Inledning
Alla viktiga frågor är inte EU-frågor. Det är därför nödvändigt att EU kan koncentrera sig på de stora gränsöverskridande problem som inte effektivt kan lösas på annat sätt än genom genomtänkt samarbete. Regeringskonferensen borde istället resultera i en sådan revision av EU:s fördrag att en tydlig ansvarsfördelning, en s k kompetenskatalog, mellan staterna och unionen åstadkoms. Men då detta inte är realistiskt för närvarande gäller det att sikta in sig på de mest uppenbara strukturfelen. Det krävs således att Sverige koncentrerar sina krav i förhandlingarna. Vi tror därför till skillnad mot regeringen t ex inte att Europas långsiktiga utveckling beror av hur konsumentpolitiken (avsnitt 7.4 i regeringens skrivelse till riksdagen inför förhandlingarna 1995/96:30) eller ungdomsfrågorna (7.7) hanteras vid regeringskonferensen 1996. Och inte minst undrar vi vad föreningslivet (avsnitt 4) har med regeringskonferensen att göra. Det måtte väl ändå vara ett område av mänsklig aktivitet som även socialdemokratiska politiker borde lämna därhän. Att regeringen i sin skrivelse till riksdagen ger dessa frågor lika mycket utrymme som frågor om ministerrådets eller EG- domstolens framtida struktur och miljöarbetets förutsättningar tyder på en både visionslös och opraktisk ansats. Ett stort misstag begås genom att regeringen väljer att inte arbeta för möjligheten att lättare kunna införa gemensamma miniminivåer för miljöskatter eller miljöavgifter.
Den pågående regeringskonferensen om en översyn av EU:s grund- läggande fördrag kommer under hösten och vintern att gå in i ett avgörande skede. Vi vill i denna motion peka på några av de förändringar som vi liberaler skulle vilja se för att stärka arbetet för en hållbar utveckling i hela Europa. Det är nu den stora möjligheten finns att förändra fördragstexterna, som utgör EU:s grundlag, så att de får en sådan utformning att miljöarbetet får en framskjuten position inför framtiden. Det handlar om att ge EU kraft och att därefter använda kraften till att styra in Europa på en ekologiskt hållbar utveckling. Det är en avgörande uppgift för att kunna säkra en god miljö åt kommande generationer européer.
Koldioxidskatt mot växthuseffekten
Det krävs åtgärder nu
Under de senaste 150 åren har människan genom utsläpp från sina olika verksamheter kraftigt ökat tillförseln av s k växthusgaser (koldioxid, metan och dikväveoxid). Det råder en relativ enighet bland experter om att det finns risk att detta på sikt kan leda till klimatförändringar med allvarliga miljökonsekvenser. Enligt de åtaganden som EU och dess medlemsländer gjort i klimatkonventionen, som undertecknades i Rio de Janeiro 1992, bör koldioxidutsläppen år 2000 inte vara högre än de var år 1990, för att därefter minska ytterligare. Gemensamma åtgärder mot växthuseffekten nu minskar risken för klimatförändringar, översvämningar, stormar och torka, globalt och regionalt, på lång sikt. Åtgärder mot växthuseffekten har också positiva effekter för att minska försurningen. För att klara denna utmaning krävs det att produktions-, transport- och konsumtionsmönster förändras i riktning mot lägre energiförbrukning och lägre utsläpp av framförallt koldioxid.
En gemensam miniminivå
Om EU införde en gemensam miniminivå för skatt på koldioxidutsläpp skulle trycket öka på att finna mer ekologiskt hållbara energikällor och att utveckla energisnål teknik. Att det krävs enhällighet för att besluta om ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken visar hur beslutsreglerna kan utgöra hinder för en offensiv miljöpolitik. Bakgrunden till nuvarande ordning finns i att miljöavgifter eller miljöskatter behandlas som skattefrågor. Skatter betraktas generellt som en nationell angelägenhet, och här gäller i dag enhällighet vilket innebär att varje medlemsstat har vetorätt. Vi menar dock att det är rimligt att sådana skatter som påverkar gränsöverskridande miljöproblem lyfts över till gemenskapsnivån och blir bindande genom majoritetsbeslut i ministerrådet enligt artikel 130 s i nuvarande lydelse av Romfördraget. Det finns stora fördelar med att insatserna mot växthuseffekten bl a utformas som en grön skatteväxling mellan utsläpp av koldioxid och skatt på arbete. De främsta skälen för det är självfallet miljöpolitiska, men en viktig effekt av miljöskatter i allmänhet och koldioxidskatt i synnerhet är att de också skapar utrymme för att sänka vissa andra, strategiska, skatter. Om EU ålade medlemsländerna att ta ut en högre koldioxidskatt skulle de länder som så önskar kunna använda inkomsterna till att finansiera en lägre tjänstebeskattning, vilket sannolikt skulle vara positivt för sysselsättningen. Att miniminivån för koldioxidbeskattningen bör avgöras på europeisk nivå beror således dels på att utsläppen berör många länder, dels på att det är omöjligt att få förståelse för höga miljöskatter i vissa länder om det bara innebär att arbetstillfällen exporteras till länder som konkurrerar med lägre miljöskatter.
