I Sverige utrotades skarven som häckande fågel under 1800- talet. Den återkom under 1940-talet och ökade mycket kraftigt i antal från 1980-talet. Störst har ökningen varit i Kalmar län, men den geografiska expansionen har ökat betydligt, såväl i vårt land som i övriga Europa.
I Kalmarsund beräknades antalet mellanskarvar 1992 uppgå till 30 000 fåglar. 1994 uppskattades fåglarnas antal till 40 000. Ornitologer har vid räkning av mellanskarv på skarvö i Kalmarsund kommit fram till att antalet bon fördubblats varje år. I Mönsterås kommun har på ön Svartingskär, som är skyddad som naturvårdsområde, sedan 1993 en ny koloni med mer än 2 000 bon, där varje bo som regel härbärgerar fyra stycken ungar, etablerats.
Den explosionsartade utbredningen av skarvbeståndet medför stora konflikter med det kustnära fisket och utgör nu också såväl ett miljöproblem som ett bad- och kulturproblem på ett stort antal skärgårdsöar.
I Danmark visar en färsk forskningsrapport, framtagen på uppdrag av Danmarks skogs- och naturstyrelse, att skarvarna där enbart under häckningsperioden 1994 satte i sig 4 500 ton fisk. Vissa fiskarter håller i nuläget på att reduceras, vilket givetvis får effekter på annat liv i naturen. Balansen rubbas.
Den enda praktiska möjlighet som står till buds för att reducera antalet skarvar är jakt. För jakt på skarv gällde tidigare en lång allmän jakttid. På grund av bestämmelserna i EU:s fågeldirektiv får allmän jakt på skarv inte längre förekomma. Däremot får länsstyrelsen ge tillstånd till skyddsjakt på skarv, för att förhindra allvarlig skada på bl.a. skog, fiske och vatten.
Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat om sådan skyddsjakt men denna tidsbegränsade skyddsjakt visar sig inte ge tillräcklig möjlighet att begränsa och balansera skarvbeståndet. En återgång till förutvarande allmänna jakt under en längre tidsperiod är inte bara att rekommendera, det är idag en nödvändighet.
Den forskning om skarven som nu under ett antal år bedrivs med medel från Naturvårdsverket och Fiskeriverket bör förhoppningsvis tillföra ny kunskap, men med tanke på skarvbeståndets nuvarande förökningstakt är en återgång till förutvarande allmänna jakt under en längre tid nu en nödvändig åtgärd om inte det kustnära fisket helt skall utraderas i Kalmarsund.
Inför EU-anslutningen förhandlades om skarvens, och även korpens, utbredning och balansering. Någon allmän jakttid kunde inte erhållas. Däremot utsades att sådana tillstånd kunde ges inom fågelskyddsdirektivets ram, så att fåglar tillhörande de två arterna skulle kunna jagas under "allmän- jaktliknande former".
Naturvårdsverket påpekar i skrivelse till regeringen 96-04-02 "det angelägna i att skarvens status i fågelskyddsdirektivet ändras så fort som möjligt. Nuvarande status innebär att ingen allmän jakt efter skarv är tillåten inom EU. Detta är dels fel ur biologisk synpunkt eftersom skarven är mycket allmän i delar av Nordeuropa, dels är det en fråga om fågelskyddsdirektivets trovärdighet. Tilltron till direktivet skadas av att en så allmän art som skarv, som utan tvekan tål en omfattande allmän jakt, i princip är fredad inom EU."
Regeringen bör snarast vidta sådana åtgärder att skarv flyttas till den lista i fågeldirektivet som medger fastställande av allmän jakttid. Intill sådan förändring skett bör Naturvårdsverket ges i uppdrag att utforma sådana jaktbestämmelser att jakten , i enlighet med vad som utlovades i samband med EU-förhandlingarna, kan ske under "allmän-jaktliknande former".
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att vidta sådana åtgärder att skarv flyttas till den lista i fågeldirektivet som medger fastställande av allmän jakttid,
2. att riksdagen hos regeringen begär att (intill sådan förändring skett,) Naturvårdsverket får i uppdrag att utforma sådana jaktbestämmelser att jakten på skarv kan ske under "allmän-jaktliknande former".
Stockholm den 7 oktober 1996
Sivert Carlsson (c)
Agne Hansson (c) Bengt Kronblad (s)