Medborgarna förväntar sig att officiella statistiska uppgifter är entydiga och lättbegripliga. Ibland kan komplicerade förhållanden vara svårt att enkelt och pedagogiskt nå ut med. Men det är viktigt att - särskilt statliga och officiella organ - kommer med korrekta och enhetliga uppgifter.
Institutet för vatten och luftvård (IVL) har i samarbete med SMHI mätt och analyserat luften i svenska städer. Rapporten visar att det har skett mycket påtagliga förbättringar av kväveoxidhalterna i svenska tätorter. Halterna har minskat med i storleksordningen 30-40 procent sedant 1980-talets senare del. IVL konstaterar att det helt beror på att det svenska utsläppet minskat genom införandet av katalysator och andra åtgärder inom trafikområdet. Man konstaterar vidare att luften kommer att fortsätta att förbättras. SCB bekräftar att det skett en kraftig förbättring av luften och även Vägverket visar på en minskning av utsläppen. Mätningarna verkar vara oomtvistliga och accepterade av alla utom Naturvårdsverket som i många år, till synes använt en gammal och felaktig beräkningsmodell.
Svenska vägföreningen och branschorganisationer m.fl. har genom sina experter påtalat en mängd felaktigheter i Naturvårdsverkets statistik. Tydligt är att Naturvårdsverket inte tagit med samtliga miljöåtgärder som genomförs på t.ex. lastbilar och bussar sedan år 1980.
I interpellationsdebatter har miljöministern lovat att man skall försöka nå fram till enhetliga och korrekta uppgifter. Fortfarande är de officiella uppgifterna från statliga organ ännu inte samordnade och enhetliga. Dessutom får man intrycket att Naturvårdsverket för sin del inte läst av senare tidens förändringar. Verket påstår att utsläppen från lastbilar ökat med närmare 10 procent, dvs. lika mycket som trafikökningen och att lastbilarna i praktiken inte har blivit renare på de senaste åren. Trots införande av både miljödiesel och uppgifter om att t.ex. kväveoxider minskat på senare år så redovisas ingen förbättring i Naturvårdsverkets officiella statistik.
Det är viktigt att känna förtroende för officiella uppgifter i statistik och redogörelser. Att det dröjt med att korrigera och rätta till statistik skall det knappast behövas stora utredningar för att leda till vederbörlig åtgärd. Arbetet med förbättrad miljö och att mäta de störningar som finns och kan komma att finnas på miljöområdet är viktiga att få fram korrekta uppgifter om. Även trafikens andel i miljöstörningen måste korrekt och sanningsenligt redovisas. Det måste ankomma på statsmakten att snabbt undanröja alla misstankar på att det i beräkningsmetoderna skulle brista i korrekthet och vetenskap.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den svenska officiella miljöstatistiken blir vetenskapligt korrekt och att regeringen medverkar till att statliga verk och andra officiella institut har en enhetlig och korrekt miljöinformation,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av en översyn av organisationen och ansvaret för den svenska miljöstatistiken.
Stockholm den 5 oktober 1996
Elver Jonsson (fp)