Motionen delad mellan flera utskott
EU och miljön
Många av miljöproblemen är världsomfattande. Av den anledningen är det mycket viktigt att det globala och alleuropeiska miljösamarbetet utvecklas. Bland annat måste de östeuropeiska länderna delta på likvärdiga villkor. Därför måste ett organ som ECE, där bindande mellanstatliga beslut om reduktion av utsläpp tas, stärkas betydligt. Även instanser som Baselkonventionen och Montrealprotokollet bör stärkas och få efterföljare på flera områden. För att Sverige ska kunna vara pådrivare i de sammanhangen krävs att vi har rätt att föra fram självständiga åsikter och hävda våra egna ståndpunkter. EU ska alltså inte få hindra medlemsländer att ställa hårdare krav i internationella miljösammanhang.
När det gäller skatteväxling, miljödeklarationer av varor och processer, miljöstandarder, miljöforskning m.m. kan EU göra viktiga insatser i Östeuropa och Medelhavsregionen. Om EU agerar kraftfullt - inte minst med ekonomiska medel - innebär detta ett språng i utvecklingen. Det finns en stor förväntan från enskilda, organisationer och miljöengagerade länder i EU att Sverige ska vara pådrivare i EU:s miljöarbete. Vänsterpartiet eftersträvar att Sverige skall förmå uppfylla dessa förväntningar.
Regeringskonferensen
Sverige har presenterat sina förslag till regeringskonferensen bl.a. beträffande miljöfrågor. Vi vill här påpeka att det viktigaste är att driva frågan om rätten att ställa hårdare miljökrav än EU:s regler, att miljögarantin verkligen får göra skäl för namnet och att det uthålliga samhället blir det överordnade målet för unionen.
Till detta kommer kravet på att miniminivåer på miljöskatter ska betraktas som miljökrav och därmed att beslut kring dem ska kunna tas med kvalifi- cerad majoritet.
Slutligen måste Sverige vara tydligt när det gäller substitutionsprincipen. Sverige har nu krävt att processer och ämnen (varor) ska bytas ut när det så är möjligt (possible). Vi föreslår att man skriver tillgängligt (available). Det innebär att gammal teknik ska bytas ut när det finns miljövänligare. Om man ska vänta på när det är möjligt kan en rad andra faktorer spela in som fördröjer eller helt inhiberar en teknikutveckling.
Regeländringar
För att miljön ska prioriteras före varuhandeln krävs att fördraget ändras på ett tydligt sätt. Vi föreslår därför att Sverige verkar för följande förändringar av fördraget:
att artikel 2, målparagrafen, ändras så att ett uthålligt kretsloppsbaserat samhälle blir unionens överordnade mål,
att miljön anges som en grund för nationella särregler i artikel 36,
att artikel 100 a.4, ofta felaktigt kallad "miljögarantin", som hittills aldrig kunnat användas, förstärks så att den blir en verklig rätt att ha nationellt hårdare krav. Den ska omfatta rätten att skärpa krav, inte bara behålla befintliga. Den ska omfatta miljö, konsumentskydd, hälsa och säkerhet.
Vad gäller substitutionsprincipen är det viktigt att den blir fördragsfäst och att detta inte bara gäller under miljöområdet, artikel 130r, utan även för varuartikeln 100a.4. Substitutionsprincipen, som betyder att en vara som kan bytas ut mot en mindre miljöbelastande vara ska bytas ut, är en av de viktigaste principerna för miljöarbetet.
Det skall också skrivas in att det måste göras miljökonsekvensanalyser av stora projekt t. ex. infrastrukturinvesteringar.
Bevisföringen ska vara omvänd så att ett land anmäler att man genomför hårdare krav till kommissionen. Kommissionen har tre månader på sig att invända mot de hårdare kraven och måste i så fall gå till domstolen för att försöka hindra dem. Domstolen ska behandla frågan utifrån dess miljö- och konsumentaspekt, inte utifrån varornas rörlighet. För att detta ska fungera krävs att domstolen förstärks med en kompetent miljöinstans. Om det före- ligger miljö/konsumentskyddsskäl ska domstolen döma till medlemsländer- nas fördel även om det innebär en inskränkning i varornas fria rörlighet.
För att efterlevnaden av nationella miljöregler ska kunna kontrolleras bör rätten till nationell gränskontroll skrivas in i fördraget.
WTO:s regler får en allt större betydelse för den internationella miljö- politiken. Artikeln om handelspolitik i Romfördraget, art 110 och följande, bör få en tydlig miljöinriktning som innebär att unionen i internationella handelsöverenskommelser alltid arbetar för att handelsavtal inte ska innebära någon inskränkning i möjligheterna att skärpa miljölagstiftningen och hindra import av miljöfarliga varor för olika nationer, förutsatt att det inte handlar om miljömässigt omotiverad protektionism. Tvister löses i WTO:s överprövningsorgan, där omvänd bevisföring bör tillämpas.
