Inledning
Grunden för kretsloppssamhället är en vision av hur samhället kan utvecklas. Ett långsiktigt uthålligt samhälle måste skapas med en utveckling, som tillgodoser dagens behov utan att inskränka kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. Nya levnadsmönster som är ekologiskt hållbara, socialt attraktiva och ekonomiskt livskraftiga är på väg att se dagens ljus. Centerpartiet står för en politik som förenar miljöansvar och hållbar ekonomisk utveckling. Det borde vara en självklarhet för alla, att den ekonomiska utvecklingen inte får leda till att människors hälsa och naturens långsiktiga överlevnad hotas.
Centerinitiativ för kretslopp
Med Centerpartiets inträde i regeringen 1991 blev miljön för första gången ett centralt område i regeringsarbetet. Kretsloppsarbetet initierade en helhetssyn för att skapa en hållbar utveckling. Miljöpolitiken lades om och miljöarbetet inriktades på mer förebyggande insatser. Samhällsplaneringen blev en integrerad del i denna politik. Den centerledda miljöpolitiken fick genomslag främst genom en ökad användning av ekonomiska styrmedel och därmed en större möjlighet för konsumenter att välja en god miljö. Samtidigt fick producenterna ansvar för varornas användning, även sedan de tjänat ut.
Regeringens oförmåga på miljöområdet
Efter regeringsskiftet 1994 har mycket av miljöarbetet avstannat. I budgetpropositionen aviseras inga nya förslag, förutom miljöbalken. Regeringen har inte förmått att genomföra det nytänkande och framgångsrika arbete med riktlinjer för kretsloppsidéerna, som initierades under den förra mandatperioden. Detta märks tydligt i förteckningen över propositioner avsedda att lämnas till riksdagen under hösten 1996. Det enda Miljödepartementet överlämnar till riksdagen är en skrivelse där det redogörs för 1996 års miljöarbete.
Miljöpolitikens mål
Insikten om att världen behöver förändras i denna riktning ökar i allt vidare kretsar i många utvecklade länder. Istället för tillväxt bör begreppet utveckling användas och denna utveckling måste vara hållbar och uthållig. Dagens generationer får inte leva så att livsbetingelserna för kommande generationer förstörs. En övergång från linjär resurshantering till kretsloppshantering måste vara en ledstjärna för samhällsutvecklingen. Centerpartiet anser att kretsloppsprinciperna måste ligga till grund för framtidens samhälle och för politiska beslut i alla samhällssektorer. Ett kretsloppssamhälle kan inte byggas på direktiv uppifrån. Samhället ska ange ramar och riktlinjer, skapa förutsättningar och utforma styrmedel. Men omställningen kan bara genomföras genom en ändrad inställning och ett ändrat beteende hos samhällets alla aktörer. Den insikten är nödvändig i ett kretsloppsanpassat samhälle. Åtgärder för att minska miljöskulden, införa skatteväxling och utveckla producentansvaret visar vilken inriktning Centerpartiet vill ge miljöpolitiken.
Kretsloppsprincipen måste vara vägledande när det gäller användningen av våra naturresurser, och all användning av dessa bör ske inom ramen för vad människor och natur tål. Beslut och genomförande av åtgärder bör ske av eller så nära de berörda människorna som möjligt.
Även energisektorn måste kretsloppsanpassas. Sveriges framtida energisystem måste baseras på förnybar energi, som produceras över hela landet. Den redan utbyggda vattenkraften, bioenergi, vind och sol måste vara framtidens viktigaste energikällor. Kärnkraften kan inte ingå som en del i ett kretsloppsanpassat energisystem. Den medför dessutom oacceptabla risker. Därför måste den avvecklas. Centerpartiet deltar konstruktivt i de överläggningar, som för närvarande pågår om energisystemets utformning i syfte att utveckla ett uthålligt energisystem.
Centerpartiet fortsätter att vara pådrivande i kretsloppsarbetet. Detta gäller bl.a. arbetet med att utveckla producentansvaret. Producentansvar innebär, att producenten ansvarar för produkterna även sedan de tjänat ut för sitt ursprungliga ändamål. För många varor är detta en effektiv metod för kretsloppsanpassning. Regeringen måste med kraft verka för att producentansvar systematiskt införs för fler varor och produkter. Vissa ämnen och produkter måste avvecklas så att inte miljön allvarligt försämras. Det gäller främst ämnen, som är naturfrämmande och som inte bryts ned i naturen. PVC är ett exempel på en produkt, som bör avvecklas. Avvecklingen kan ske med hjälp av ekonomiska styrmedel och/eller med lagstiftning. För att utveckla kretsloppsanpassningen är det viktigt att teknikutvecklingen drivs framåt. På Centerpartiets initiativ har en miljöteknikdelegation inrättats med uppgiften att stimulera utvecklingen av ny miljöteknik.
Allt eftersom kretsloppsanpassningen av samhället går vidare måste lagstiftningen förändras. Den svenska miljölagstiftningen måste kontinuerligt utvecklas och förbättras. Efter regeringsskiftet 1994 drogs förslaget om en samlad miljölagstiftning i en miljöbalk tillbaka av den nytillträdda regeringen med stöd av bl.a. Miljöpartiet. Detta har inneburit att lagstiftningsarbetet har tappat fart. Den angelägna reformen med en miljöbalk har kraftigt försenats. Vi noterar att regeringen i budget- propositionen aviserar att den under våren 1997 avser att till riksdagen lämna förslag om en miljöbalk. Förslaget är tänkt att träda ikraft den 1 januari 1998. Centerpartiet utgår från att förslaget läggs i sådan tid, att en fullödig riksdagsbehandling kan genomföras och de av riksdagen eventuellt begärda förändringarna i förslaget kan åtgärdas av regeringen så att miljöbalken kan träda ikraft den 1 januari 1998. För att underlätta detta föreslår vi redan i denna motion, att riksdagen beslutar om viss lagstiftning som bör ingå i förslaget till miljöbalk.
En uthållig utveckling, såväl nationellt som globalt, måste bygga på de enskilda människornas engagemang och kunskap om miljöproblemen. Miljötänkande i samhällslivet och människors medvetande har skett stegvis. Miljöfrågorna måste vara ett övergripande samhällsintresse för såväl myndigheter, företag och organisationer som enskilda. Många av de förändringar, som är långsiktigt nödvändiga, är mer genomgripande än de som genomförts hittills. Det krävs en brett spridd kunskap och ett engagemang i miljöfrågorna, som når hela samhället, för att dessa förändringar ska kunna genomföras.
Kretsloppsutvecklingen måste gå vidare
Kretsloppsarbetet är det arbetssätt, som vi måste använda för att skapa en hållbar utveckling. Kretsloppsprincipen innebär att det som utvinns ur naturen på ett uthålligt sätt ska kunna användas, återanvändas, återvinnas eller slutligt omhändertas med minsta möjliga resursförbrukning och utan att naturen skadas. I det framtida kretsloppssamhället kan materialflödena inom samhället läggas till de naturliga kretsloppen utan att orsaka oacceptabla miljöstörningar ens på mycket lång sikt. Uttagen av icke förnybara material ska begränsas för att spara resurser till kommande generationer. Uttagen av biomassa och vatten får inte över tiden överstiga tillväxt eller tillrinning.
