Såväl jakten som sådan på dykänder ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen som tiden för densamma har diskuterats i olika sammanhang. De änder det handlar om är alfågel, svärta, sjöorre, vigg och knipa. Men även bergand och salskrake finns i området under jakttiden och såväl ungfåglar som honor är svåra att skilja från de andra arterna. De två sista återfinns i Artdatabankens rödlistade ryggradsdjur under hotkategori 4 hänsynskrävande.
I bilagor till utvärdering av småviltjakten, som Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Sametinget sammanställt, finns diskussioner runt en del arter som påverkas av jakten som den bedrivs idag. I bilaga 3.14 finns dykändernas situation. Efter samtal med författaren, fil dr Olof Pehrsson, har vi givits möjlighet att använda texten, som förkortats och omarbetats.
Änderna påverkas indirekt av tillgången på smågnagare
En viktig populationsreglerande faktor för småvilt ovan odlingsgränsen är tillgången på smågnagare såsom fjällämmel, gråsiding. Under ett gnagarår med rik tillgång på smågnagare under häckningstid inriktas rovdjurens, predatorernas, födosök helt på de lättfångade smågnagarna. Predatorerna i området är rödräv, fjällräv och olika rovfåglar. Detta innebär att häckningarna lyckas för många änder. Hos alfågeln kan mer än dubbelt så många kullar kläckas under gnagarår som under mellanliggande icke-gnagarår. Under ett gnagarår föds dessutom stora kullar hos rovdjuren, medan reproduktionen kan utebli under icke-gnagarår, med påföljd att rovdjurstrycket kan bli mycket stort under efterföljande gnagarfattiga år. Detta varierande tryck kan också påverka ripornas reproduktion. Småviltjakt under icke-gnagarår, när populationerna av ripa kan vara uttunnade, skulle i högre grad kunna locka till jakt på dykänder.
Jakt i ett häckningsområde under reproduktionen
Den möjliga tiden för andfåglarnas reproduktion ovan trädgränsen är kort. Den är anpassad till den tillgängliga perioden mellan islossning och isläggning, som dessutom kan variera avsevärt mellan åren beroende på om våren är tidig eller sen. På Tsåktso-platån har noterades nykläckta ungar av alfågel 5-22 juli. Kullar av sjöorre och bergand kan uppträda så mycket som 2-3 veckor senare än alfågeln.
Få observationer finns över de aktuella dykandungarnas ålder vid flygkunnighet. För sjöorren finns uppgift om 6,5 veckor. Alfåglar i fångenskap blev flygga efter 5 veckor. Viggens ungar anges i litteraturen bli flygfärdiga först efter 9 veckor, knipans efter 8. Detta innebär att många ungfåglar blir flygkunniga först i september och att jakt under nuvarande förhållanden i stor utsträckning kan bedrivas på ej flygkunniga ungar.
De häckande alfågelhonorna, liksom också honor av de andra dykand- arterna, börjar inte sin ruggning av vingpennorna förrän ungarna nått en viss storlek. Under den tiden kan honorna inte flyga. De är fortfarande kvar i häckningsområdet. Detta innebär att både färdigruggade honor och ungar kan bli flygkunniga vid ungefär samma tidpunkt, vilket torde vara en viktig biologisk anpassning. Honorna har en viktig uppgift i att leda ungkullar till vatten med god tillgång på föda sedan ungarna blivit flygfärdiga.
Hanar av alfågel lämnar häckningssjöarna efter att ha hävdat nödvändiga häckningsrevir före ungarnas kläckning. De ruggar på ett tidigare stadium än honorna i andra, okända, områden. Hanar av sjöorre ruggar vingpennor vid danska kuster i augusti och tidigt i september. Gamla hanar uppsöker översomrande ungfåglar, sådana som är för unga för att häcka, i danska vatten från början av juli till mitten av augusti. Även gamla hanar av svärta uppsöker översomrande ungfåglar i danska vatten under juli-augusti.
Jakt på alfågel, sjöorre, svärta, vigg och knipa infaller mellan den 25 augusti och 30 november ovan trädgränsen. Det innebär att jakt i stor utsträckning bedrivs på ej flygkunniga ungfåglar och honor. De flesta småviltsjägare uppges vara mest aktiva under tiden 25/8-3/9, d.v.s. början av jaktsäsongen. Dessa arter, i synnerhet alfågeln, som kan närma sig av ren nyfikenhet, kan - med sin exponerade förekomst på öppna och gärna små vatten - drabbas hårt av ansvarslös jakt. Såväl alfågeln som sjöorren är ovanliga som häckfågel i Sverige.
Det finns inga regler avseende jakt på arter inom den aktuella dykandgruppen. I flera avseenden avviker dessa dykänders beteende från simänderna. Vid störning söker sig ej flygkunniga fåglar ut till det djupaste partiet i ett vatten, där de genom dykning har störst möjligheter att undkomma sina naturliga fiender medan simänder drar sig in i vegetationen. Dykändernas beteende underlättar jakten för jägaren i mindre vatten.
Även oljeutsläpp drabbar dessa arter hårt
Alfågel, svärta och sjöorre har sina vinterkvarter i områden som är speciellt utsatta för oljeutsläpp. Antalet sådana minskar tyvärr inte och de senaste vintrarna har antalet fåglar som dödats av oljan kunnat räknas i 100 000-tals. Eftersom oljedöden är störst ute till havs är antalet som dör betydligt större än vad som framgår av antalet ilandflutna fåglar. De flesta fåglar sjunker. Under vintern 1995 dog som exempel 26 000 alfåglar utmed Gotlands kuster.
Ta bort jakten på dykänder ovan odlingsgränsen
I och med den fria småviltsjakten ovan skogsodlingsgränsen finns numer betydligt fler jägare i området än tidigare. Eftersom jakten på dykänder i tid anpassats till ripjakten, d.v.s. till hönsfåglar som har helt avvikande ekologi och beteende, så kan denna jakt med ett utökat jakttryck få mycket negativa effekter på en dykandgrupp, vars arter dessutom är utsatta för andra hot som oljan i sina vinterkvarter.
Det är svårt att skilja ungfåglar och honor av dykänderna åt. Risken är uppenbar att rödlistade arter som bergand och salskrake skjuts i tron att de är alfågel, svärta, sjöorre, vigg eller knipa. Många som avlägger jägarexamen anser att just kravet på att känna igen olika änder är en stötesten. Vad det handlar om då är hanar i praktdräkt. Att skilja honor av dessa arter åt kräver betydligt mer kunnande. I dag kommer många jägare från andra länder till fjällen för att jaga. Deras artkunskap torde i många fall vara ännu mindre och redan idag vet vi fall där jakt bedrivits på fredade arter.
Jakt på icke flygga ungar och ruggande honor bör inte förekomma. Allt talar för att dykänderna bör fredas i sina häckningsområden ovanför odlingsgränsen och i renbetesfjällen, vilket vi härmed föreslår.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jakt på dykänder, dvs alfågel, sjöorre, knipa, svärta och vigg, ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen.
Stockholm den 3 oktober 1996
Gudrun Lindvall (mp)