Bestämmanderätten över kärnkraften ska vara en nationell fråga. Euratomfördraget är till stora delar föråldrat och bör avvecklas. Det kan ersättas av ett mellanstatligt samarbete om energisparande och utveckling av energiteknik baserad på förnyelsebara energislag.
Miljöhänsynen måste få en överordnad roll i EU:s jordbrukspolitik, därför måste de relevanta artiklarna, 38 och följande, få en tydligare miljöprofil.
Utsläppen från trafiken är ett av EU:s största miljöproblem. Trots detta medverkar EU till en rad nya vägar och broutbyggnader som ökar miljö- problemen, exempelvis Öresundsbron. Därför måste artikel 129 om trans- europeiska nätverk ändras så att trafiksektorn åläggs ett ansvar för luftför- oreningar, buller, markintrång och säkerhet.
Miljöorganisationerna måste utnyttjas som remissorgan i samtliga fall där miljö, hälsa och säkerhet hotas.
De här förhållandena och ståndpunkterna har Vänsterpartiet tidigare motionerat om eller på annat sätt påpekat för regeringen och regeringspartiet. Vi tar i den här motionen endast upp nya frågor eller frågeställningar samt de yrkanden som vi anser att regeringen inte tillfredsställt eller behandlat tillfredsställande.
Försurningen
Som det ser ut idag är Sverige ensamt om att driva försurningsfrågorna i EU. Om försurningen ska vara en prioriterad fråga för Sverige, vilket det enligt budgetpropositionen ska vara, så måste vi börja visa det i handling. I en särskild motion har vi redovisat vår syn på försurning och åtgärder mot denna. Trots det vill vi även i det här sammanhanget ta upp frågan ur ett EU-perspektiv.
Sverige bör utveckla den nationella användningen av ekonomiska styrmedel. På så sätt driver vi frågan framåt och processen stannar inte upp som den verkar ha gjort i dagsläget. Samma sak bör göras i CO2-frågan där vi dock uppfattar regeringens handlingar som betydligt kraftfullare även om resultatet är lika klent.
Det är av högsta prioritet att regeringen snarast kommer med förslag om utsläppsminskningar på såväl "gamla" områden (bilar och fasta anlägg- ningar) som på nya områden, t.ex. sjöfart och arbetsmaskiner - traktorer, gräsklippare, motorsågar, etc. Vad gäller de senare har i princip ingenting gjorts. Vi föreslår till en början en skrotningspremie eller annat inbytes- system för gamla maskiner. En lämplig summa skulle kunna vara 200 kr/st för gamla bensindrivna gräsklippare.
Kommunikationsdepartementet ansvarar för ett förslag gällande miljö- relaterade farledsavgifter. Det är viktigt att Sverige antar dessa regler omgående och sedan försöker sprida dem vidare i EU. Genom att själva bevisa att vi kan och också peka på nya vägar att förändra vårt miljö- relaterade arbete så kan Sverige vara föregångare och inspirationskälla.
TEN (transeuropeiska nätverk) och koldioxid
Målet från RIO-konferensen att reducera koldioxidutsläppen till 1990 års nivå senast år 2000 kommer inte att nås. Detta enligt såväl EU-kommissionen som IEA (International Energy Agency). Enligt kommissionen räknar man med en ökning fram till år 2000 med minst 5 % jämfört med tidigare prognoser. Enligt IEA ökar utsläppen mellan 1990 och 2000 med 6 % och därefter fram till 2010 med ytterligare 7 %.
EU svarar för 13 % av jordens totala utsläpp av CO2. 95 % av dessa utsläpp kommer från kol- och oljeeldade elkraftverk; trafiken bidrar också med en stor del.
Koldioxidutsläppen från personbilar utgör en betydande del av de samlade koldioxidutsläppen i EU. Mindre än 50 % av personbilskörningen i Europa handlar om körning till och från arbetet, resten är fritidskörning. Kravet på en mer tillgänglig och billigare kollektivtrafik kombinerat med stränga miljökrav på bilindustrin bör drivas av Sverige i ministerrådet.
Därför måste artikel 129 om transeuropeiska nätverk ändras så att trafik- sektorn åläggs ett ansvar för luftföroreningar, buller, markintrång och säkerhet.