Kretsloppsprincipen måste ligga till grund för framtidens samhälle. Ett nytt kretsloppsanpassat samhälle är under utveckling. Nya livsmönster, som är ekologiskt hållbara, socialt attraktiva och ekonomiskt livskraftiga, är på väg att se dagens ljus. Ur folkhälsosynpunkt är dessa nya livsmönster nödvändiga, inte minst med tanke på de allergiproblem som finns i Sverige. Insikten om detta förändringsbehov framstår allt tydligare.
En viktig uppgift i denna utveckling är att åstadkomma materialkunskap i samhället. Kretsloppsdelegationen har bl.a. till uppgift att ta fram förslag till hur varusektorn ska kretsloppsanpassas. Successivt införs producentansvar på olika områden. Nu gäller det att gå vidare från den grund, som lades i kretsloppspropositionen (prop. 1992/93:180) på initiativ av Centerpartiet. En kretsloppsanpassning måste genomföras inom alla samhällssektorer. Människors krav på en god livsmiljö driver fram utvecklingen av sundare byggnader och en god närmiljö. Stad och land skapar i samverkan nya mönster för närproduktion av livsmedel, odling och förädling av energiråvaror och bioråvaror till industrin. Varje samhällssektor måste kretsloppsanpassas. Det kräver ett gediget beslutsunderlag för att kunna prioritera, vilka insatser som bör göras. Sverige har goda förutsättningar att skapa modeller för kretsloppssamhället. Det gäller dock att samtliga samhällssektorer inser, vilka möjligheter en sådan omställning innebär. En kretsloppsanpassad utveckling av samhället är en hävstång för att utveckla Sverige även tekniskt och ekonomiskt. En offensiv miljöpolitik innebär, att svenska företag kan ta marknadsandelar på den snabbt växande gröna marknaden. Detta ger Sverige en unik möjlighet att behålla välfärden.
Producentansvar
Producentansvar är en metod för att förbättra miljön genom att skapa drivkrafter för kretsloppsanpassade produkter. Producentansvaret innebär, att producenten tar ansvar för att tillhandahållande av produkter med inneboende miljöstörande egenskaper får så lite negativa effekter som möjligt på miljön. Syftet är att de produkter, som förs ut på marknaden, är så väl kretsloppsanpassade som möjligt. Ett framgångsrikt genomfört producentansvar innebär i praktiken att produkterna kommer att innehålla allt mindre av miljöfarliga ämnen, är lätta att demontera, inte innebär resursslöseri, är långlivade och uppgraderbara. Ett annat viktigt mål, som producentansvaret ska bidra till att uppfylla, är ett miljömässigt riktigt omhändertagande av de uttjänta produkterna. Detta mål kan uttryckas i termer som insamling, återanvändning, återvinning och slutbehandling av produkterna. Centerpartiet anser, att det arbete med att införa producentansvar inom olika varuområden, som startades under förra mandatperioden, inte får tappa fart. Regeringen bör förelägga riksdagen förslag till nya områden där producentansvaret ska gälla. Det av Kretsloppsdelegationen utarbetade förslaget till producentansvar för elektriska och elektroniska produkter respektive byggnadsmaterial bör snarast föreläggas riksdagen för beslut. Detta bör ges regeringen till känna.
Vi börjar att få en samlad bild av de juridiska frågor, som hänger samman med kretsloppsanpassningen och producentansvaret. Det regelverk som bör omge kretsloppsanpassningen och producentansvaret bör nu samlas i en kretsloppslag. Regeringen bör i sitt aviserade förslag till miljöbalk inkludera ett förslag med karaktären av en kretsloppslag. Detta bör ges regeringen till känna.
Programmet för omställning till hållbar utveckling
Centerpartiet och regeringen har i samband med den s.k. sysselsättningspropositionen kommit överens om ett femårigt program med investeringsbidrag för omställning till hållbar utveckling. Sammanlagt satsas drygt 1 miljard kronor under fem år.
I det aktuella programmet bör många olika idéer och projekt prövas. Resursspridning och småskaliga lösningar bör prioriteras. En satsning på några få resursslukande projekt bör undvikas. Särskild uppmärksamhet bör ägnas sådana projekt, som syftar till en energirelaterad kretsloppsanpassning som t.ex. ett minskat utnyttjande av el och ökad användning av biobränslen för uppvärmning i olika typer och former av bebyggelse. Programmets successiva genomförande bör årligen redovisas för riksdagen. Vad som ovan sagts om programmet för omställning till hållbar utveckling bör ges regeringen till känna.
Miljömärkning
Arbetet med att utveckla miljömärkningssystemen måste fortsätta. Regeringen bör komma med förslag till ny organisation för Miljömärkningskommittén. Enligt Centerpartiets mening bör miljöorganisationerna, företagen och dagligvaruhandeln ges ett större inflytande i denna verksamhet. Märkningen måste ges en sådan utformning och inriktning att den underlättar och stimulerar val av energisnåla och kretsloppsanpassade produkter. Ambitionsnivån i den nordiska miljömärkningen bör vara ett riktmärke för detta arbete. Detta bör ges regeringen till känna.
Standardisering
Ett viktigt instrument för att skapa en kretsloppsanpassad produktion är införandet av gemensamma standarder. Sverige måste vara pådrivande i det internationella standardiseringsarbetet. Idag ställs t.o.m. krav på att vissa miljöfarliga ämnen ska ingå i en produkt, istället för att krav på funktioner anges. Sverige bör tillsätta en särskild kommitté för att stärka miljökompetensen inom standardiseringsarbetet. Internationellt bör Sverige verka för att miljökriterier utarbetas och läggs som ram för standardiseringsarbetet. Detta bör ges regeringen till känna.
Internationellt samarbete
De globala miljöproblemen är ett allvarligt hot mot jordens ekosystem. Sverige måste aktivt och offensivt agera för att minska de globala miljöproblemen. För det krävs det att den svenska regeringen driver dessa frågor offensivt i de globala fora som finns. Regeringens nuvarande internationella miljöpolitik är alltför begränsad till EU. Det är Centerpartiets åsikt att detta arbete måste drivas med kraft inom såväl EU som andra internationella organ. Den svenska regeringen måste visa en större aktivitet när det gäller det globala miljöarbetet. Även biståndsarbetet måste ha en tydlig miljöinriktning.
