Blyhagel orsakar problem
Bly i hagel har diskuterats länge. Det används ca 3 miljoner blyhagelpatroner med blyhagel årligen, vilket betyder att det sprids ca 100 ton bly per år i naturen i samband med jakt. På skjutbanor sprids 400-500 ton bly.
I Kemikalieinspektionens rapport 10/90 Begränsningsuppdraget föreslogs att blyhagel och blyhagelpatroner inte skulle få tillverkas, importeras eller saluföras från den 1 januari 1996. Samma krav återfinns i Naturvårdsverkets och Kemikalieinspektionens gemensamma redovisning Begränsningsupp- draget. I den proposition som följde, prop. 1990/91:90 En god livsmiljö, anges att detta ska ske den frivilliga vägen beträffande blyhagel.
Vi fick dock ett förbud för användningen av blyhagel i 30 våtmarks- områden, de som ingår i Ramsarkonventionen.
Jakt med blyhagel i våtmark är olämpligt. Fåglar kan få i sig blyet vid näringssök och så lite som tre blyhagel kan döda en gräsand. Svenska Jägar- förbundet anger i skrift om blyhagel att endast ett hagel kan räcka om fågeln är i dålig kondition i övrigt.
Flera länder har gått längre än Sverige i fråga om förbud av blyhagel. Såväl Nederländerna som Canada, Danmark, Finland, Norge och USA har restriktioner i första hand för jakt på fågel i våtmarker.
Våtmarker
Blyhagel och jakt i våtmarker hör inte ihop. Sverige borde som andra länder ha en konsekvent lagstiftning. Det kan inte motiveras att blyhagel får användas på alla andra våtmarker än CW-områdena. Anser man att blyet är ett problem i våtmarker så är det ju det i alla våtmarker. Det svenska förbudet för blyhagel bör utökas till samtliga våtmarker. Även Svenska Jägarförbundet har uttalat den uppfattningen och vill ha förbud generellt i våtmark redna från 1998. Ett sådant förbud borde alltså kunna införas snabbt. Ersättning för blyhaglen finns.
Skjutbanor
Vid skytte vid lerduveskjutbanor och andra skjutbanor borde blyhagel förbjudas. Enligt beräkningar sprids i storleksordningen 1 ton bly per 30 000-40 000 skjutna skott per 10 hektar. Det innebär 0,1 kg/m2, det vill säga 100 gånger mer än den naturliga förekomsten i marken. Man har uppmätt förhöjda halter av bly i möss och sorkar på sådana områden. Även här borde ett snabbt förbud kunna genomföras eftersom alternativ till blyhagel finns.
Bly giftigt
Eftersom allting vi släpper ut i naturen sprider sig och ingenting försvinner så kommer blyet i blyhagel att vandra runt i näringskedjorna. Bly bioackumuleras och är giftigt. Det kan skada nervsystemet, påverka blodbildningen, ge njurskador och orsaka skador på foster. Det är en metall där målet måste vara att den inte används. Ett led i detta har varit förbudet för bly i bensin. Vi anser att blyhagel borde förbjudas i Sverige såsom föreslagits i redovisningen av Begränsningsuppdraget.
Förbjud användning av blyhagel
All användning av blyhagel måste försvinna på sikt. Ett första och mycket angeläget första steg är generellt förbud för användning av blyhagel vid jakt i våtmarker, sjöar och hav. Går det i andra länder så borde det gå i Sverige. Ett sådant förbud borde införas snabbt. Detsamma gäller användningen av blyhagel på skjutbanor. För annan användning bör tas fram en avvecklingsplan med årtal när förbudet skall gälla, förslagsvis år 2000.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användning av blyhagel.
Stockholm den 6 oktober 1996
Gudrun Lindvall (mp) Ragnhild Pohanka (mp)
Gotab, Stockholm 1996