Regeringens misstag
Riksdagen och regeringen valde, i sina riktlinjer till de svenska förhandlarna, bort möjligheten att argumentera för att införa kvalificerade majoritetsbeslut för vissa avgränsade miljöskatter. Folkpartiet liberalerna menar att Sverige borde ha gått på samma linje som den danska regeringen och aktivt arbetat för att underlätta införandet av t ex en europeisk miniminivå på koldioxid- skatt.
De danska förhandlarna har på uppdrag av den danska regeringen lagt fram förslag på ett särskilt protokoll om miljöavgifter. Detta förslag lyder enligt följande i en fri icke-officiell översättning:
De officiella avtalsslutande parterna
är eniga om att det är nödvändigt att lösa de gränsöverskridande miljöproblemen, och att införandet av miniminivåer för staternas miljöavgifter i Europeiska unionen är ett instrument, vars användande bör främjas,
förklarar att fastställandet av miniminivåer för följande klart avgränsade avgifter inte är bestämmelser av huvudsakligen fiskal karaktär och därför kan sådana beslutas om med kvalificerad majoritet enligt artikel 130 s, första stycket i nuvarande lydelse av Romfördraget:
Lista över avgifter
Avgift 1 t ex koldioxidskatt
Avgift 2 t ex svaveldioxidskatt
etc etc
är eniga om att införandet av miniminivåer för staternas miljöavgifter i Europeiska unionen inte berör medlemsstaternas rätt att fastställa högre miljöavgifter,
är eniga om att miljöavgifterna skall tillfalla medlemsstaterna,
är eniga om att detta icke påverkar den enskilda medlemsstatens möjlighet att föra sin egen fördelningspolitik och att upprätthålla eller förbättra sin sociala standard.
Det är nödvändigt att riksdagen och regeringen omprövar sin nuvarande negativa inställning till det danska förslaget. Det vore ett stort misstag att inte utnyttja regeringskonferensen som ett tillfälle att skapa effektiva instrument att minska koldioxidutsläppen och annan miljöförstöring i Europa med hjälp av ekonomiska styrmedel.
Miljöpolitik på Europanivå
Miljön är en ideologisk fråga
Romfördragets inledning formulerar en vision om en allt djupare sammanhållning mellan Europas folk. Syftet med samverkan i den europeiska unionen är att föra Europas människor allt närmare varandra, att tvinna allt starkare band mellan länder, folk och individer. För oss liberaler var Sveriges inträde i den europeiska unionen därför ett nödvändigt steg för att vi fullt ut skall kunna delta i denna uppgift inför framtiden. Vi vill se ett samlat Europa som tar sig an framtidens gemensamma frågor.
Det är i grunden en ideologisk fråga ifall man tror på ett samarbete i fasta former. Alla är för samarbete i sig, men skiljelinjen består i huruvida man är beredd att faktiskt kompromissa med sina samarbetspartners. Att kunna tänka tanken att det finns andra synsätt än ens eget på problemformuleringar eller på tänkbara lösningar utgör grundförutsättningen för ett fruktbart samarbete. Denna förutsättning är särskilt tydlig inom det internationella samarbetet för en bättre miljö. Det finns mängder av stolta deklarationer och konventioner på detta område, men få som i praktiken leder till de nödvändiga åtgärderna. Många länder, däribland Sverige, stoppar alltför ofta konventionstexten i byrålådan med förevändningen att man redan har regler som motsvarar den aktuella konventionen. Inom EU-samarbetet skapas bindande rättsregler, och de gemensamt framförhandlade bestämmelserna på miljöområdet slår ofta direkt igenom i medlemsstaternas nationella rättsordning. Då det naturligtvis finns vissa grundläggande åsiktsskillnader även inom EU är det viktigt att det finns möjligheter för de stater som vill gå längre i sin miljölagstiftning.
En annan ideologisk skiljelinje utgörs av synen på teknisk och ekonomisk utveckling för att bl a kunna minska miljöförstöringen. Det beror på att EU i grunden är ett samarbetsorgan för att öka den ekonomiska och tekniska utvecklingen hos medlemsstaterna. Detta utgör självklart ett argument mot EU för dem som tror att de gör miljön en tjänst genom att stoppa den ekonomiska tillväxten och den tekniska utvecklingen. Vi liberaler är övertygade om att detta på sikt leder till att välfärden och friheten minskar, men även att miljön försämras. Utvecklingspessimism och en onyanserad syn på ekonomisk tillväxt förvärrar därför hoten mot miljön. Teknisk och ekonomiskt positiv utveckling skapar utrymme för sådana åtgärder som gynnar miljön, och vid svag tillväxt blir det ofta miljön som får sitta emellan när samhällets resurser fördelas. Det har inte minst de regionala och omfattande miljökatastroferna i de före detta kommunistdiktaturerna i Östeuropa visat.
