Motionen delad mellan flera utskott
Skärgårdsområden i Sverige
De svenska skärgårdsområdena från Skagerraks skärgårdskust i väster till Bottenvikens skärgårdskust i nordväst har olika karaktärer. Det finns många olika skärgårdstyper representerade längs Sveriges nära 700 mil långa kust.
Begreppet skärgård ges följande beskrivning i Nationalencyklopedin.
Kustområde med talrika öar, holmar, skär, kobbar och grynnor. En skärgård är vanligen bildad i hårda bergarter som gnejser och graniter. Skärgårdskusten är en primär kust, som inte nämnvärt påverkats av vågor och strömmar. Undantag finns dock, t.ex. Tombolon på Bohus Malmön och öarna av sand och klappersten i Luleå skärgård. Skärgårdar är främst begränsade till områden som varit täckta av inlandsisar och som nu har landhöjning. De har relativt liten utbredning, koncentrerad till Skandinaviska halvön och Finland, Skottland, nordöstra Kanada och södra Chile. Bland berömda skärgårdar i Norden märks Stockholms, Åbolands och Ålands skärgårdar samt skärgårdarna i Östergötland, Blekinge och Bohuslän.
I andra sammanhang avses skärgården omfatta ö eller öar som har fast bosatt befolkning, men saknar fast landförbindelse.
Inom naturens ramar
Många olika typer av verksamhet bedrivs i våra skärgårdsområden, t.ex. sjöfart, turism, fiske och vattenbruk, jord- och skogsbruk. Vi anser att alla verksamheter i skärgården måste bedrivas inom naturens ramar. Den bofasta befolkningen i skärgården måste ges möjligheter att leva kvar i skärgården och ha sin utkomst där. Skärgården bjuder på utmärkta möjligheter till rekreation. Vi förespråkar småskalig turism, från vilken inkomsterna kommer de bofasta till del. Ett levande lantbruk måste även i fortsättningen finnas i skärgården. Lantbruket ger arbetstillfällen i skärgården och bidrar till att bibehålla landskapet och den biologiska mångfalden.
Havsmiljön
De svenska havsområdena har på senare tid varit drabbade av många miljöproblem. Övergödningen anses vara det allvarligaste hotet mot skärgårdarnas miljö. I Miljöpartiets motioner om Östersjön och Västerhavet ges en mängd förslag i syfte att minska miljöbelastningen på haven. Här anges några exempel:
att våtmarker skall nyskapas och återskapas på stora arealer, satsningar på urin- och fekalieseparerade toalettsystem samt strängare regler för spridning av stallgödsel.
att miljöavgifterna på handelsgödselkväve skall höjas.
att Sveriges internationella arbete med att begränsa de långlivade organiska miljögifterna skall intensifieras.
att kommunerna skall ges rätt att förbjuda storskalig överledning av miljöfarligt avloppsvatten till reningsverk.
att fjärrdetektion av olja skall upphöjas till att vara juridiskt bindande samt att åtgärder snarast bör vidtas för att effektivisera det rättsliga förfarandet när det gäller att beivra oljeutsläpp.
att Naturvårdsverket bör ges i uppdrag att utreda möjligheterna att tillskapa en marin databas för de svenska kust- och havsområdena samt att ta fram ett program för utveckling av marin inventeringsmetodik samt att rödlistor för marina växter och djur bör utarbetas av artdatabanken.
I Miljöpartiets motion om biologisk mångfald föreslås att arbetet med inrättandet av marina reservat skyndsamt måste fördjupas, konkretiseras och påskyndas. Vi föreslår också att Sverige i internationella sammanhang skall vara drivande för åtgärder som skall vidtas för att motverka introduktion av främmande arter i havsområdena.
Farleder
Genom de svenska skärgårdsområdena går farleder som ofta varit etablerade sedan lång tid. Fartygens storlek har under tidens gång ökat allt mer. Idag trafikeras skärgårdsområdena bl.a. av mycket stora passagerarbåtar. Vi föreslår att det svenska farledssystemet skall miljöanpassas. Vissa farleder kan läggas ner, alternativa sträckningar där miljöpåverkan blir mindre kan etableras och olika åtgärder bör vidtas för att minska erosionen i skärgårdsområdena. Regeringen bör uppdra åt Naturvårdsverket och Sjöfartsverket att göra en översyn av farledssystemet och ta fram förslag till åtgärder.
Buller
I skärgården störs många, såväl människor som djur, av buller från motorbåtar. Att uppleva tystnad i naturen blir allt svårare. Möjligheten att uppleva tystnaden och stillheten i naturen och de ljud som hör naturen till får inte gå förlorad utan måste värnas. I ett samhälle med allt mer urbanisering och vardagsstress blir dessa värden mer och mer väsentliga. I en motion med anledning av regeringens proposition 1995/96:226 Hållbar utveckling i landets fjällområden föreslog vi att s.k. tysta områden skall införas omgående i fjällen. Ett förslag till tysta områden har tidigare formulerats av Miljövårdsberedningen i SOU 1995:100 Hållbar utveckling i landets fjällområden. I vår motion inom miljöområdet med anledning av budgetpropositionen föreslår vi att tysta områden skall tillskapas i skärgården. I dessa områden skall motorbåtstrafik inte vara tillåten. Bofasta skall dock vara undantagna från förbudet.
