När Sverige blev medlem i EU och Vin & Sprits importmonopol upphörde fick detta bl.a. till följd att andelen returglas minskade kraftigt. Detta innebär ökad belastning på såväl miljön som energianvändningen i både Sverige och de exporterande länderna.
Returglassystemet är ett effektivt system för både miljö- och energibelast- ningen. I dag har Sverige en effektiv återanvändning av aluminiumburkar och en stor del läskedrycksflaskor. Den totala returglasanvändningen torde dock minska i stället för att öka!
Det gäller bl.a. vin- och spritförsäljningen, men det gäller även den ökande försäljningen av cider. Cidertillverkningen är till stor del inhemsk trots detta omfattas inte denna försäljning av någon form av returglas.
I den ökande internationella handeln kan det vara svårt för ett enskilt land att införa krav på användning av returglas. Medlemskapet i EU innebär att Sverige skulle kunna vara pådrivare för att skapa ett returglassystem inom framför allt läskedrycks-, öl-, cider- och vinförsäljningen.
Sverige borde därför ta initiativ i EU för att ett sådant system införs. Detta torde även stämma väl överens med Riodeklarationen om ett ekologiskt hållbart samhälle.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett utbyggt returglassystem.
Stockholm den 2 oktober 1996
Kjell Nordström (s)
Birgitta Johansson (s) Anders Nilsson (s) Monica Green (s) Urban Ahlin (s)