Ekonomisk tillväxt och teknisk utveckling är medel för att öka ett samhälles förmåga att lösa svåra problem. Vi förnekar inte att tillväxt kan ske på sätt som skadar miljön, men vi vet också att det inte behöver vara så. Det är endast i en marknadsekonomi som det går att sätta adekvata priser på naturresurser och på miljöförstöring. För oss finns det ett samband mellan tillväxt och utveckling, kreativitet och en effektivare användning av resurser. Till skillnad från miljödogmatikerna är det vår övertygelse att ökad kunskap, bättre teknik och ekonomisk utveckling kan användas för att hejda miljöförstöringen.
Gränsöverskridande miljöproblem i Europa
Miljontals människor får hälsa, drömmar och livschanser slagna i spillror av miljöförstöring i olika former. Hotet om omfattande klimatförändringar och ozonurtunning är på sikt kanske de största hoten mot mänskligheten. Ett annat allvarligt regionalt miljöhot är de "sura regnen" till följd av svavel- och kväveutsläpp. Bara i Sverige orsakar dessa utsläpp försurning av tusentals vattendrag, som utan motåtgärder därmed sakta men säkert töms på allt liv. Gemensamt för dessa miljöproblem är att de kräver åtgärder i flera länder samtidigt. Svaveldioxider, kvävedioxider, tillförsel av koldioxid och marknära ozon färdas över nationsgränserna och vållar skador långt ifrån den ursprungliga källan. Det spelar sålunda ingen större roll om Sverige ensamt försöker få bukt med utsläppen. EU utgör en viktig grund för att undkomma ett s k fångarnas dilemma, dvs att ingen stat ensam vågar föra en offensiv nationell miljöpolitik p.g.a. rädsla att förlora konkurrenskraft i den industriella sektorn. Medlemsstaterna har nämligen inte endast gemensamma intressen som en god livsmiljö och säkerhet, utan de är inte sällan varandras konkurrenter i den globala ekonomin och världshandeln.
Med en liberal miljöpolitik i EU kan vi bygga ett samhälle som förvaltar naturen på ett gott och ansvarsfullt sätt. Ett samhälle där kretsloppen slutits och den biologiska mångfalden värnas. Ett samhälle där den enskildes hälsa, handlingsfrihet och livschanser inte längre hotas av miljöförstöring.
EU kan bli världens bästa miljöorganisation
Europeiska unionen utgör det bästa organet för att minska miljöproblem i vår del av världen. Vi anser att det finns två viktiga skäl för det. Det första är den allmänna stabilitet EU bidrar till. Genom ett tätt nät av handel, kultur och politisk samverkan säkras en utveckling av ekonomin, demokratin och freden, som även är en förutsättning för en positiv utveckling på miljöområdet. Ingenting är nämligen så miljöförstörande som ofred, ofrihet och en allmän huggsexa om naturresurserna. Det andra är de unika möjligheter EU ger att fatta bindande överstatliga beslut och att ställa de länder som inte följer besluten till svars.
Men EU måste bli bättre. Detta är möjligt om medlemsländerna med en progressiv inställning till miljöfrågorna kraftsamlar för att genomföra stränga miljökrav i hela unionen och om beslutsreglerna ändras så att beslut som främjar en god miljö underlättas. Men om ytterligare framsteg skall kunna göras på miljöområdet krävs att EU koncentrerar sig på viktiga och gränsöverskridande miljöfrågor och lämnar resten till beslutsfattande på nivåer närmare medborgarna.
Bättre förutsättningar för miljöarbetet
Miljöfrågorna är särskilt betjänta av vissa allmänna förbättringar och effektiviseringar av EU:s uppbyggnad och ramverk. Vi vill därför kort peka på några sådana allmänna konstitutionella förändringar.
Ökad möjlighet till beslut med kvalificerad majoritet
En viktig uppgift är att förenkla och effektivisera beslutsprocessen inom EU. I dag utgörs beslutsprocessen av en mängd olika procedurer som tillkommit allt eftersom samarbetet breddats och fördjupats. Det utgör en grundläggande förutsättning för demokratin att beslutsreglerna går att förstå. Därför måste nuvarande flora av beslutsprocedurer både minskas och förenklas.