Internationellt kretsloppssamarbete
För att en uthållig utveckling ska kunna uppnås, krävs åtgärder även internationellt, eftersom dagens resurser, varor och föroreningar rör sig över gränserna. Vid FN:s konferens om miljö- och utveckling i Rio de Janeiro 1992 antogs rekommendationer och riktlinjer för en utveckling mot en mer uthållig produktion. Utvecklingen av det internationella miljöarbetet fokuseras allt mer kring frågor rörande användningen av råvaror. OECD-ländernas miljöministrar har uttalat att ett viktigt mål, som bör uppnås, är en effektivare användning av jordens resurser. Från svensk synpunkt är det viktigt att allt fler länder anammar kretsloppsidéerna. Dessutom blir effekten av kretsloppsanpassningen större, om gemensamma internationella mål kan ställas upp. För Sveriges del bör arbetet med kretsloppsanpassningen drivas såväl inom EU som i andra internationella fora som t.ex. World Trade Organization (WTO). Sådant samarbete kan t.ex. gälla forskning och utveckling, märkningsstandarder och regler om att miljöhänsyn ska gå före frihandel. Vad ovan sagts om internationellt kretsloppsarbete bör ges regeringen till känna.
Handel och miljö
Internationaliseringen av världens ekonomier går allt snabbare. Ett smörjmedel i denna internationalisering är den internationella handeln, och kärnan i internationell handel är transporter. Ett mått på handelns ökade betydelse i världsekonomin är att volymen på handeln de senaste årtiondena vuxit betydligt snabbare än den samlade produktionen. Ytterligare en viktig trend inom handelspolitiken är det snabbt växande intresset för frihandelsområden och allmän avreglering av den internationella handeln.
Inom miljöområdet pågår samtidigt en utveckling, där fokus förskjuts från utsläpp vid s.k. punktkällor till samhällets varuströmmar. I takt med att konsumtionen av varor ökar, tilltar de miljöproblem, som är förknippade med en varas användning eller slutliga omhändertagande när varan tjänat ut. Många varor innehåller i sig miljörisker i form av direkta eller fördröjda utsläpp av skadliga ämnen. Därmed ökar behovet av insatser, som syftar till att produkter anpassas till naturens kretslopp genom att återvinning, återanvändning samt material- och energisnålhet premieras.
Mot bakgrund av denna utveckling står det fullständigt klart, att vikten av att integrera miljöhänsyn i de regler som ställs upp för handeln knappast kan överbetonas. Handelspolitiken måste i praktisk handling återspegla den strävan efter en långsiktigt hållbar utveckling, som flertalet av världens statschefer enades om i samband med undertecknandet av Agenda 21 och Riodeklarationen vid UNCED 1992. Reglerna för internationell handel måste systematiskt omformas så att de underlättar och inte försvårar en omställning till en ekologiskt hållbar ekonomisk utveckling.
Miljöanpassa World Trade Organization
Vikten av att integrera miljöhänsyn i handelsreglerna är också något som medlemsländerna i WTO enats om i samband med undertecknandet av förhandlingsresultatet av Uruguayrundan. I förtexterna till WTO-avtalet skrivs särskilt att ett av syftena med bildandet av WTO är att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling, där miljön skyddas och miljövärden förvaltas. Detta är mycket positivt, men mycket hårt förhandlingsarbete kommer att krävas för att omsätta orden i praktisk handling.
Sverige bör nu öka ansträngningarna för att snarast möjligt få igång sådana regelrätta förhandlingar i WTO:s miljökommitté. I första hand bör målet med ett sådant förhandlingsarbete vara att förändra reglerna och/eller tolkningarna av reglerna inom WTO så att handelsrestriktioner i internationella miljöavtal inte ska kunna anses utgöra otillåtna handelshinder. Tvärtom bör en förändring av handelsreglerna åstadkommas, så att sådana handelsregler, som blivit överenskomna i internationella miljöavtal, med automatik ska vara erkända av WTO och därmed ej kunna ifrågasättas. Med internationella miljöavtal ska i sammanhanget förstås sådana avtal, som förhandlats fram inom ramen för FN:s verksamhetsområde, som varit öppna för deltagande för alla länder och som omfattar minst lika många länder som det i normalfallet krävs för att ett internationellt avtal ska träda i kraft. Vid tveksamhet om antalet medlemsländer bör väljas samma antal medlemsländer, som krävdes för att avtalet inom WTO skulle träda i kraft.
Miljöproblemen känner inga mänskligt konstruerade gränser och fungerande ekosystem är en absolut förutsättning både för mänskligt liv och för samhällsekonomin. Sverige bör därför initiera en diskussion i miljökommittén i WTO om hur den nuvarande tolkningen av den geografiska omfattningen av GATT-avtalets artikel XX kan förändras i riktning mot att också globala miljövärden, som ligger utanför något enskilt lands kontroll, ska kunna värnas genom användande av handelsåtgärder. I detta sammanhang ska betonas, att det nordiska samarbetet har fungerat mycket väl och varit av stort värde i miljö- handel-samarbetet. Centerpartiet vill därför starkt betona vikten av att detta samarbete fortsätter, särskilt vad gäller arbetet med att få EU-kommissionen att föra EU:s talan i WTO i den riktning, som förespråkas i denna motion. Sverige måste med kraft verka för att de internationella miljöavtalen respekteras och överordnas handels- reglerna. De ska ses som ett ramverk för världshandeln. Sverige bör tillse att en viktig uppgift för miljökommittén inom WTO blir att göra en miljökonse- kvensanalys av det nya GATT-avtalet som en grund för en framtida miljöanpassning av avtalet.
Detta bör ges regeringen till känna.
FN:s miljöarbete måste bli bättre
För att uppnå en globalt hållbar utveckling krävs att miljöpolitiken prioriteras i FN och i all internationell politik. Många av dagens globala hot har sin grund i bristen på hållbar utveckling i världen. Det gäller hoten mot miljö- och naturresurser, ökade ekonomiska klyftor, befolkningsutvecklingen och akuta katastrofer. För att klara dessa olika hotbilder, vid sidan av militära och akuta katastrofer, krävs enligt Centerpartiets mening att ett ytterligare säkerhetsråd inrättas inom FN- systemet. Detta miljösäkerhetsråd ska arbeta parallellt med det nuvarande och inneha motsvarande befogenheter. Till nuvarande Commission on sustainable development (CSD) bör också knytas ansvaret för en räddningsstyrka för miljön. Naturkatastrofer drabbar med stor kraft. Enskilda länder har ofta svårt att själva hantera dessa katastrofer. Gemensamma insatser är då nödvändiga. Den svenska regeringen bör aktualisera en sådan förstärkning av CSD, så att beslut kan fattas i samband med uppföljningen av Rio-konferensen 1997. Detta bör ges regeringen till känna.
Miljöarbetet i EU
Medlemskapet i EU ger Sverige möjligheter att medverka i utformningen av den gemensamma miljöpolitiken. Framgång i det arbetet beror till stor del på hur vi som land använder det inflytande medlemskapet innebär. Sverige ska agera föredöme, vara pådrivande och visa på framgångar i det egna nationella miljöarbetet för att denna målsättning ska uppfyllas. Tillsammans med andra länder med en progressiv miljöpolitik måste vi bidra till att utveckla långtgående och bindande överenskommelser inom EU.