Parlamentet och kommissionen kom i somras fram till en miljömässigt svag kompromiss om riktlinjer för TEN-projekten. Nu ska medlemsländerna finansiera 90 % av projekten (mot tidigare 75 %) vilket naturligtvis är ett steg åt rätt håll. Sverige har fått TEN-projektpengar för Öresundsbron som är tänkt att vara en del av det europeiska vägnätet. I samma projekt ingår Fehmarnbroprojektet och ett starkt argument för de båda broarna har varit den andras existens (eller kommande existens). Nu visar det sig att Fehmarn- projektet går dåligt. Deutsche Bank drog sig ur i våras då den gjorde den bedömningen att projektets ekonomi inte var realistisk. Öresundsbrons kostnad har med åren växt - nu är kostnaden uppe i minst 40 miljarder. Och bron kommer endast att täcka ett regionalt behov.
Vänsterpartiet kräver nu att Sverige överger tanken på en bro över Öresund och istället inriktar sig på att få TEN-pengar till Botniabanan, banan mellan Kalmar och Karlskrona och Götalandsbanan. Transportsatsningar som kan ingå i det framtida ekologiskt uthålliga samhället till skillnad mot Öresunds- bron. Argument för dessa projekt redovisas i en annan riksdagsmotion inlämnad under allmänna motionstiden 1996/97.
Övergångsreglerna
En väsentlig del av villkoren för anslutningen av Sverige till unionen utgörs av särbestämmelser som innebär att medlemsländerna får behålla sina ofta strängare nationella regler under en övergångsperiod. Ett flertal av dessa undantag gäller för s.k. "rak övergång", d.v.s. när perioden har gått ut så förutsätts EU-reglerna gälla. EU har förutsatts göra en översyn av sina regler under övergångsperioden. Ibland anges detta i anslutningsakten, i andra fall hänvisas det till att en sådan översyn föreskrivs i den berörda rättsakten. Även andra åtgärder kan vara kopplade till övergångsbestämmelser. Efter övergångsperioden förutsätts Sverige och andra medlemsländer att fullt ut tillämpa EG- reglerna, oberoende av översynens resultat på respektive område. De nya medlemsländerna har dock möjlighet att med berörd EG-instans ta upp frågan om en förlängning av övergångsperioden. Ytterst ligger avgörandet hos EU- domstolen.
Sverige har på ett flertal områden undantag för att få använda vår svenska lagstiftning. Men nu är det hög tid att se över dessa undantag. Att räkna med att vi får behålla dem eller att vi lyckas påverka EUs regelverk utan hårt arbete och medveten kamp är nog att vara naiv. Inom vissa områden har regeringen tydligt påpekat Sveriges inriktning i att behålla svensk lagstift- ning. För att bara nämna några av dessa områden:
Kadavermjöl. Det svenska undantaget gäller t. o. m. december 1997. På grund av problematiken med galna ko-sjukan har Sveriges ställning stärkts och kommissionsledamoten Fischler har uttalat sig positivt vad gäller de svenska önskningarna att ha ett fortsatt förbud.
Formaldehyd. Direktoratet har utarbetat ett förslag som följer de svenska reglerna. Dock finns ingen majoritet i rådet för denna förändring i EU:s regelverk.
Men det finns också områden där vi ser större problem med förståelsen för våra nationella krav samt en bristande utveckling inom EU:
Kadmium. Sedan 1995 arbetar en expertgrupp med en översyn av direktivet rörande kadmium. Det man funderar över är vilken typ av kadmiumanvändning som bör begränsas i första hand, återvinning av kadmiumhaltig plast eller användning av kadmium i pigment. Sam- tidigt finns det tankar på en frivillig överenskommelse för branschen vad gäller begränsningar av kadmiumanvändningen. Går det igenom är ett nytt direktiv överflödigt om det inte blir mer kraftfullt och långt- gående än det frivilliga systemet.
Batteridirektivet tar upp batterier och ackumulatorer som innehåller farliga ämnen. Sverige har fortfarande kvar sitt förbud för försäljning av brunstensbatterier som innehåller kvicksilver, och något sådant förbud finns ej inom EU. En kommitté har ansvar för översynen och anpassningen av EU:s avfallslagstiftning till tekniska och vetenskap- liga framsteg. Frågan om kvicksilver i brunstensbatterier har ännu inte tagits upp.
EU skall bidra till att minska miljöbelastningen i Östeuropa
EU har ett antal program för att främja miljöarbetet och/eller företagsamhet i östeuropa. TACIS, PCP, LIEN, JOP, ECOS m.fl. projekt inom dessa program måste analyseras utifrån en helhetssyn på miljön. Idag är det andra hänsyn som i alltför hög grad styr investeringsbeslut m.m. Sverige bör engagera sig mer i utformningen av dessa program utifrån att programmen ska bidra till en långsiktig ekologisk utveckling såväl i Öst- som i Västeuropa.
Urinseparation
EUs regler tillåter inte att man använder människourin i jordbruket, men för att få ett jordbruk/samhälle där näringsämnen cirkulerar i ett kretslopp måste dessa regler ändras.