Snabb motorbåtstrafik leder till mycket buller såväl av motorljudet som av ljudet som åstadkoms av skrovets fart genom vattnet. Bullret är mycket störande både för kringboende och för djurlivet, såväl ovan som under vattenytan. Vattenskidåkning bygger på att båtarna har hög hastighet och denna verksamhet upplevs ofta som mycket störande. I syfte att minska bullerstörningarna i skärgården föreslår vi att en generell hastighetsbe- gränsning på 5-10 knop skall införas i svenska vatten upp till 100 meter från land. Vi föreslår att regeringen skall återkomma med förslag till en exakt formulering av en sådan hastighetsbegränsning.
Avgaskrav på utombordsmotorer
Många gamla miljöbelastande utombordsmotorer används idag och beräkningar tyder på att det kommer att gå 40 år innan alla motorer är utbytta. Vi anser att den här processen måste påskyndas betydligt. En åtgärd skulle kunna vara att införa en årlig avgift på tvåtaktsmotorer baserad på motorns effekt. Men vi avvaktar att här lägga något förslag i väntan på att Utredningen om fritidsbåtstrafikens kostnadsansvar presenterar förslag inom det här området.
Båtbottenfärger
Tennorganiska föreningar i båtbottenfärger är helt förbjudna för fritidsbåtar. De färger som idag används till fritidsbåtar innehåller organiska bekämpningsmedel och koppar.
Antifoulingfärger är helt förbjudna för fritidsbåtar med hemmahamn i Bottniska viken och i insjöar. På västkusten tillåts båtbottenfärger med högst giftverkan och i Östersjön med något lägre giftverkan. Det här systemet med olika regler i olika delar av landet har inte varit särskilt effektivt. Det går t.ex. att köpa den giftigare västkustfärgen på östkusten. Vi föreslår att användningen av båtbottenfärger som innehåller giftiga ämnen helt skall förbjudas på fritidsbåtar med svensk hemmahamn från den 1 januari 1998.
Strandskydd
Det finns ett stort exploateringstryck på stränderna i landets skärgårdsområden. Fritidshus, bryggor och hamnar tar allt mer utrymme i anspråk. I separat motion om strandskydd föreslår vi tydligare restriktivitet i dispensgivning från strandskyddsreglerna. Dessutom föreslås förbud mot att inom strandskyddsområde utföra anläggning eller åtgärd som kan skada goda livsvillkor för växt- eller djurlivet.
Vatten och avlopp
I skärgårdsområdena råder ofta brist på färskvatten. Vid för stora uttag av grundvatten finns risk för saltvatteninträngning i brunnar. Problemen med saltvatteninträngning är särskilt stora på skärgårdsöar och kuster i Göteborgs och Bohus län, Blekinge, Östergötland, Sörmland och Uppland. Vi föreslår att följande förslag i Grundvattenutredningens slutbetänkande SOU 1995:45 skall genomföras.
Grundvattnet ges en starkare ställning gentemot andra intressen i naturresurslagen.
Redovisningen av grundvattenfrågor i kommunernas översiktsplaner förbättras.
Anmälnings- och tillståndsplikt med möjligheter till villkor för användning av vattentäkt skall kunna införas i områden med brist på grundvatten.
Nyligen har ett vattenverk som genom osmos tar bort salt ut havsvatten invigts på Utö i Stockholms skärgård. Anläggningen försörjer nu ön med färskvatten. Erfarenheterna från denna anläggning bör kunna tas till vara genom att fler anläggningar av denna typ anläggs på särskilt drabbade skärgårdsöar runt om i landet.
Enskilda avlopp står för en stor del av de totala utsläppen av fosfor och kväve. Därför anser vi att mer omfattande satsningar på alternativa va-system bör göras i landets skärgårdsområden. Tanums kommun i Bohuslän är före- gångare på det här området. Vi anser att det bör satsas mer på t.ex. urin- och fekalieseparerade toaletter och våtmarker att komplettera trekammarbrunnar med innan avloppsvattnet släpps ut i havet. Detta bör ges regeringen till känna. I en separat motion föreslår vi ändringar i va-lagen som syftar till att anpassa lagstiftningen till kretsloppstänkandet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla verksamheter i skärgården bör bedrivas inom naturens ramar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöanpassning av det svenska farledssystemet,1
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till hastighetsbegränsning inom ett område 100 meter från land, i enlighet med vad som anförts i motionen,1
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förbud mot användning av båtbottenfärger som innehåller giftiga ämnen på fritidsbåtar från den 1 januari 1998, i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Grundvattenutredningens förslag skall genomföras,2
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ta till vara erfarenheterna från sötvattenframställning genom osmos,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om installation av alternativa va-lösningar i skärgårdsområdena.2
Stockholm den 6 oktober 1996
Gudrun Lindvall (mp)
Per Lager (mp) Elisa Abascal Reyes (mp) Eva Goës (mp)
1 Yrkandena 2 och 3 hänvisade till TU.
2 Yrkandena 5 och 7 hänvisade till BoU.
Gotab, Stockholm 1996