I samband med regeringens skrivelse angående Sveriges förhandlings- ståndpunkter inför regeringskonferensen föreslog Centerpartiet ett antal förändringar för att stärka EU:s miljöpolitik. Bl.a. föreslogs att försiktighetsprincipen ska tillämpas när rådet fattar beslut om harmonisering av lagar och författningar i syfte att upprätta den inre marknaden. Enskilda länders rätt att gå före och införa strängare regler för varor ska förstärkas. Centerpartiet anser vidare att artikel 100a.4 ska formuleras så att alla beslut i miljöfrågor, såväl för miljöförstörande utsläpp från fasta anläggningar som för handel med varor, ska vara minimiregler. Det är enligt vår mening av största vikt, att det införs ökade möjligheter att ta miljöhänsyn vid beslutsfattande inom EU.
Genom Centerpartiets ansträngningar i fyrpartiregeringen fick Sverige dispens för sina hårdare miljökrav på kemikalieområdet. Dispensen gäller i fyra år från det att vi blev medlemmar. Centerpartiet anser att regeringen, som en mycket viktig uppgift, har att aktivt verka för en skärpning av EU:s gemensamma miljöregler, så att de når upp till minst gällande svensk nivå. Om EU:s regler trots dessa insatser inte uppnått gällande svenska regler, måste Sverige verka för att dispenserna förlängs ytterligare. Det är viktigt att markera, att Sverige inte kommer att sänka sina ambitioner på miljöområdet. Detta bör ges regeringen till känna.
Inom ett antal andra sakområden måste Sverige aktivt agera för att en skärpning av EU:s miljöpolitik genomförs. När det gäller försurnings- problematiken måste de gemensamma kraven skärpas. Direktivet om stora förbränningsanläggningar måste anpassas till en målsättning, som innebär att utsläppen minskar till en nivå som naturen tål. EU bör spela en pådrivande roll inom ECE-konventionen om långväga gränsöverskridande luftföroreningar. Frågan om att införa en gemensam miniminivå för koldioxidskatt inom EU har diskuterats länge i gemenskapen. De förslag, som förelagts minsterrådet, har dock stoppats av Storbritannien, då det krävs enhällighet i beslutsfattande vad gäller gemensamma skatter inom EU. Denna situation är mycket allvarlig, då det föreligger ett stort behov av att införa ekonomiska styrmedel för att begränsa koldioxidutsläppen i Europa. Regeringen bör intensifiera ansträngningarna för att få till stånd en sådan skatt. Detta bör även ske genom att de länder, som förespråkar denna skatt, går samman om en gemensam handlingslinje, även om konsensus inte erhållits i EU:s medlemskrets. Detta bör ges regeringen till känna.
Arbetet med att förhindra användning och spridning av farliga kemikalier måste ha en internationell inriktning. Substitutionsprincipen och försiktig- hetsprincipen ska vara vägledande för det europeiska arbetet med kemikalier. Sverige måste verka för att EU ansluter sig till målet att avveckla använd- ningen av alla svårnedbrytbara naturfrämmande ämnen. Avvecklingsplaner för en rad miljöfarliga ämnen måste utarbetas.
I och med den inre marknadens genomförande finns det en risk för ökade transporter. Åtgärder måste inom EU vidtas som motverkar negativa miljökonsekvenser av en sådan utveckling. Utsläppen från transportsektorn måste nedbringas och miljövänliga transportsätt främjas. Sverige bör verka för att det europeiska järnvägsnätet byggs ut och effektiviseras.
Sverige måste verka för en större öppenhet inom EU även vad gäller miljöpolitiken. Det är viktigt att EU utarbetar former för ett bättre samarbete med miljöorganisationer innan förslag antas. Ett remissinstitut liknande det svenska bör utformas även inom EU.
EU:s femte miljöhandlingsprogram avser perioden 1993-2000. Enligt handlingsprogrammet är en av EU:s uppgifter att främja en hållbar och icke- inflatorisk tillväxt med respekt för miljön. I programmet konstateras att varken den inre marknaden eller Europeiska unionen kommer att lyckas, om inte industri-, energi-, transport och jordbrukspolitiken samt den regionala utvecklingen bedrivs på ett uthålligt sätt. Arbetet har påbörjats med att utveckla ett nytt handlingsprogram, som ska gälla efter år 2000. Sverige bör aktivt arbeta för att detta program utvecklar resonemangen om kretsloppssamhället samt vikten av att utveckla producentansvaret på europeisk nivå. Detta bör ges regeringen till känna.
Implementeringen av EU:s miljödirektiv i svensk lagstiftning
De flesta av EU:s miljödirektiv skulle ha varit införlivade i svensk lagstiftning senast den 1 januari 1995. Bland de direktiv, som nu ska gälla i Sverige, finns ett tiotal med miljökvalitetskrav på luft och vatten. Det finns bl.a. direktiv, som föreskriver hur mycket bly det får finnas i luften och vilken kvalitet, som minst måste uppnås i de vattendrag som används för bad. I den svenska lagstiftningen finns för närvarande inget klart lagstöd för att kunna föreskriva miljökvalitetsnormer. Jämförs den svenska lagstiftningen med de krav EG-domstolen ställt i sin praxis, står det klart att det svenska genomförandet av dessa direktiv är otillräckligt och i flera fall obefintligt. En förutsättning för att kunna genomföra en gemensam miljöpolitik inom EU är att alla länder åtminstone efterlever de minimikrav som ställs upp. Den svenska regeringen har förklarat sin vilja att arbeta för detta inom gemenskapen. Det är därför av största vikt att regeringen återkommer till riksdagen med en redogörelse för hur EU:s miljödirektiv har implementerats. Detta bör ges regeringen till känna.
Agenda 21-arbetet
Tankarna bakom Agenda 21-arbetet har länge drivits av Centerpartiet. Genom ett decentraliserat synsätt kan ett stort lokalt engagemang uppnås för miljöarbetet. Uppdraget från Riokonferensen, där varje kommun senast 1996 ska ha påbörjat utarbetandet av en lokal Agenda 21, skapar helt nya förutsättningar för ett lokalt engagemang i miljöfrågorna. I arbetet med lokal Agenda 21 ska siktet vara inställt på en långsiktig samhällsutveckling, som ser till helheten och samverkan mellan olika kommunala sektorer, samtidigt som det ska leda till konkreta handlingar, som kan genomföras redan idag eller i morgon. Arbetssättet bör vara öppet och uppmuntra kommuninvånare, företag och organisationer att medverka. Detta engagemang skapas, om enskilda känner att de har möjligheter att påverka utformningen av en uthållig utveckling i den egna regionen. Centerpartiet anser, att det även är av stor vikt att industrin än mer uppmuntras att delta i de lokala Agenda 21- programmen. Industrin står numera inte enbart för den ekonomiska delen av utvecklingen utan har i många fall börjat arbeta upp en god kompetens inom miljöområdet, som är värdefull i det lokala miljöarbetet.