En viktig förklaring till kritik om tröghet i EU-systemet har sin grund i det faktum att det på många områden fortfarande krävs enhällighet vid besluten i ministerrådet. Därför vill vi liberaler att möjligheten till kvalificerade majoritetsbeslut skall öka generellt för att inte ett enda land skall kunna hindra övriga medlemmar från att gå vidare i samarbetet. Här är problematiken kring att införa gemensamma miljöskatter ett tråkigt men tydligt exempel på behovet av förändring (se ovan under avsnitt 2). Detta är dock inte det enda område där det är viktigt att öka möjligheterna för ett effektivare beslutsfattande. Samtidigt med mer av majoritetsbeslut skall Europaparlamentets roll i beslutsprocessen öka. Vi ansluter oss till de europeiska liberalernas vision om att parlamentet på sikt skall bli helt likställt med ministerrådet i lagstiftningsfrågor och att de båda organen skall betraktas som de två delarna i ett tvåkammarparlament.
En europeisk offentlighetsprincip
EU:s samtliga institutioner måste präglas av större öppenhet. De grundläggande fördragen ger inte EU någon generell behörighet att bestämma vilka regler som skall tillämpas när det gäller yttrande- och tryckfrihet. Däremot kan EU bestämma om offentligheten över begränsade områden som är kopplade till den inre marknadens funktion. Sverige bör verka för att den svenska synen på allmänna handlingars offentlighet får en motsvarighet inom EU. Inom Sverige skall hanteringen av EU-dokument följa svenska lagar när det gäller offentligheten, oavsett hur en handling har klassats av ett EU-organ. Sverige bör också underlätta informationsspridning om miljötillståndet och förslag och beslut på miljöområdet till allmänheten. En ökad genomsyn av EU ökar dess legitimitet och underlättar den demokratiska kontrollen. Det är också en förutsättning för att ideella miljöorganisationer och media skall kunna granska miljöarbetet.
Utvidgning österut gynnar miljön
Genom att låta länderna i Öst- och Centraleuropa, däribland de baltiska staterna, bli medlemmar i EU så fort som möjligt främjas en positiv miljöutveckling i hela Europa. Detta betraktas av oss liberaler som en överordnad uppgift. Utvidgningen är den bästa garantin för demokrati, fred och stabilitet i de berörda länderna och därmed gynnas också miljöarbetet. Dessutom utvidgas EU:s miljöregler till att gälla ett mycket större geografiskt område, och de ekonomiska förutsättningarna för en offensiv miljövård förbättras. Målet för det europeiska samarbetet får inte sättas lägre än att hela Europa skall präglas av frihet, fred, demokrati, ekonomiska framsteg och social rättvisa. Ett sådant Europa skulle också kunna betyda mycket för en positiv utveckling i resten av världen. Senast i början av nästa årtusende bör Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Ungern, Slovakien, Slovenien, Rumänien, Bulgarien, Malta och Cypern vara EU-medlemmar. På längre sikt bör även övriga länder kunna bli medlemmar, men man måste vara medveten om att skillnaderna i ekonomisk utvecklingsnivå gör att medlemskap - åtminstone utan omfattande undantag - kan dröja åtskilliga år.
Förutsättningar för en hållbar utveckling
Ramarna för miljöarbetet inom EU utgörs främst av de konventioner som binder EU, samt de rättsakter som antagits av EU:s institutioner. Det är viktigt att EU:s regelverk genomförs konsekvent i de nationella rättsordningarna.
Hållbar utveckling ett mål för EU
Besluten från Rio de Janeiro 1992 innebär ett åtagande för EU och dess medlemsstater att verka för en hållbar utveckling. Det krävs att EU-länderna uppfyller sin del av de konventioner som de skrev under i samband med FN:s miljökonferens för att med trovärdighet kunna utöva det miljömässiga ledarskap som världen så väl behöver.
Då den pågående regeringskonferensen framför allt handlar om ändringar i de grundläggande fördragen måste förstärkningen av miljöpolitiken komma till uttryck genom att viktiga principer skrivs in redan där. Regeringen har inte varit mer konkret om hur det ska gå till än att ett miljömål för jordbruket bör skrivas in i Romfördragets artikel 39. Folkpartiet liberalerna menar dock att Sverige bör arbeta för att principen om en hållbar utveckling införs som ett tillägg redan i artikel 2 om hållbar utveckling och medborgarnas rätt till en god miljö som ett av EU:s mål. Det skulle innebära att man undanröjde den nuvarande oklarheten om en hållbar utveckling är ett eget mål eller endast en del av det övergripande ekonomiska målet om tillväxt. Dessutom bör det bli tydligare att samhällssektorerna har ett ansvar för miljön. Samhällssektorernas ansvar måste klart slås fast i de vittfamnande artiklar som reglerar respektive sektor.
