Resandet med kollektivtrafiken i Uppsala har minskat successivt de senaste åren. Denna tendens finns inte bara i Uppsala utan gäller allt kollektivresande i Sverige.
Dagens konventionella busstrafik klarar inte av att möta kraven från en stor del av dagens resenärer och trafikanter.
En viktig fråga är om det finns ett bättre kollektivtrafiksystem som kan öka serviceutbudet och samtidigt på ett avsevärt sätt samtidigt öka miljö- anpassningen i våra städer/tätorter. Detta är absolut nödvändigt för miljön och naturligtvis främst för människornas skull som bor i denna miljö.
Under de senaste åren har frågeställningarna om automatiska kollektiv- trafiksystem aktualiserats alltmer. Tekniken finns utvecklad och exempel finns i andra länder.
Är bansystemet något som kan få betydelse i våra svenska tätorter? Ja, mycket talar för det. Ett automatiskt bansystem är den enda trafikform som idag finns i sikte som på ett samlat sätt kan lösa kollektivtrafikens grundläggande problem såsom miljöeffekter, trafikstandard, turtäthet etc.
I Sverige finns idag ingen anläggning av denna typ som ger möjligheter att studera hur denna framtidstrafik ser ut i relation till svenska förhållanden.
I Uppsala har Uppsalabuss fattat beslut om att bygga en försöks- och demonstrationsanläggning för ett lokalt bansystem. Ambitionen är att kunna erbjuda en kollektivtrafik med hög attraktivitet och god effektivitet och som kan konkurrera med biltrafiken om resenärerna och som har de bästa miljöegenskaperna.
Trafiksituationen är ohållbar i de centrala delarna av staden och redovisas som länets största miljöolägenhet. Uppsala är inte unikt i detta avseende utan liknande problem finns i de flesta tätorter/städer i Sverige.
Ett nytt trafiksystem av den typ som planeras i Uppsala är intressant för hela Sverige.
Visionen att skapa ett ekologiskt uthålligt samhälle där tillväxt och god miljö förenas måste gälla även för våra städer/tätorter.
Miljösatsningar har en viktig roll i en politik för sysselsättning och tillväxt. Tekniska system är en värdefull faktor i arbetet för omställning till ett hållbart, uthålligt samhälle. Tekniken har en växande marknad.
Det av riksdagen beslutade programmet om 1 miljard kronor under fem år för miljöinvesteringar är ett led i denna utveckling.
Av dessa medel anser jag att en del skulle avsättas för att arbeta fram ett miljöanpassat effektivt trafiksystem i våra städer.
Projektet i Uppsala borde vara ett led i ett nationellt projekt för ett framtida trafiksystem. Arbetet har inletts, ambitioner och kunskap finns att arbeta vidare med. Målet är en fullskaleanläggning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nationellt pilotprojekt.
Stockholm den 3 oktober 1996
Rigmor Ahlstedt (c)