Alltsedan 1974 års undertecknande av Helsingforskonventionen till skydd för Östersjön har stora insatser gjorts för att rädda detta unika innanhav genom samarbete mellan angränsande stater. Påverkan av miljögifter och övergödning har minskats. Trots detta går förbättringen långsamt. Ett av de största problemen, oljeutsläppen, inte bara kvarstår utan växer också lavinartat trots gällande förbud.
Antalet oljeutsläpp har ökat dramatiskt under senare år. I slutet av 80- och början av 90-talet var antalet utsläpp i den svenska zonen av Östersjön relativt konstant med drygt hundratalet årligen. Under perioden 1990-1995 skedde en ökning med närmare 300 procent, en följd av att fartygstrafiken och oljetransporterna ökar och att gamla och dåliga fartyg blir allt vanligare.
Östersjöns ansträngda miljö försämras alltmer för varje gång som ett fartyg släpper ut spillolja, en oljerigg läcker eller någon dumpar oljeavfall. Oljan lagras i sediment och kommer att påverka havsmiljön för lång tid framöver.
Ökningen av oljeutsläpp är katastrofal för allt liv i Östersjön. Redan små mängder olja har visat sig skada fisk och fiskyngel och ge upphov till genetiska förändringar. Oljan förstör badstränder och förorsakar allvarliga skador på växt- och djurliv både i strandregioner och ute i vattnet. Vintern 1994-95 sköts 27 000 oljeskadade fåglar på Gotland. Den jakten fick till följd att ett ton bly i form av hagel spreds längs kusten.
Östersjöländerna har enats om en strategi för en mer miljövänlig sjöfart. Bland annat skall kostnaderna för att lämna oljespill och avfall i land harmonieras mellan de olika länderna. Fartygen skall kontrolleras så de inte lämnar hamnarna med oljespill ombord. Hamnarnas mottagningsanlägg- ningar skall moderniseras och utökas i antal.
Dessa internationella överenskommelser är nödvändiga men åtgärderna kommer att ta tid och kosta pengar.
Våra egna preventiva åtgärder måste intensifieras och rättssystemet effektiviseras. Mot bakgrund av de stora skador oljeutsläpp förorsakar är det mycket otillfredsställande att det i det närmaste är riskfritt att släppa ut olja i havet. Praktiskt taget inga olagliga fall av oljedumpning leder till åtal och ännu färre till fällande dom. Bara ett av 42 polisanmälda oljeutsläpp under de fem senaste åren har lett till åtal. De viktigaste orsakerna till detta anses vara bristande samverkan mellan myndigheter - åklagare, kustbevakning och polis - bristande bevisföring och att tillräcklig kompetens för att utreda de speciella fallen saknas hos såväl åklagare som polis. Befintliga resurser måste utnyttjas bättre, vilket skulle kunna ske genom omorganisation av myndigheternas arbete så att vissa åklagare och poliser får i uppdrag att arbeta speciellt med oljeutsläpp. På så sätt kan en kompetens byggas upp. Det är nödvändigt att det finns personer med goda kunskaper i frågor som rör överträdelser av internationella miljöregler för sjöfarten.
Fartygstrafik med risk för oljeutsläpp bör dirigeras bort från mycket känsliga områden. Övervakningen bör öka för att på så sätt få större möjligheter att bevisa från vilket fartyg ett utsläpp kommer. SMHI:s väder- satellitsystem och försvarets radar- och flygspaning bör också kunna inriktas på oljeutsläpp.
För att underlätta identifieringen av utsläpp måste ett system för isotop- märkning konstrueras.
För att på sikt stoppa oljeskadorna är ett nära internationellt samarbete nödvändigt. Genom vårt medlemskap i EU kan och måste vi verka pådrivande i denna viktiga miljöfråga. Det kortsiktiga arbetet måste inriktas på verkningsfulla nationella åtgärder för att så långt som möjligt förebygga risken för oljeutsläpp.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att minska oljeutsläpp i Östersjön.
Stockholm den 7 oktober 1996
Kerstin Warnerbring (c) Sivert Carlsson (c)