Det femte miljöhandlingsprogrammet
EG:s femte miljöhandlingsprogram antogs 1993 och innebär att miljöhänsyn skall finnas med vid alla politiska beslut inom unionen. Det slås bl.a. fast att EU skall sträva mot en långsiktigt hållbar utveckling. Programmet poängterar också att genomförandet av EU:s regler i de enskilda länderna måste förbättras avsevärt. Här finns det därför all anledning för Sverige att se över sitt eget register över hur pass väl vi har genomfört EU:s miljöregler, se vidare avsnitt 2.3.4.
En målsättning i det femte miljöprogrammet är att minska luftförorening- arna till en för framtiden hållbar nivå. Ett etappmål som sattes var t ex att kvävedioxidutsläppen, jämfört med 1990, skall minska med 30 procent fram till år 2000 och att flyktiga kolväten skall minska lika mycket till 1999. Preliminära uppgifter från EEA (European Environment Agency) visar på att dessa mål är på väg att nås. Tyvärr är inte prognosen för andra för miljön skadliga utsläpp som t ex koldioxid lika god. Transportsektorn fortsätter att växa på fel sätt och de ännu relativt låga energipriserna innebär att det går långsamt med energieffektiviseringen. Miljöhandlingsprogrammen är inte juridiskt bindande, utan betraktas som politiska avsiktsförklaringar för unionens och medlemsländernas agerande. Det finns anledning att se över möjligheterna att göra programmen till mer av rättsligt bindande instrument.
EU:s miljöregler
I Romfördraget fanns ursprungligen inga särskilda miljöregler, men under 60-talet blev miljön allt mer uppmärksammad inom samarbetet. De grundläggande reglerna om EU:s miljöpolitik återfinns i art 130r - art 130t. Av dessa regler framgår bl a att EU skall ta hänsyn till miljön vid beslut som fattas. Vidare anges i art 130r 2 p försiktighetsprincipen som en grundläggande princip för miljöpolitiken inom EU. Det finns numera mer än 200 rättsakter som gäller miljön. EU:s miljöregler består främst av antingen minimidirektiv, som anger en minsta gemensamma standard inom EU, eller harmoniseringsdirektiv som används för att skapa samma regler på ett visst område för alla medlemsstater. Minimidirektiv berör vanligtvis vad man brukar kalla miljöskydd, t ex krav på vattenkvalité. När det gäller dessa direktiv lämnas det uttryckligen en möjlighet för medlemsstaterna att ställa strängare miljökrav, men inte att införa lindrigare bestämmelser. Här kan Sverige ha tuffare regler, men inte hindra import av produkter eller varor från andra medlemsstater. Harmoniseringsdirektiv kan vara absoluta bestämmelser eller ange intervaller för tillåtligheten för t ex vissa kemikalier. Inom ramen för dessa harmoniseringsdirektiv är utrymmet för att tillämpa nationella bestämmelser mindre. Men det är på detta område som den s k miljögarantin kan användas.
Sverige måste bättre uppfylla miljödirektiven
EU har antagit en mängd miljödirektiv. De omfattar allt från bestämmelser för grundvatten, via utformningen av miljökonsekvensbedömningar, till art- och biotopskydd.
Sverige har en skyldighet att leva upp till innehållet i dessa miljödirektiv, men det är något som vi tyvärr är dåliga på idag. Det är svårt att förstå hur regeringen tänker när den påstår sig vilja driva miljöfrågorna hårt inom EU, men inte klarar att leva upp till några av de grundläggande miljödirektiven. Det gäller t ex de tre direktiven om luftkvalité. Här är det bristfälliga svenska genomförandet särskilt tydligt. Det är visserligen jämfört med svenska mått tämligen låga ambitionsnivåer i de flesta direktiven, och Sverige uppfyller säkert själva miljökraven. Men meningen med EG-direktiven är att de skall kunna göras rättsligt gällande av enskilda i en domstol. Av praxis från EG- domstolen framgår det tydligt att rättigheter och skyldigheter ska tillskapas i nationell rätt motsvarande vad som avses i direktivet. Detta är för närvarande inte fallet i Sverige.
Problematiken när det gäller s k kvalitetsnormer för miljön har sitt ursprung i att svenska miljöregler i regel har sin utgångspunkt i vad företagen tål i form av begränsningar medan EU:s miljöregler tar sin utgångspunkt i vad miljön tål i form av nedsmutsning. Det är därför viktigt att regeringen inom ramen för arbetet med den tilltänkta miljöbalken noggrant ser över hur pass väl svensk rätt överensstämmer med EU:s miljödirektiv. Det är oacceptabelt att Sverige inte fullt ut tillämpar gällande EU-regler på miljöområdet.
