Tättingar jagas inte...
I en del länder har det av tradition bedrivits jakt på småfågel, ofta benämnd kramsfågel. Exempel på sådan jakt var fångst i nät eller på limstickor i södra Europa. Sverige har i många olika sammanhang protesterat mot sådan jakt eftersom den drabbade våra småfåglar på väg till Norden för att häcka. Den tog också urskillningslöst såväl vanliga som ovanliga och sällsynta fåglar. Lyckligtvis är sådan jakt idag förbjuden.
I Sverige är småfåglar, små tättingar, fredade. Det finns dock några undantag; gråsparv och pilfink. För dessa arter är situationen den motsatta. Arterna har inte skydd någon del av året, inte ens under häckningstid.
...men undantag finns fortfarande
I 23 § i jaktlagen Rätt till jakt efter vissa djur står att läsa:
"Under de tider som regeringen föreskriver får den som bor på en gård eller har en trädgård men saknar jakträtt där döda eller fånga och behålla följande djur som kommer in på gården eller i trädgården: ......., gråsparv eller pilfink."
I jaktförordningen 26 § talas om skyddsjakt. Här står: "Vid jakt som avses i första stycket får ingrepp även göras i fåglars bon och fåglars ägg förstöras." I övrigt hänvisas till bilaga 4 Jakt för att förebygga skador av vilt.
I punkt 2 i bilaga 4 återfinns gråsparv och pilfink. Jakttiden är 1 juli-30 juni, alltså året runt. Där sägs: "........ gråsparv och pilfink som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas." Det står vidare att jakträttsinnehavare får jaga i anläggning och på mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårds- odling.
I punkt 5 sägs att gråsparv och pilfink som "orsakar sanitär olägenhet i ladugårdar, livsmedelslager eller andra motsvarande anläggningar" får jagas året runt.
I jaktstatistiken finns inte gråsparv och pilfink med. Om och hur många som skjuts är alltså höljt i dunkel.
Vanlig för att man är grå?
Gråsparvar och pilfinkar uppfattas som mycket vanliga fåglar eftersom de bor i närheten av oss människor. När man frågar någon vilken som är Sveriges vanligaste fågel gissas ofta på dessa, men så är det inte. Andra finkar och sparvar som bofink, grönfink och gulsparv är dock betydligt vanligare. Svensk häckfågeltaxering visar faktiskt att gråsparven är en art som gått kraftigt tillbaka de sista 20 åren och inte ens kan kallas vanlig längre. Även pilfinken minskar, men inte alls så kraftigt som gråsparven. Det tycks inte finnas plats för dessa förr så vanliga arter i dagens teknifierade och rationella jordbruk. Några fåglar vi knappt tittat på utan tagit för självklara håller tydligen på att, om inte försvinna, så minska snabbt. Det måste uppmärksammas, även i jaktlagstiftningen.
Som kuriosa kan nämnas att de svenska emigranterna till Amerika tog med sig såväl gråsparv som pilfink i bagaget. Det var ett sätt att ta med en del av de hemtama och kära ljuden. För gråsparven gick det bra. Den finns numer över hela den nordamerikanska kontinenten. Pilfinken har haft det svårare och återfinns endast i delstaten Missouri.
Dags att freda gråsparven och pilfinken
Vi anser att det inte finns någon anledning att ha med gråsparv och pilfink i jaktlagen och jaktförordningen som "fredlösa" arter. Jakten på dem tillhör en tid när säd hanterades på ett annat och öppnare sätt på gårdarna än idag och då det kunde finnas rädsla för fågelträck i säden och därmed risk för smittspridning. Idag med skördetröskor och silor finns inte den risken.
Gråsparven och pilfinken är inte ens fredade under häckningstiden och det är även tillåtet att förstöra bo och ägg. Det är mycket svårt att förstå varför just dessa två arter behandlas så olikt andra betydligt vanligare småfågelarter, framför allt mot bakgrunden att de, framför allt gråsparven, går tillbaka så kraftigt.
En del jägare hävdar att det inte spelar någon roll om man skjuter gråsparv och pilfink, populationens storlek påverkas inte. Vi har inte kunnat finna belägg vare sig för att påståendet är rätt eller fel. Om vi antar att påståendet är rätt och att eventuell jakt inte påverkar antalet fåglar utan stränga vintrar och födotillgången reglerar populationernas storlekar betyder det också att jakten inte behövs. Att skjuta gråsparvar och pilfinkar blir då ett prickskytte på levande föremål och sådan jakt anser vi inte ska förekomma i Sverige.
Vi föreslår att gråsparv och pilfink stryks ur jaktlagens 23 § och jaktför- ordningens 26 § bilaga 4 och att därmed jakt på dessa arter förbjuds i Sverige.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jakt på gråsparv och pilfink.
Stockholm den 6 oktober 1996
Gudrun Lindvall (mp)
Gunnar Goude (mp) Kia Andreasson (mp) Per Lager (mp) Annika Nordgren (mp) Ronny Korsberg (mp) Barbro Johansson (mp)