Sverige har i flera internationella konventioner och åtaganden, bl.a. Helsingforskonventionen (HELCOM), Nordsjökonferensen och Ronnebykonferensen/Östersjödeklarationen förbundit sig att medverka till kraftiga reduktioner av föroreningen av havet.
Vår nationella målsättning är enligt riksdagsbeslut att transporten av kväve och fosfor från landbaserade källor till haven skall minskas med 50 procent under tidsperioden 1985-1995.
För att minska markläckaget till vattendrag från jordbruksmark har lantbruket sedan flera år ålagts ett antal krav som också genomförts. Trots detta kan inte de västskånska vattendragsförbunden skönja någon säkerställd minskning av kvävetransporterna till havet. De variationer som kan utläsas i statistiken är huvudsakligen avhängiga av nederbördsmängderna.
Anläggning av våtmarker och skyddszoner för att uppnå kvävemålet
Två metoder som under senare år förts fram som kostnadseffektiva är dels anläggningar av olika typer av våtmarker och dammar och dels skyddszoner längs vattendragen, där marken inte gödslas eller bearbetas. Genom vattendragsorganisationernas mångåriga arbete i västra Skåne och de utredningar och analyser som utförts, har man kommit till slutsatsen att anläggning av dammar, våtmarker och skyddszoner är de mest attraktiva och kostnadseffektiva åtgärderna.
Våtmarker kostnadseffektiva kvävefällor
Kostnaden för att anlägga våtmarker och småvatten är lägre per reducerat kg kväve och fosfor än i ett konventionellt reningsverk. Därför bör kommunerna ges möjligheten att själva välja den mest kostnadseffektiva metoden. Om kommunen således finner att kvävereduktion i en våtmark är billigare än att bygga ett nytt reningsverk för att eliminera en viss mängd kväve, så skall de ha möjligheten att anlägga en våtmark i stället för att av länsstyrelsen åläggas bygga reningsverk.
Västskånska vattenavrinningsområdena skiljer sig från övriga Sveriges
De västskånska vattenavrinningsområdena har flera egenskaper som skiljer sig från större delen av övriga Sveriges vattendrag och som gör dem lämpliga för denna typ av närsaltreducerande åtgärder. Bland dessa kan nämnas:
- Hög nitratbelastning - ger hög denitrifikationspotential.
- Milt klimat och längre perioder mellan tjälad mark och sådd resp skörd.
- Mycket hög andel utdikade sjöar och våtmarker. Endast ca 10 procent av ursprunglig vattenhållande kapacitet återstår.
- Vattnets väg till havet är kort.
- Det är generellt billigt att åtgärda föroreningar där de är stora.
Erfarenheter från Danmark
I Danmark, som kan ses som ett föredöme på detta område och vars förhållanden liknar de västskånska, har man sedan 1989 haft ett statligt program med nationella medel på 100- 150 miljoner danska kronor/år för "naturgenopretning", d.v.s. återupprättande av förstörd natur. Cirka 40 procent av dessa medel har gått till just våtmarker och dammar.
Andra fördelar med våtmarker och skyddszoner
- Ökad vattenmagasinerande förmåga i landskapet.
- Ökad biologisk mångfald.
- Värde för friluftslivet.
- Bättre tillgång på vatten för bevattning.
- Recirkulering av närsalter.
Kostnadsberäkning för åtgärder för att nå en halvering av kväve till hav
En sammanställning av de västskånska vattendragsförbundens åtgärdsprogram för att uppnå riksdagens reduktionsmål på 50 procent enligt ovan och kostnaderna för dessa ger en kostnadsbild på totalt mellan en halv och en miljard kronor fördelad på 15-20 år. Detta är kostnader som ligger utanför vattendragsorganisationernas och kommunernas förmåga att ensamma bära. En betydande medfinansiering från statens sida är nödvändig för att kunna genomföra dessa åtgärdsprogram.
Förenkla regelverken
Det är viktigt att miljöstöden verkligen används där de gör störst nytta ur miljösynpunkt. Det är tveksamt om så verkligen är fallet i dag, då man betraktar regelverket för miljö- och kulturstöd under innevarande år. Reglerna för hur miljöstödet får användas för anläggande av våtmarker och smådammar är inte ändamålsenliga.
Således får exempelvis inte stöd utbetalas om småvatten anläggs på betesmark. Ej heller får vattnet användas för bevattning och dammvall får ej anläggas. EU:s regelverk betonar inte tillräckligt värdet av kvävereduktion i sin i övrigt positiva syn på våtmarker och småvatten. Medel utgår inte för anläggningskostnaden av en våtmark, utan endast som en årlig markintrångsersättning i 20 år.
Reglerna måste ändras så att de blir mera ändamålsenliga och blir ett positivt incitament för markägaren att anlägga och medfinansiera våtmarker och småvatten. Anläggning på betesmark måste vara väl så effektiv och attraktiv som en anläggning på annan mark ur kvävereduktionssynpunkt. Försiktig bevattning från ett småvatten kan knappast utgöra någon nackdel, eftersom näringsämnena på så sätt återförs till grödan. Dessutom måste reglerna ändras så att hjälp till anläggningskostnaden kan utgå.
Många av dessa regler utgår från EU, vilka Sverige bör arbeta aktivt för att ändra.
EU:s miljöstöd
Inom ramen för vad regeringen ansett att Sverige bör utnyttja av EU:s miljöstöd, har enligt uppgift från Jordbruksdepartementet ca 20 miljoner kronor av totalt ca 1 500 miljoner kronor avsatts för anläggande av våtmarker. Endast en mindre del av dessa medel för våtmarker är destinerade till Skåne.
Av de medel för miljöstöd i jordbruket som Sverige har förhandlat sig till i EU om totalt 2 800 miljoner kronor, utnyttjas hittilldags endast cirka hälften. Denna andel måste ökas.
En bättre samordning mellan Jordbruksdepartementet och Miljödeparte- mentet hade möjligen inneburit en effektivare användning av de tyvärr begränsade miljöstödsmedel som vi tar hem från EU.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att regler avseende anläggning av våtmarker och av småvatten får en ändamålsenligare utformning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att inom EU arbeta för ändrade regler vad avser våtmarker,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet att medfinansiera anläggande av våtmarker och småvatten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommunerna bör få möjlighet att anlägga våtmarker i stället för att bygga reningsverk.
Stockholm den 4 oktober 1996
Peter Weibull Bernström (m) Ingvar Eriksson (m)