Bättre miljöskydd
Förstärkt miljögaranti
Det råder i dag oklarhet om förutsättningarna för att åberopa den s.k. miljögarantin i artikel 100a punkt 4 Romfördraget. Genom denna är det tänkt att ett enskilt medlemsland av miljöskäl skall kunna tillämpa nationella särregler även om ett beslut om harmonisering har fattats. För att medlemsstaten över huvud taget skall kunna tillämpa några avvikande bestämmelser inom ett harmoniserat område krävs att den anmäler dessa till kommissionen och att denna konstaterar att reglerna inte utgör ett medel för godtycklig diskriminering eller innebär förtäckta handelshinder. Av EG- domstolens praxis framgår att det finns anledning att räkna med att det krävs att den nationella bestämmelsen är både nödvändig och proportionell. Det finns egentligen två grundläggande oklarheter om hur miljögarantin skall tillämpas. Den ena gäller om det är nödvändigt att den medlemsstat som vill behålla en nationell bestämmelse måste ha röstat emot den aktuella EU-bestämmelsen. Den andra gäller frågan om miljögarantin även tillåter en medlemsstat att i efterhand införa nya avvikande bestämmelser eller om "garantin" endast är förbehållen rätten att behålla befintliga nationella bestämmelser.
Folkpartiet finner det självklart att inte bara länder som blivit nedröstade när beslutet togs skall kunna utnyttja miljögarantin. Nya medlemsländer kan ha tillkommit sedan beslutet togs (utan att frågan reglerats i anslutnings- avtalet) och nya fakta kan ha kommit fram som gör det rimligt att ändra inställning för länder som biträtt beslutet. Detta bör vid den pågående regeringskonferensen tydligt klargöras genom att miljögarantin omarbetas för att öka möjligheterna till hårdare miljökrav i enskilda medlemsländer.
Lägre utsläpp från trafiken
Trafiksektorn har en strategisk betydelse för miljöutvecklingen i Europa. Utsläppen av koldioxid, svaveldioxid och kväve leder till klimatförändringar, försurning och övergödning av mark och vatten. De kraftigt förhöjda halterna av marknära ozon som sommartid drabbar så gott som hela Europa leder även de till svåra hälsoproblem för Europas medborgare.
Mera järnvägar och mindre lastbilar
Trafiken ökar bl.a. till följd av den inre marknadens genomförande och den därmed ökade frihandeln. Meningen med den inre marknaden är ju att varor skall produceras där det kan ske effektivast för att sedan fritt kunna förflyttas över Europa. Det är då viktigt att alla transportmedel bär sina egna kostnader även i form av miljöskador. Vi anser därför att det måste göras en översyn av EU:s olika transportbidrag. Det är inte rimligt att betala ut bidrag som ökar trafiken i onödan, samtidigt som EU på andra sätt försöker stimulera mindre utsläpp på andra håll. För alla investeringar i infrastrukturprojekt som finansieras med medel från strukturfonderna måste miljökonsekvenserna vara övervägda och en miljökonsekvensbedömning vara upprättad. Medlen bör i första hand gå till utbyggnad av järnväg och sjöfartsanläggningar, eftersom dessa generellt genererar lägre miljöskador. De nationella järnvägsföretagen reser många tekniska, organisatoriska och byråkratiska hinder mot ett rationellt utnyttjande av järnvägen. Det måste bli en viktig uppgift för EU att få bort allt krångel och avreglera trafiken. I samband med regeringskonferensen är det särskilt viktigt att det slås fast att även transportsystemet görs ekologiskt hållbart.
Minskade utsläpp
Vägtrafiken står för ca 70 % av transporterna i EU. Avgasutsläppen från trafiken vållar stora miljöproblem. På kort sikt måste Sverige verka för att avgasnormer och miljöklasser sätts så strängt som möjligt. Miljöskatter, bl.a. på koldioxid, måste belasta utsläppen.
Men på längre sikt hotar utvecklingen att bli ohållbar. Trafikens bidrag till växthuseffekten kommer att öka när andra sektorer minskar utsläppen. Vid sidan av miljöklassningssystem, avgasnormer och drivmedelsskatter vill vi lyfta fram det uppenbara behovet av teknisk utveckling inom framförallt bilindustrin. Folkpartiet menar att det vore ett rimligt nationellt mål att år 2010 skall inga fordon med miljöskadliga utsläpp få framföras i storstäderna. För att detta ska bli möjligt måste stränga tekniska krav ställas på fordonen och nya drivmedel introduceras. Vi tror detta kan bli möjligt genom EU- samarbetet. Trafik- och klimatkommittén (SOU 1994:91) konstaterade att fabrikanterna har prioriterat utvecklingen av bilarnas säkerhet, motoreffekt och komfort framför minskad bränsleförbrukning. Om det skulle gå att sälja en bil med 50-talets motorprestanda i dag, skulle dess bränsleförbrukning ligga på ca 0,3 liter per mil. EU har nyligen antagit målet att år 2005 skall bensinförbrukningen ha minskat till motsvarande 0,5 liter bensin per mil. Liknande initiativ har tagits av Vita huset gentemot de stora biltillverkarna i USA. Vi menar att målet bör vara att nya personbilars bränsleförbrukning år 2005 bör begränsas till 0,3 liter bensin (motsvarande) per mil. Det av EU nyligen uppsatta målet är dock ett viktigt steg på vägen. På motsvarande sätt måste åtgärder för att fasa ut fossila bränslen vidtas. Osäkerhet råder både kring elbilens möjligheter och potentialen för biobränslen för fordonsdrift. Osäkerheterna måste snabbt undanröjas och ett mål att sträva mot vore att 50 % av nyförsålda bilar år 2010 drivs med andra drivmedel än fossila bränslen.
