Inledning
Redan 1975 beslutade riksdagen att producenten har ansvar för sina varor även som avfall. Detta beslut har dock lett till mycket få beslut i praktiken. Nästan 20 år senare kom kretsloppspropositionen. Som en följd av den infördes en möjlighet för regeringen att besluta om producentansvar för vissa varugrupper. Producentansvar har sedan införts för förpackningar, tidningar och däck.
Tidigare hade kommunerna samlat in glas och papper. I många kommuner bedrevs ett ambitiöst miljöarbete med väl utbyggd källsortering, men i och med införandet av producentansvaret ändrades kommunernas ansvarsområde från grunden. Detta har inte varit problemfritt.
Insamlingen av de produkter som omfattas av producentansvaret bedrivs av materialbolagen Plastkretsen AB, Svensk Kartongåtervinning AB, Returwell AB, Svenska Metallkretsen AB, Pressretur AB, Svensk Glasåtervinning AB och Svensk Däckåtervinning AB. Insamlingssystemen är under uppbyggnad och har inte hunnit sätta sig ännu. Systemen måste byggas ut innan en slutlig utvärdering av resultatet kan ske. Utbyggnaden har fördröjts av att det varit lång leveranstid för själva behållarna, problem att hitta platser för behållarna och långa utdragna samråd med kommunerna. Andra problem har varit oklarheter vad som ska räknas in i plaståter- vinningen och problem med EU-notifiering.
I många kommuner finns ett missnöje med att materialbolagens insamling inte kommit igång fortare. De allra flesta är dock överens om att de vill behålla ett odelat producentansvar i framtiden.
Ett led i konsumenternas stigande miljöintresse är god motivation att käll- sortera. Konsumenterna ställer krav på att insamlingssystemen ska fungera och att de ska omfatta fler fraktioner.
Mål för insamlingen
Många av de fraktioner som omfattas av producentansvaret hade redan 1992, i samband med att kretsloppspropositionen presenterades, relativt höga insamlingsnivåer. I flera fall hade ambitiösa kommunpolitiker sett till att mer samlades in än målen. Det är därför dags att revidera målen och skärpa dem.
Miljömål för återanvändning eller återvinning av förpackningar
Förpackningsslag Miljömål i viktprocent Av materialbolag och dylikt
uppskattad nivå
1992
1994
Aluminium
ej dryckesförpackningar 50 % återanvändning materialåtervinning ---
---
Papp, papper och kartong 30 % återanvändning eller materialåtervinning ---
5-10 %
Wellpapp 65 % återanvändning 67 %
74 %
Plast, ej PET-flaskor 30 % materialåtervinning ---
ca 5 %
Stålplåt 50 % återanvändning ---
ca 25 %
Glas för öl och läsk 95 % återanvändning ca 100 %
97 %
Glas för vin och sprit fyllda i Sverige 90 % återanvändning ca 90 %
84 %
Övriga förpackningar av glas 70 % återanvändning 55 %
56 %
Aluminiumburkar 90 % 85 %
91 %
PET-flaskor (som återfylls) 90 % 50 %
85 %
PET-flaskor (som återvinns) Saknas ---
80 %
Källa: Naturmiljön i siffror, Femte upplagan.
Inför producentansvar för batterier och miljöfarligt avfall!
Många av de produkter som omfattas av producentansvaret hade redan tidigare en hög insamlingsprocent. Det är ganska betecknande att man valt att börja med de produktkategorier som redan samlades in i hög utsträckning och dessutom är förhållandevis lätta att samla in. Vi anser att angreppssättet borde vara att prioritera de mest miljöbelastande produkterna. Vi föreslår att producentansvar för batterier snarast införs. Det förslag som presenteras i SOU 1996:8 Batterierna - en laddad fråga anser vi vara bra och genomtänkt. Vi anser att regeringen bör återkomma med ett förslag till producentansvar för batterier i enlighet med utredningens förslag.
Likaså borde ett producentansvar snarast införas för det miljöfarliga avfallet. I och med krav på allt bättre och renare behandling av avfallet finns risk att behandlingskostnaderna ökar. Det är därför angeläget att införa producentansvar på MFA, eftersom behandlingskostnaderna då blir inbakade i priset och risken minskar för att dessa produkter hamnar på ställen där de inte kan tas om hand på ett för miljön så bra sätt som möjligt. För vissa produkter, till exempel smörjoljor, är det angeläget att producentansvaret införs snabbt. I smörjoljor anrikas såväl PAH (polyaromatiska kolväten) som tungmetaller under användning och det är viktigt att de hanteras på ett miljömässigt riktigt sätt. Vi anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag till producentansvar för miljöfarligt avfall.
Producenterna måste ta sitt ansvar och genomföra ett seriöst och målinriktat arbete för att kretsloppsanpassa sina produkter. De måste gå igenom alla ämnen och material som produkten består av och byta ut dem mot mindre miljöbelastande ämnen och material, enligt substitutions- principen. Ibland kommer det att vara nödvändigt att utveckla nya produkter eller hela koncept. Uttjänta delar och material måste ingå i de nya produkterna. Varornas miljöfarlighet måste minska bl.a. för att de material som varorna är uppbyggda av ska kunna ingå i kretslopp. Därför behövs en utvidgad tillämpning av substitutionsprincipen.
Inför generellt producentansvar!
I övrigt anser vi att ett generellt producentansvar bör införas för att ge incitament till en mer miljöeffektiv produktutveckling. Därför föreslår vi att regeringen ges i uppdrag att ta fram ett förslag till generellt producentansvar till år 2000. Dispens ska kunna ges för vissa områden.