Om kommunerna lyckas fullfölja arbetet med lokala Agenda 21 och därigenom staka ut vägen mot det bärkraftiga samhället, är det en styrka för den lokala demokratin. Det är viktigt, att det fortsatta Agenda 21-arbetet har ett underifrånperspektiv. Utvecklingen av de lokala agendorna måste ske utan centrala påtryckningar i form av föreskrifter eller liknande. Centrala myndigheter och institutioner bör utveckla kanaler för att ge stöd och hjälp när det gäller rådgivning om t.ex. problemlösning och teknisk utveckling. För det fortsatta arbetet mot hållbar utveckling, är det viktigt att kommunerna har lätt att erhålla information om utvecklingen på miljöområdet. Det är även viktigt, att landets studieorganisationer även i fortsättningen engagerar sig i det folkbildningsarbete, som krävs för att öka kunskapen om Agenda 21.
I undersökningar, som gjorts om vad kommunerna anser bör förbättras för att skapa möjligheter till en fortsatt utveckling av Agenda 21-arbetet på lokal nivå, nämns ofta lagstiftningen som en hämmande faktor. Lagstiftningen bör anpassas till Agenda 21- tankarna om demokrati och medbestämmande för att ge mer utrymme för lokala lösningar. Centerpartiet har tidigare föreslagit att ett antal kommuner i landet som själva så önskar, bör ges möjlighet att friare, under en försöksperiod, fatta beslut om sådana förändringar som ligger i linje med förslagen i den egna Agenda 21. De aktuella kommunerna kan bli ett slags frikommuner med avseende på miljöplaneringen och den lokala Agenda 21. Detta kan t.ex. gälla regler för va och avfallshantering.
Miljöanpassa den offentliga upphandlingen
En miljöanpassad upphandling bör ingå i ett integrerat miljöarbete. Genom att ställa miljökrav vid upphandlingen kan myndigheter, kommuner och landsting aktivt bidra till en utveckling av mer miljöanpassade varor och tjänster och samtidigt minska de negativa miljöeffekterna från den egna verksamheten. Eftersom all verksamhet och alla produkter påverkar miljön, bör miljökraven successivt avse all upphandling, från varu- och produktområden med känd miljöpåverkan till tjänster som traditionellt inte förknippas med sådan påverkan. Sverige bör inta en offensiv hållning i arbetet med att förändra EG-direktiven i riktning mot en mer miljöanpassad offentlig upphandling. I rapporten Offentlig upphandling och miljö har Naturvårdsverket uppmärksammat behovet av en ökad miljökunskap bland landets offentliga uppköpare. En bättre information och kunskap om miljömässig upphandling är nödvändig för att förbättra upphandlingen ur miljösynpunkt. Vad som sagts om information bör ges regeringen till känna.
Regeringen bör dessutom förelägga riksdagen förslag till ändringar i lagen (1994:1528) om offentlig upphandling. Det bör i lagen konkretiseras hur miljöhänsyn ska tas i förfrågningsunderlaget och beslut om upphandlingar. Exempel på vad som bör förtydligas är hur frågor angående hushållning med energi och andra resurser, varors livslängd, möjligheter till återanvändning eller återvinning och reparationer ska beaktas i upphandlingsförfarandet. Detta bör ges regeringen till känna.
En miljöteknikdelegation har nu tillsatts på ett initiativ av Centerpartiet. Delegationen har bl.a. i uppgift att genom upphandling driva på utvecklingen av miljöteknik och därmed skapa möjligheter till en inhemsk teknikutveckling inom detta område.
Kemikaliepolitik
För vissa ämnen och kemikalier krävs förbud för att kunna avgifta kretsloppet. Det gäller främst ämnen, som är naturfrämmande och med lång livslängd i naturen. För andra ämnen krävs sådana samlade samhällsåtgärder, med eller utan förbud, som leder till en avveckling. Det gäller t.ex. användningen av PVC. Det fortsatta kretsloppsarbetet, som redovisades i proposition 1993/94:163 Riktlinjer för en fortsatt kretsloppsanpassning av samhället - åtgärder för att minska riskerna med kemikaliehanteringen, måste fullföljas. I propositionen understryks behovet av klara tillämpningsföreskrifter för substitutionsprincipen, utbytesregeln. För närvarande arbetar en utredning med kemikaliefrågorna. Utredningens uppdrag är att göra en översyn av kemikaliepolitiken och föreslå hur den framtida svenska kemikaliepolitiken ska utformas nationellt, inom EU och internationellt.
I riksdagsbeslutet med anledning av proposition 1993/94:163 år 1994 slogs det fast, att användningen av amalgam skulle avvecklas. För barn och ungdomar skulle detta ske till den 1 juli 1995 och för vuxna till den 1 januari 1997. Dessutom skulle användningen av kvicksilver avvecklas. Kemikalieinspektionen har på uppdrag av regeringen undersökt hur avvecklingen av amalgam fortskrider. Inspektionen har konstaterat att denna avveckling har gått långsamt och att all användning av amalgam sannolikt inte är borta till dessa tidpunkter. Detta är inte acceptabelt. Kemikalieinspektionens rapport visar, att det finns fullgoda alternativ till amalgam. Centerpartiet anser att det är angeläget, ur såväl miljö- som hälsosynpunkt, att riksdagens beslut genomförs. Ekonomiska styrmedel bör användas för att avveckla användningen av amalgam. Detta kan ske i form av en direkt avgift på kvicksilver. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag till åtgärder så att avvecklingsmålet för amalgam uppnås. Regeringen bör även driva dessa frågor inom EU. Detta bör ges regeringen till känna.
Trafik
En av de större utmaningarna ligger i att skapa ett kommunikationssystem som bygger på insikten om behovet av omställning mot ett hållbart samhälle. Arbetet med miljöanpassningen av transportsystemet måste oförtrutet gå vidare. Ambitionen om minskning av utsläpp måste höjas. Arbetet med detta måste prioriteras. Samhällsplanering och starkare incitament syftande till en inriktning av transportmönster som leder till minsta möjliga miljöpåverkan måste intensifieras. Centerpartiet anser att samhällsplaneringen i högre grad måste inriktas på att skapa närhet mellan arbetsplats, bostad och service. Därigenom skapas träffpunkter för människor i en levande miljö samtidigt som behoven av långa transporter minskar.
Ett kretsloppsanpassat samhälle förutsätter ett "grönare" transportsystem. Idag svarar bil- och lastbilstrafiken för huvuddelen av de miljöfarliga utsläppen i form av koldioxid, kväveoxider, svaveloxider och kolväten. Användningen av fossila bränslen måste minska. Centerpartiet anser att det bör införas en "nollvision" för fossila bränslen. Det bör därför läggas fast en plan för hur fossila bränslen successivt ska fasas ut och ersättas med förnybara bränslen. Centerpartiet har i en särskild motion utvecklat hur trafikpolitiken bör utformas.
