Ökade risker för radioaktiva utsläpp
UK Atomic Energy Authorities (UKAEA) planerar, enl olika uppgifter, en utökad hantering av radioaktivt avfall med ökade radioaktiva utsläpp som följd vid Dounreay på den skotska nordkusten.
Utökningen kan bl a ske med avfall från Ryssland. Transporterna måste ske med fartyg antingen via Östersjön eller Murmansk. Riskerna är uppenbara. En olycka i Östersjön eller Kattegatt/Skagerrak/Nordsjön skulle direkt utgöra hot mot svenskt kustvatten och den svenska kusten. Därför är det viktigt, inte minst för folket utmed den svenska Bohuskusten, att regeringen klart markerar att vi inte över huvud accepeterar några utsläpp från verksamheten vid upparbetningsanläggningen i Dounreay (detta gäller förstås även Sellafield).
Protester mot UKAEA:s planer
Utsläppen vid Dounreay sker till vatten i direkt anslutning till Nordsjön. Genom havsströmmarna kommer de radioaktiva utsläppen att föras till den svenska kusten med fara för hälsa, miljön och livet vid kusten. KIMO (kom- munernas internationella miljöorganisation) har uppmärksammat UKAEA:s planer och protesterar med rätta. Även om miljöministern försäkrar, i ett frågesvar i oktober 1996, att utsläppen inte överstiger de normer som de brittiska myndigheterna, EU:s och det internationella strålskyddsorganet (ICRP) har, borde de stoppas omedelbart. Kunskaperna är idag alldeles för ofullständiga när det gäller effekter av rådande utsläpp i vatten och luft.
Internationell rätt
Det finns en rad internationella konventioner som borde kunna tillämpas i detta fall. Som exempel kan nämnas 1992 års regionala konvention för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten, och inte minst FNs havsrättskonvention från 1982, som riksdagen antog så sent som våren 1996, där det finns bestämmelser som uttryckligen förbjuder utsläpp från landbaserade källor. Sverige borde nu agera utifrån den internationella rätten och försöka hindra de radioaktiva utsläppen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den snarast undersöker möjligheterna att genom bl.a. havsrättskonventionen och internationell rätt stoppa de radioaktiva utsläppen i Dounreay.
Stockholm den 1 oktober 1996
Per Lager (mp)
Kia Andreasson (mp) Eva Goës (mp) Elisa Abascal Reyes (mp)
Gotab, Stockholm 1996