Bevarande av biologisk mångfald omfattar också den rikedom av mångfald som ryms bland våra tama djur och odlade växter. Särskilt intressanta, men ofta bortglömda, är de s k lantraserna bland djuren och lantsorterna bland växterna. Bevarande av dessa i ursprunglig miljö är nödvändigt. Det är de lokala förhållandena som skapat särarten. Förändras dessa förändras också arten.
Under Nordiska Ministerrådet verkar Nordiska Genbanken (NGB) på växtsidan och Nordisk Genbank for Husdyr (NGH) på djursidan.
NGB arbetar med "mandatarter" som ska uppfylla vissa kriterier för att prioriteras i bevarandearbetet. Vissa trädgårdsväxter, prydnadsväxter, undan- tas t ex från aktiv insats. Ogräsen, som har en mellanställning i förhållande till de vilda och odlade växterna, utesluts också från mandatlistan. Fröför- merade kulturväxter bevaras endast ex situ, d v s som nedfrysta frön. Vege- tativt förökade kulturväxter samlas i sortsamlingar, klonarkiv, antingen i fält (på ideell grund) eller i laboratorium, in vitro. Rent ekonomiskt klarar NGB enbart att hålla en förteckning över de kloner som bevarats i fält.
NGH har upprättat en databas för att bl a härstamningsuppgifter om enskil- da djur och raser ska kunna registreras på ett säkert sätt. Basen kommer att registrera information som samlats in av skilda intressenter. Informationen ska vara tillgänglig i hela Norden. Praktiskt bevarande är ideellt.
Det finns stora brister i fråga om en samlad politik eller plan för bevarande av domesticerade arter och i synnerhet de äldre lokala formerna av dessa. I Sverige är det Jordbruksverkets uppgift att inom sitt sektorsansvar främja ett jordbruk som bevarar mångfalden. Steget till ett aktivt bevarandearbete är dock långt. Visserligen kan verket inom ramen för EU:s miljöstödsprogram ge vissa bidrag till brukare som håller utrotningshotade nötkreatur, får eller getter av svenskt ursprung, men någon beredskap för bevarandeinsatser ifall dessa ideella personer av någon anledning tvingas upphöra med sin djur- hållning finns inte.
Jordbruksverket arbetar i stor utsträckning genom rasföreningar. Dessa är ofta bräckliga organisationer med lågt medlemstal och svag ekonomi. De utgör ingen garanti för stabil och långsiktig verksamhet.
På växtsidan sker i praktiken inget på det nationella planet om man bortser från en osystematisk och oöverblickbar ideell verksamhet. Fröförordningen, som inte medger försäljning av fröer utan hämmande restriktioner, kan dessutom hindra ett effektivt bevarandearbete. Här bör regelverket ses över.
Det stöd som f.n. lämnas inom ramen för miljöstödsprogrammet för in situ- bevarande av kulturväxter - "Bruna bönor på Öland" - är helt löjeväckande, särskilt med tanke på att det finns en rad bönsorter som verkligen är hotade.
För att driva frågorna kring domesticerad och semidomesticerad biologisk mångfald vidare behöver ansvarsfrågan på nationell nivå till alla delar klarläggs. Därefter bör ett nordiskt nätverk byggas upp med politisk förankring i Nordiska Ministerrådet. NGB och NGH är mycket viktiga institutioner i sammanhanget, som behöver förstärkta resurser.
Det är dock viktigt att komma ihåg att när det gäller att bevara lantraser, grödor, ogräs och andra kulturväxter är det i slutändan fråga om ett stort praktiskt och mycket konkret arbete som måste utföras. Det handlar om djurskötare, trädgårdsarbetare och inte minst bönder, som ska ta hand om detta levande kulturarv. Det är nödvändigt att på ett kraftfullt sätt beakta de praktiska aspekterna i bevarandearbetet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att stärka de nordiska genbankernas verksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att uppgiften att ansvara för och att samordna alla former av bevarande som rör äldre grödor, ogräs och andra kulturväxter samt lantraser och andra djur som använts i det äldre hushållet bör samordnas hos en myndighet,
3. att riksdagen fördelar tillgängliga medel så att denna bevarandeuppgift rörande biologisk mångfald kan genomföras på ett tillfredsställande sätt.
Stockholm den 3 oktober 1996
Ragnhild Pohanka (mp) Gudrun Lindvall (mp)