Drivmedel för god miljö
Trafikens avgaser hotar människors hälsa och flera ekosystem som har avgörande betydelse för kretsloppssamhället. Ambitionen måste vara att ersätta miljöskadliga bränslen med miljövänliga. Därför måste systemet med miljöklassning av bränslen utvecklas och ekonomiska styrmedel användas. För att biobränslena ska kunna introduceras och konkurrera på marknaden krävs ofta försöksverksamhet samt miljödifferentierade skatter. Utformningen av det s.k. mineraloljedirektivet inom EU innebär ofta ett hinder för att detta ska kunna ske. Regeringen bör enligt Centerpartiets mening intensifiera arbetet med att få till stånd förändringar i detta direktiv, så att introduktionen av biobränslen underlättas. Detta bör ges regeringen till känna. Vi anser dessutom att bensinstationer ska vara skyldiga att tillhandahålla drivmedel med inblandning av etanol och metanol. Samma metod bör användas som den i förordningen om blyfri bensin. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet anser att regeringen bör initiera en förhandling med berörda parter, såsom producentorganisationer, bil- och petroleumindustrin samt berörda statliga myndigheter, om hur en övergång från fossila till biobränslebaserade drivmedel ska ske. Tills dessa förhandlingar avslutats, bör inga förändringar av nu gällande skatteregler rörande exempelvis etanol och rapsmetylester ske. Detta bör ges regeringen till känna.
Uthålligt utnyttjande av vattenresurser
Rent och friskt vatten är en förutsättning för livet och för det mänskliga samhället. Vattnet har en avgörande betydelse både i det globala miljöarbetet och i det lokala. Att skydda vatten mot föroreningar och att skydda och rena floder, sjöar och grundvatten är ett livsvillkor för mänskligheten. I Sverige är vi bortskämda med god tillgång på vatten. Det finns ändå anledning att hushålla med denna resurs av flera orsaker. Det finns ett samband mellan hög vattenförbrukning och hög energiförbrukning. En hög vattenförbrukning innebär större utsläpp av avloppsvatten. Även i Sverige finns lokala problem med vattenförbrukningen. Vattentillgångarna berör miljöfrågorna på olika sätt, dels genom den yttre miljöpåverkan, som andra sektorer har på vattentillgångarna, dels genom den miljöpåverkan som orsakas av uttaget av vatten och utsläpp från de stora vattenverken. De hot som finns generellt mot grund- och ytvattnet gäller också för dricksvattenförsörjningen. Dessa hot är bl.a. försurningen, eutrofieringen, bekämpningsmedel och transportsystemets inverkan och överuttag av vattenresurser.
För att skapa trovärdighet i det internationella arbetet för en uthållig användning av jordens resurser måste vi i Sverige ha en god miljöpolitik när det gäller våra nationella vattentillgångar i sjöar, vattendrag och vattentäkter. En helhetssyn behövs på hur denna resurs ska kunna utnyttjas på ett uthålligt sätt. En parlamentarisk kommitté bör tillsättas med direktiv att utarbeta en handlingsplan för hur en uthållig användning av vattenresurser inom alla sektorer kan skapas i Sverige och internationellt. Kommittén bör samverka med annan utredningsverksamhet på området, t.ex. Utredningen om system för avrinningsområdesvis vattenadministration (dir. 1996:57). Detta bör ges regeringen till känna.
Biologisk mångfald
Bevarandet av den biologiska mångfalden är en av de viktigaste uppgifterna i miljöarbetet. En stor del av hoten mot den biologiska mångfalden är relaterade till att livsmiljöerna förändras. Genom samhällsplanering och nya och ändrade brukningsmetoder förändras eller försvinner biotoper. Miljögifter och kemikalier, liksom geografiskt storskaliga miljöstörningar som försurning, eutrofiering och växthuseffekten, påverkar den biologiska mångfalden. Skogslandskapet är den dominerande landskapstypen i Sverige. Den största delen av skogsarealen används för kommersiellt skogsbruk. För att hindra en fortsatt förlust av biologisk mångfald i skogslandskapet krävs en kombination av skydd av områden med stöd av naturvårdslagen och en anpassning av skogsbrukets metoder. Den reformering, som gjordes av skogsvårdslagstiftningen 1993, har skapat bättre förutsättningar för skogsnäringen att ta sådana hänsyn. Om Sverige ska leva upp till de nationella miljömålen och de internationella åtaganden som vi gjort, bl.a. konventionen om biologisk mångfald från FN:s konferens i Rio 1992, krävs en kombination av områdesskydd, förbättrad naturvårdshänsyn och aktiva åtgärder för återskapande av biologisk mångfald.
Hur det svenska jordbruket utformas har stor betydelse för bevarandet av den biologiska mångfalden. Förändringar i jordbrukslandskapet ingår i hotbilden för många av landets hotade, sällsynta eller hänsynskrävande arter. När det öppna landskapet växer igen, försvinner många arter, som gynnas av den vegetation som uppstår mellan brukad och icke-brukad mark. För att bryta utvecklingen med förluster av den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet behövs bl.a. att jordbruksarealer bevaras, särskilt i Norrland och i skogsbygderna i landets mellersta och södra delar, att kvarvarande naturbetesmarker bevaras och hävdas samt att mer extensivt nyttjande av markerna gynnas framför mer intensiva brukningsformer. Det miljöstöd, som det svenska jordbruket erhåller efter inträdet i EU, har stor betydelse för att uppnå dessa mål. Det allmänna lönsamhetsläget inom jordbruksnäringen är också av betydelse för att jordbruket ska ha möjlighet att vårda den biologiska mångfalden.
Medel måste avsättas för bevarande av skyddsvärda biotoper, våtmarker, inrättande av naturreservat och nationalparker. En viktig fråga att lösa är finansieringen av tillskapandet av områden som måste ha en hög skyddsnivå. Staten måste ha ett grundläggande ansvar för detta skydd, men det bör även skapas förutsättningar för t.ex. gemensam finansiering mellan landsting, kommuner och företag när det gäller inköp. Regeringen bör enligt Centerpartiets mening initiera sådana överläggningar.
Naturvårdsavtal utgör ett viktigt komplement till andra instrument i naturvårdsarbetet. Många naturtyper med hotade arter och höga naturvärden, där avverkningar kan vara aktuella, omfattas inte av biotopskydd eller skydd som naturreservat. Dessa avtal utgör då ett bra alternativ. Erfarenheterna av dessa avtal är mycket goda. Arbetet med att utforma dessa avtal bedrivs i samarbete mellan olika intressenter. Frivilligheten i avtalen har upplevts som mycket positiv av markägarna. Detta är en för samhället billig form av naturvård. Ersättningen betalas ut som en morot för en god insats och inte som en intrångsersättning. Det är enligt Centerpartiets mening viktigt att denna verksamhet fortsätter att utvecklas och tillförs mer medel. Avtalens juridiska hållbarhet vid överlåtelse av fastigheter bör också förbättras. Vad ovan sagts om naturvårdsavtal bör ges regeringen till känna.