Kemikalier och bekämpningsmedel
Handeln med kemikalier är ett harmoniserat område. Sverige fick en rad undantag i anslutningsavtalet, så att vi slipper ämnen som ännu är tillåtna i övriga medlemsländer under en övergångsperiod om fyra år. EU skall under tiden göra en översyn av sina regler under övergångsperioden. Sverige bör då se till att EU anpassar sig till de svenska kravnivåerna och inte tvärtom. Enligt uppgifter från bl.a. Kemikalieinspektionen är utfallet av översynen hittills i nivå med den svenska ambitionsnivån. Men enligt andra uppgifter har ännu inte översynsarbetet i praktiken kommit i gång. Detta är högst oroande. Det är viktigt att arbetet intensifieras för att det skall vara möjligt att höja miljöskyddet när det gäller kemikalier i hela Europa. Sverige måste verka för ytterligare skärpningar på kemikalieområdet. Ett angeläget mål är att svårnedbrytbara ämnen och sådana ämnen som anrikas i näringskedjorna avvecklas. Det gäller bl.a. halogenerade kolväten och organiska tennföreningar. För att minimera tillförseln av skadliga ämnen i miljön finns det i svensk kemikalielagstiftning en s k substitutionsprincip eller en utbytesregel. Den innebär att var och en som hanterar en kemisk produkt själv måste bedöma om hon kan minska risken för miljöskador genom att använda en annan produkt eller på ett annat sätt minska miljörisken. En motsvarande utbytesregel bör även införas i EU:s kemikaliebestämmelser.
Jordbruk
EU:s jordbrukspolitik har sin upprinnelse i bristen på livsmedel åren efter andra världskriget. Med umbärandena under och efter kriget i färskt minne var ett viktigt mål att brist på mat inte skulle få plåga européerna i framtiden.
Nu är läget det motsatta. En omfattande överproduktion är det stora problemet. Nu är det därför hög tid att börja betrakta denna sektor som en bransch bland andra som på lång sikt skall verka utan subventioner och gränsskydd. Under alla förhållanden bör det inte vara en uppgift för unionen att driva en kostsam och byråkratisk jordbrukspolitik. EU:s jordbrukspolitik är, trots vissa steg i rätt riktning, fortfarande starkt byråkratiserad. Sverige var på väg att avreglera jordbruket, men EU-inträdet och vår medverkan i den gemensamma jordbrukspolitiken har inneburit att den processen avstannat. Folkpartiet liberalerna anser att det finns starka motiv för att avreglera jordbrukspolitiken och att de aspekter av jordbrukspolitiken som har med regionalpolitik, miljöpolitik och landsbygdsutveckling att göra bör föras tillbaka till nationellt beslutsfattande.
En viktig uppgift för Sverige som medlem är att bidra till att den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) reformeras och på sikt avvecklas. Flera steg har tagits för att öka miljöanpassningen, men ännu dominerar bidragen till storskalig spannmålsodling. Subventionerna till konventionellt jordbruk bör minska kraftigt. I stället bör det ske en övergång till ett jordbruk som bevarar odlingslandskapets natur- och kulturvärden och som hushållar med de begränsade resurserna. Användningen av bekämpningsmedel och konstgödsel bör minska kraftigt, med hjälp av ekonomiska styrmedel.
I många länder finns det motiv för en nationell politik för landsbygds- utveckling. Urbaniseringen har medfört att människor som vill leva kvar på landsbygden har fått mindre valmöjligheter, t ex när det gäller arbete. En politik som vill främja landsbygds- och glesbygdsutveckling måste för att lyckas vanligen ha en bredare inriktning än stöd till enbart livsmedels- produktion. Framtidens landsbygdsstöd bör inriktas mot miljövänligt jordbruk, goda villkor för småföretagande och bra kommunikationer. Den grundläggande metoden för EU-stöd idag är dessvärre också stödformer som kan sägas uppmuntra till fusk. De enorma belopp som är i omlopp för den gemensamma jordbrukspolitiken utgör den största frestelsen. Om denna politik förändras enligt våra förslag blir också fusket mindre.