Vi föreslår vidare att regeringen skall ge Kemikalieinspektionen i uppdrag att mer aktivt utnyttja substitutionsprincipen som grund för att ställa konkreta och tvingande krav om en skyndsam avveckling av kemikalier.
Nuvarande insamling
Antalet återvinningsstationer ökar hela tiden. I januari 1996 presenterades Naturvårdsverkets rapport "Producentansvar - det första steget". I rapporten utvärderas systemen för producentansvar för förpackningar. Någon färsk samlad statistik för insamlingsnivåer och antal kommuner som har fungerande insamling finns inte. Följande uppgifter har inhämtats från respektive materialbolag i slutet av augusti 1996. Kraven för insamling har redan uppnåtts av Svensk Glasåtervinning AB och Returwell AB. Övriga insamlingssystem byggs ut för närvarande.
Svensk Glasåtervinning är idag etablerad i samtliga svenska kommuner. Antalet återvinningsstationer är 6 400 och insamlingsnivån är 75 %, vilket innebär att det överskrider kravet på 70 % till 1997. Insamlingen av glas har ökat explosionsartat under året, vilket troligen beror på att det nu är möjligt att sortera glaset efter färg överallt.
Plastkretsen uppger att enligt en prognos kommer man att ha återvinningsstationer i 150 kommuner den 1 oktober 1996. Hur många återvinningsstationer man har är oklart. I dagsläget samlar man in ca 7-8 % av den plast som omfattas av förordningen och man räknar med att samla in 10-15 % den 1 januari 1997 och då vara etablerad i alla kommuner. 50 % av den totala insamlade förpackningsmängden av plast är industri- och handels- förpackningar, som aldrig når ut till konsument, bl.a. transportfilm runt lastpallar.
Svensk Kartongåtervinning har avtal med drygt 260 kommuner. Antalet återvinnings-stationer är idag ca 6 000 och man räknar med att ha 7 000 vid full utbyggnad. Den insamlade mängden är idag 30 %, jämfört med målet på 65 % 1997.
Returwell har lika många återvinningsstationer som Svensk Kartong- återvinning, eftersom dessa fraktioner samlas in på samma ställen. Den helt dominerande delen av den wellpapp som samlas in kommer från industri och butik. Idag samlas 75 % av all wellpapp in, vilket betyder att målet på 65 % till 1997 har uppnåtts.
Metallkretsen har insamling i 200 kommuner. Det är oklart hur många återvinningsstationer som finns idag, men då systemet är utbyggt ska Metall- kretsen ha återvinningsstationer på 8 000 platser. Förutom den aluminium och stålplåt som samlas in finns också specialinsamling av gamla färgburkar hos färghandlare. I vissa kommuner har man uppnått målet 70 %, i andra kommuner har insamlingen just börjat.
Pressretur samlar in sålda dags- och journaltidningar i alla kommuner. En stor del av insamlingen sker vid grind och port. Idag samlas ca 70 % av tidningarna in.
Svensk Däckåtervinning samlar in däck från däckåterförsäljare. Insamlingen kommer inte att finnas i samtliga kommuner ens då systemet är fullt utbyggt. I Stockholmstrakten delar flera kommuner på samma återvinningsstation. I Norrland används ambulerande återvinningsstationer, som flyttas runt i olika kommuner under de säsonger då byte sker mellan sommar- och vinterdäck.
Olika syn på problem med insamlingen
Vissa kommuner vill reglera samråden kring utplacering av behållarna i lag. Materialbolagen anger långa utdragna samråd om placering av behållarna som ett problem, och vill inte reglera samråden i lag.
Kommunerna uppfattar informationen från materialbolagen till konsumenterna som dålig och osynkroniserad.
Materialbolagen ser det som ett problem att bygglovsprövning för behållarna är obligatorisk i vissa kommuner, men inte i andra.
Ge materialbolagen en rättslig ställning
Det är ett problem att materialbolagen inte har någon rättslig ställning. Eventuella krav måste därmed ställas på producenterna. För att råda bot på detta föreslår vi att följande paragraf införs i renhållningslagen.
6 c Ett materialbolag eller annan som åtar sig att helt eller delvis fullgöra producenters ansvar enligt föreskrift som meddelats med stöd av 6 § svarar vid sidan av producenten för att ställda krav uppfylls.
Reglera samråden
Vi anser att samråden mellan materialbolagen och kommunerna behöver regleras. Därför föreslår vi att följande paragraf införs i renhållningslagen.
6 d Innan ett insamlingssystem byggs upp eller förändras i något avseende, skall materialbolagen samråda med varandra och med kommunen så att ett samlat insamlingssystem kan åstadkommas. Detta betyder till exempel att samråd måste ske inför upphandling.
Kommunen kan alltid begära att samråd skall ske en gång per kalenderår. Då bör vid behov frågor som rör ansvarsfördelning mellan kommuner och avfallshanteraren diskuteras, såsom information till hushåll och andra förbrukare, renhållning kring insamlingsplatser, snöröjning m.m.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om producentansvar för batterier, i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om producentansvar för miljöfarligt avfall, i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om generellt producentansvar, i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen hos regeringen begär att den ger Kemikalieinspektionen i uppdrag att mer aktivt utnyttja substitutionsprincipen,
5. att riksdagen beslutar att en ny 6 c § införs i renhållningslagen, i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen beslutar att en ny 6 d § införs i renhållningslagen, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 6 oktober 1996
Gudrun Lindvall (mp)
Elisa Abascal Reyes (mp) Eva Goës (mp) Per Lager (mp)