Investeringsanslaget för markförvärv är ett av naturvårdspolitikens viktigare medel för att behålla den biologiska mångfalden. För närvarande föreligger ett stort behov av såväl markförvärv som annan intrångsersättning av bevarandeskäl. Fler än 1.700 av skogens djur- och växtarter missgynnas av mänsklig påverkan. Vi föreslår därför att 30 miljoner kronor inom ramen för programmet för omställning till hållbar utveckling avsätts för att förstärka insatserna för markförvärv. Detta bör ges regeringen till känna.
Bioråvaror
Sveriges jord- och skogsbruk ska bli världens renaste. Jord- och skogsbruket är en viktig resurs i kretsloppsarbetet. Dessa resurser kommer att ha en stor betydelse i den omställning av energisystemet, som vi står inför. Bioråvaruutredningen presenterade 1994 betänkandet Växande råvaror, SOU 1994:113. Utredningen föreslog avgifter på miljömässigt negativa produkter, utveckling av mätmetoder och miljöstandarder. Vidare föreslogs forskningssatsningar och stöd till prototypanläggningar m.m. Centerpartiet anser, att kretsloppsanpassningen av jordbruket måste drivas vidare. Jordbrukets roll som producent av bioråvaror måste ytterligare utvecklas. Eftersom jordbruket har en så central roll i kretsloppssamhället, anser vi att en särskild utredning bör tillsättas för att belysa hur jordbrukets roll som bioråvaruproducent kan utvecklas. Detta bör ges regeringen till känna.
Planeringsfrågor
Genom en miljöanpassad samhällsplanering för mark och vatten kan värdefull mark skyddas samtidigt som mark används för t.ex. bostäder, arbetsplatser, vägar och järnvägar. Samhällsplaneringen måste ske med hänsyn till kretsloppen i naturen. Den måste också bygga på principen "tänk efter före". Alla olika berörda intressen måste få komma till tals i ett tidigt skede av planeringsprocessen. Samhällsplaneringen måste ha sin utgångspunkt i det lokala engagemanget och perspektivet. En kombination av ambitioner på miljöområdet och den regionala utvecklingen måste bli den fysiska planeringens viktigaste utgångspunkter i framtiden. Centerpartiet har i motionen Samordnad planering för en bättre miljö och ekonomisk utveckling föreslagit åtgärder vad gäller samhällsplaneringen.
Nationalstadsparker
Behovet av att bevara och gynna den biologiska mångfalden finns i miljöer, som är rika respektive fattiga på biologisk mångfald. Av särskilt intresse är att bevara den biologiska mångfalden i tätortsmiljön. På Centerpartiets initiativ tillskapades nationalstadsparken i Haga- Brunnsviksområdet i Stockholm. Det skydd, som detta område därmed erhöll, är av stor betydelse för de boende i Stockholm och även för möjligheterna att utveckla kultur- och naturturism i Stockholmsområdet. På senare tid har det kommit oroande signaler om att ett antal exploateringsintressen är på väg att påverka nationalstadsparken. Detta får givetvis inte ske. Centerpartiet förutsätter att regeringen hävdar denna nationalstadsparks skydd. Regeringen bör återkomma till riksdagen med en redovisning av hur skyddet av existerande nationalstadspark fullföljs.
I utredningen Nationalstadparker (SOU 1996:38) föreslås att ytterligare nationalstadsparker ska inrättas. Centerpartiet bejakar denna utveckling och anser att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med förslag till inrättande av nya nationalstadsparker. Andra orter i landet än de som utpekas i utredningen bör ges möjlighet att ansöka om inrättande av nationalstadspark, under förutsättning att de föreslagna områdena uppfyller de krav, som ställs för inrättandet av en sådan park. Detta bör ges regeringen till känna.
Kalkningsverksamheten
Försurningen har drabbat Sverige mycket kraftigt. Över 20.000 sjöar och 120.000 km rinnande vatten är allvarligt påverkade av försurningen. Genom kalkningsverksamheten avgiftas våra sjöar och vattendrag så att en normal flora och fauna kan återskapas. Den är även av avgörande betydelse för arter, som vandrar mellan söt- och saltvatten som lax och laxöring. Även skogskalkningen har betydelse för att minska försurningens påverkan på landets skogar. Kalkningen är en del av det arbete, som Sverige bedrivit för att ta såväl nationellt som internationellt ansvar för bevarandet av den biologiska mångfalden och hushållningen med naturresurserna. Kalkningen har en stor betydelse för fiske- och naturlivet i Sverige. Tillgången till goda fiskevatten och en orörd natur är viktig för t.ex. turismnäringen i stora delar av landet, förutom att den givetvis påverkar människors hälsa, ekonomi och möjlighet att bo kvar i glesbygdsområden.
Sverige har förbundit sig internationellt att minska utsläppen av kväveoxider med 30 % från år 1980 fram till år 1998. För att uppnå detta mål krävs ytterligare åtgärder, bl.a. inom energisektorn. I dag finns en miljöavgift på utsläpp av kväveoxider. Avgiften uppgår till 40 kr/kg utsläppta mängder kväveoxider, räknat som NO2. Lagstiftningen omfattar pannor med en effekt större än 10 MW och betalas när energiproduktionen överstiger 50 GWh/år. Dessa pannor återfinns huvudsakligen inom fjärrvärmesektorn eller inom industrin. Inkomsterna från avgiften återförs till de avgiftsskyldiga i proportion till företagets produktion av nyttiggjord energi. För att finansiera kalkningen av sjöar och vattendrag anser Centerpartiet, att en miljöskatt på kväveoxider därutöver bör införas. Skatten bör omfatta nuvarande avgiftspliktiga pannor liksom de förbränningsprocesser inom industrin som idag inte ingår. Skattesystemet bör omfatta pannor med en större effekt än 5 MW men med en nyttig energiproduktion större än 20 GWh. Nivån på skatten bör vara 5 kronor per kilo utsläppta mängder kväveoxider, räknat som NO2. Med den nivån beräknas systemet inbringa ca 200 miljoner kronor per år i inledningsskedet. Centerpartiet anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag till skatt enligt förslaget ovan. Skatten bör träda ikraft snarast och intäkterna bör användas för att finansiera kalkningsverksamheten.
Regeringen avser att ge Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram en nationell plan för utformningen av de fortsatta kalkningsinsatserna, vilket vi bejakar. Samtidigt minskas dock anslagsnivån för A 3. Detta är enligt vår mening mycket olyckligt med hänsyn till pågående verksamhet och med tanke på att behovet av kalkningsinsatser knappast har minskat. Centerpartiet föreslår att 20 miljoner kronor inom ramen för programmet för omställning till hållbar utveckling avsätts för att förstärka kalkningsinsatserna. Detta bör ges regeringen till känna.