Vår prioritering av östutvidgningen innebär att arbetet med att reformera jordbrukspolitiken är överordnat. Det är i praktiken omöjligt att låta nya stater bli medlemmar i unionen utan att den gemensamma jordbrukspolitiken först reformeras. När det gäller livsmedel är det viktigt att öka möjligheterna för ursprungsmärkning, eftersom detta stärker konsumenternas möjlighet att genom sina konsumtionsmönster stimulera ekologiskt producerade livsme- del.
Reformerad energipolitik
De två grundläggande fördragen, Kol- och stålunionen (ECSC) och Euratom, utgör grunden för EU:s energipolitik. ECSC reglerar nationella stöd till kolproduktion och innebär således att bidrag som ökar växthuseffekten tillåts. Euratom har till uppgift att övervaka strålskyddsarbete och kärnsäkerhet samt att säkerställa EU:s försörjning med kärnbränsle. Enligt fördraget äger Euratom Supply Agency optionsrätt på allt kärnbränsle som används inom EU. Denna funktion av Euratom tillämpas dock inte. Tillgången till kärnbränsle är god och de EU-länder som har kärnkraft vill hantera bränslefrågorna på nationell nivå, utan inblandning från Euratom. Sverige har undantag från dessa Euratom- regler i anslutningsavtalet.
EU:s energipolitik behöver således reformeras. De krav vi ställer på ett nytt energifördrag är att nationella subventioner till icke förnybara energislag inte tillåts och att en rättslig grund för avreglering av energimarknaderna, liknande avregleringen av elmarknaden i Sverige, förs in i fördraget. De delar av Euratom som inte tillämpas kan upphöra att gälla.
Avreglering av energimarknaden
I Europa som helhet orsakar produktionen av el och värme betydande utsläpp av försurande och klimatpåverkande ämnen. Det kan inte bara mötas med skärpta utsläppsnormer och olika former av utsläppsskatter.
Därför vill vi dels att energimarknaderna avregleras och dels att möjlig- heterna för enskilda medlemsländer att subventionera och ge skattelättnader till konventionell elproduktion tas bort i samband med reformeringen av energifördragen. Genom en ökad konkurrens på elmarknaden kan konsumen- terna genom sina val stimulera fram miljövänligare elproduktion. Det är inte rimligt att kolindustrin skyddas genom subventioner och regleringar på energimarknaden. I dag har alternativ energi svårt att klara sig trots ett antal särskilda stödprogram. På sikt måste de faktiska miljökostnaderna slå igenom på energipriset så att de mer miljövänliga alternativen klarar sig på egen hand. Det är också en förutsättning för att nödvändiga energibe- sparingsåtgärder skall kunna bli intressanta även i konsumentledet.
Kärnsäkerhet i öst
En särskilt angelägen uppgift för EU inom energiområdet är att bidra till att säkerhetsmässigt undermåliga kärnkraftverk i de gamla öststaterna kan rustas upp eller stängas. Sverige har ett speciellt intresse av att de säkerhetsmässigt undermåliga kraftverken i Sankt Petersburgsområdet och Ignalina åtgärdas. I kraft av vår kompetens och erfarenhet av kärnkraftsdrift kan vi lämna viktiga bidrag.
Möjligheterna till verkningsfulla insatser är goda eftersom energieffektivi- teten ofta är dålig till följd av tidigare underprissättning på energi. Dessutom är tillgången på biobränslen till värmeverk god. Vi bör därför lägga ned stor politisk energi inom EU på att tillräckliga biståndsmedel ställs till hushåll- nings- och säkerhetsprojektens förfogande. I undantagsfall bör EU också bidra till att bygga nya, säkrare kärnkraftverk för att ersätta gamla kärnkraft- verk.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgångspunkter för den svenska regeringens förhandlingar under den pågående regeringskonferensen inom EU,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att i ministerrådet kunna fatta beslut med kvalificerad majoritet för att införa gemensamma miniminivåer på miljöskatter,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en europeisk offentlighetsprincip,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att utvidga EU med fler medlemsstater,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EU:s miljöprogram skall göras rättsligt bindande,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige fullt ut måste genomföra EU:s miljödirektiv,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om innehållet i en reformerad s.k. miljögaranti,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett miljöanpassat trafiksystem inom EU,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta bestämmelser för kemikalier inom EU,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att avreglera jordbrukspolitiken inom EU,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ursprungsmärkning av livsmedel,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändrade bestämmelser inom energiområdet i EU.3
Stockholm den 2 oktober 1996
Eva Eriksson (fp)
Lennart Fremling (fp) Erling Bager (fp) 1 Yrkandena 1, 2, 4 och 5 hänvisade till UU.
2 Yrkande 3 hänvisat till KU.
3 Yrkande 12 hänvisat till NU. Gotab, Stockholm 1996