Exempel på hur det kan fungera är i Åre där ett av hotellen lämnar sin urin till en näraliggande bonde som använder det på sina marker och sen producerar livsmedel för hotellets räkning.
Vänsterpartiet föreslår att regeringen ges i uppdrag att formulera alternativ lagstiftning på detta område som gör det möjligt att skapa ett verkligt kretslopp av näringsämnen.
Bekämpningsmedelsrester kontra den fria konkurrensen
Sverige har tidigare haft gränsvärden för hur mycket bekämpningsmedelsrester som får finnas i en rad olika livsmedel. EU har inte förrän nyligen, då det beslutades under sessionen v 38, haft regler för alla dessa livsmedel. Men nu har EU infört gränsvärden som Sverige får anpassa sig till. Svenska regeringen hade uppenbarligen inte några invändningar i rådet mot kommissionens förslag, som innebär en försämring av Sveriges regler på området. Vänsterpartiet menar att regeringen borde ha pressat kommissionen för att få gränsvärden i nivå med de svenska.
Ursprungsmärkning
Vad gäller ursprungsmärkning har vi förstått att regeringen ligger i förhandlingar med EU för att få en obligatorisk ursprungsmärkning av produkter. Vi stödjer det kravet helt och fullt. I dagens EU med stora problem med t.ex. BSE (galna ko-sjukan) tror vi att detta krav har stor möjlighet att gå igenom vilket skulle underlätta för konsumenterna. För Vänsterpartiet handlar detta krav också om att göra det lättare för konsumenter att påverka transportsträckan för de varor de väljer att köpa. I Sverige kan vi ju köpa morötter som är producerade i såväl Sverige som Spanien. Det är av största vikt att konsumenterna själva kan välja vilka produkter man vill köpa.
Vänsterpartiet vill också införa en märkning av hur produkten färdats från produktionen till inköpsstället. Vi kan tänka oss ett system där symboler anger hur stor del av transporten som skett via flyg, lastbil eller annat fordon drivet av bensin eller diesel, tåg eller annat sätt. Vänsterpartiet vill med detta förslag, som är mer utvecklat i vår motion om livsmedel/forskning, uppdra åt regeringen att avsätta pengar för forskning kring miljöutrymme.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU inte skall kunna hindra medlemsländer från att ställa hårdare krav i internationella sammanhang,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges miljökrav i regeringskonferensen,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att målparagrafen - artikel 2 - ändras så att ett uthålligt kretsloppsbaserat samhälle blir unionens överordnade mål,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att miljön skall kunna anges som grund för nationella särregler i artikel 36,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att artikel 100a.4 - "miljögarantin"- förstärks så att den blir en verklig rätt till nationellt hårdare krav,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att substitutionsprincipen blir fördragsfäst både under miljöområdet - artikel 130r - och för varuartiklar - artikel 100 a.4,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bevisföringan skall vara omvänd om ett land anmäler hårdare miljökrav till kommissionen, dvs. att kommissionen då måste invända mot de hårdare kraven,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att domstolen bör kompletteras med en kompetent miljöinstans,1
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att rätten till nationella gränskontroller skrivs in i fördraget,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att artikeln om handelspolitik i Romfördraget, artikel 110, bör få en tydlig miljöinriktning,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Euratomfördraget bör avvecklas och ersättas med ett mellanstatligt samarbete om energisparande och utveckling av energisystem som baseras på förnybara energislag,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att miljöhänsynen måste få en överordnad roll i EU:s jordbrukspolitik,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att miljöorganisationerna skall användas som remissorgan i de fall där miljö och hälsa berörs,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall ta upp frågan om miljöförbättringar av arbetsmaskiner och fartyg genom t.ex. införande av skrotningspremie på gamla uttjänta maskiner,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att artikel 129 om transeuropeiska nätverk ändras så att trafiksektorn åläggs ett ansvar för sin miljöbelastning,2
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör överge tanken på en bro över Öresund och i stället inriktar sig på att få TEN-pengar till Botniabanan, banan mellan Kalmar och Karlskrona och Götalandsbanan,2
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall bidra till att EU:s program för att stödja utvecklingen i Östeuropa främjar utvecklingen av ett ekologiskt uthålligt samhälle,1
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen får i uppdrag att ta fram alternativ EU-lagstiftning som tillåter att mänsklig urin får användas i produktionen,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ursprungsmärkning.
Stockholm den 3 oktober 1996
Hanna Zetterberg (v)
Maggi Mikaelsson (v) Owe Hellberg (v) Lennart Beijer (v) Jan Jennehag (v) Karl-Erik Persson (v)
1 Yrkandena 2, 7, 8 och 17 hänvisade till UU.
2 Yrkandena 15 och 16 hänvisade till TU.
Gotab, Stockholm 1996