisken.
Jakt- och skyddsjakt
Trots att skarven finns på röda listan finns en allmän jakttid på skarv under tiden 21 augusti till 28 februari. Dessutom har länsstyrelsen i Kalmar län beviljat skyddsjakt på skarv under resten av året. För jakt i kolonier förordar man äggprickning. Avsikten med jakten är att reducera beståndet.
I EG:s fågeldirektiv slås fast, att alla fågelarter liksom ägg och bon är skyddade mot jakt, infångande och handel. För vissa arter får nationella undantag ges, men ingen jakt får förekomma under häckningsperioden, om inte speciella problem finns, som inte kan lösas på annat sätt. Detta fågeldirektiv gäller även i Sverige efter 1 januari 1995.
Förslag
Skarven ökar idag i Sverige. Regeringen bör tillsätta en arbetsgrupp med representanter för såväl fisket som naturvården för att tillsammans med Naturvårdsverket utreda hur problem med störning mellan fisket och skarven skall kunna lösas på annat sätt än genom jakt. Om gruppen finner att skyddsjakt är nödvändig skall detaljer runt jakten klargöras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den tillsätter en arbetsgrupp med företrädare för såväl naturvården som fisket för att utröna hur konflikter runt skarven skall kunna lösas.
Stockholm den 7 oktober 1996
Gudrun Lindvall (mp)