Regeringen bör i kompletteringspropositionen våren 1997 återkomma till riksdagen med en utökad ram för utgiftsområdet 20, Allmän miljö och naturvård, som medger ett utrymme för anslaget A 3. Bidrag till kalkningsverksamhet för sjöar och vattendrag om lägst 160 miljoner kronor. Detta bör ges regeringen till känna.
Sanering av miljöskadade områden
Regeringsrätten har i en dom ändrat möjligheterna att ställa krav på företag att de ska sanera mark som är miljöskadad. I och med domen går det inte att ställa krav på sanering, om företaget slutade sin verksamhet före den 1 juli 1989. Beslutet kan komma att innebära att företag i Sverige har möjlighet att komma undan ansvar för miljöskador, som är äldre än sju år. En sådan ordning skulle vara unik även i ett internationellt perspektiv och överensstämmer inte med principen att förorenaren betalar. En grundläggande kravregel om att avhjälpa olägenheter av miljöfarlig verksamhet har funnits i svensk lagstiftning sedan 1942. Dessa regler förtydligades dock, bl.a. genom ett tillägg i 5 § miljöskyddslagen 1989. Regeringsrätten har dock i sin dom inte ansett, att det var ett förtydligande utan en ny rättsregel som då infördes, detta trots att lagstiftarens intention med förändringen 1989 var att förtydliga redan gällande regler. Centerpartiet anser att denna rättsliga förvirring är mycket olycklig. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag till ändringar i miljöskyddslagen, som gör det möjligt att upprätthålla regeln att förorenaren ska avhjälpa olägenheter av miljöfarlig verksamhet. En sådan förändring i lagstiftningen är så angelägen, att den inte bör invänta regeringens förslag till miljöbalk. Detta bör ges regeringen till känna.
Kärnsäkerhet
I takt med att de svenska kärnkraftsreaktorerna åldras behöver tillsynsinsatserna öka. Statens kärnkraftsinspektion och statens strålskyddsinstitut har under det senaste budgetåret genomgått en internationell granskning (SOU 1996:73), som pekar på områden där högre effektivitet i myndigheternas verksamhet bör kunna nås. Granskningskommissionen föreslår bl.a. förändringar vad gäller organisation, utbildning och hur anslagna medel kan användas effektivare. Det är enligt Centerpartiets mening av största vikt att de av granskningskommissionen föreslagna förändringarna bereds och genomförs. Detta bör ges regeringen till känna.
Kärnsäkerhetsfrågorna har ett mycket nära samband med miljöarbetet. Kärntekniklagen bör därför bli en del av det aviserade förslaget till miljöbalk. Detta bör ges regeringen till känna.
Strålskydd
Svenska kärnkraftverk släpper ut mer radioaktivitet i luft och vatten än andra jämförbara verk i världen enligt en undersökning gjord av FN- organet Unscear. Undersökningen baserar sig på åren 1985-89, men enligt Strålskyddsinstitutet har utsläppen fortsatt att öka under 1990-talet. En del av orsaken till att de svenska utsläppen är relativt sett stora är att gränsvärdena räknas på stråldosen för de människor, som bor och vistas i området runt kärnkraftverken. I och med att det i Sverige vistas färre människor i kärnkraftverkens närhet än i andra länder, blir det möjligt att släppa ut mer radioaktivitet. Centerpartiet anser, att en svensk utredning bör göras angående svenska kärnkraftverks radioaktiva utsläpp. Utredningen bör komma med förslag till åtgärder för att minska dessa utsläpp. Detta bör ges regeringen till känna.
Kunskapen om den joniserande strålningens farlighet och dess cancereffekter förbättras hela tiden. Sedan de första uppskattningarna om cancerriskerna först gjordes på 1950-talet har det hela tiden framkommit nytt vetenskapligt underlagsmaterial för dessa uppskattningar. Forskningen har hela tiden kommit fram till högre siffror än de tidigare. Dagens skattning av cancerriskerna ligger ungefär tio gånger högre än de skattningar, som gjordes när utsläppsföreskrifterna till strålskyddslagen antogs 1977. Dessa utsläppsföreskrifter har dock inte förändrats sedan 1977. Centerpartiet anser att en skärpning av dessa föreskrifter måste genomföras med beaktande av senare års forskningsrön. Detta bör ges regeringen till känna.
Strålskyddsfrågorna hänger mycket nära samman med miljöarbetet. Strålskyddslagstiftningen bör därför inrymmas i det aviserade förslaget till miljöbalk. Detta bör ges regeringen till känna.
Euratomfördraget
Det torde vara uppenbart för de flesta, att Euratomfördraget är föråldrat. Med endast några få undantag pågår också en avveckling snarare än en utveckling av kärnenergitekniken i medlemsländerna. Samtidigt pågår runtom i medlemsländerna ett arbete att utveckla de förnybara energikällorna, detta utan stöd eller samordning från EU. Det finns alltså dubbel anledning att revidera EU:s energipolitik. Centerpartiet anser, att en revidering av Euratomfördraget bör genomföras. Euratom bör omvandlas från ett stöd för utveckling av atomenergi till ett program för en gemensam satsning på minskat beroende av ändliga och fossila energikällor, utveckling av förnybara energikällor samt stöd till energieffektivisering och minskad energikonsumtion. Riksdagen bör ge regeringen till känna vad som ovan anförs om en revidering av Euratomfördraget.
Myndighetsfrågor
I en krympande offentlig ekonomi är det nödvändigt att de resurser, som ställs till förfogande, används så kostnadseffektivt som möjligt. Naturvårdsverket har till uppgift att vara en samlande och pådrivande kraft i miljöarbetet. Verket ska dessutom svara för uppföljning och utvärdering av såväl det nationella som det internationella miljöarbetet. Under senare tid har verkets arbete genomgått snabba tyngdpunktsförskjutningar, bl.a. till följd av det svenska EU- medlemskapet. Det finns enligt Centerpartiets mening ett behov av en förutsättningslös genomgång av Naturvårdsverkets uppdrag och organisation, med syfte att säkerställa att ett så effektivt miljöarbete som möjligt och effektiv användning av verkets anslagna medel kan uppnås. En särskild utredare bör utreda vilka eventuella organisationsförändringar av verksamheten, som bör genomföras för att nå bästa möjliga resultatuppfyllelse. I samband med detta bör också frågan, huruvida miljöforskningen bör vara en del av Naturvårdsverkets verksamhet utredas. Vad som ovan sagts bör ges regeringen till känna.
Ekonomiskt stöd till miljöorganisationer
Landets miljöorganisationer har stor betydelse för att driva på utvecklingen av såväl det nationella som det internationella miljöarbetet. Många gånger initieras debatten kring olika miljöfrågor av dessa. De innehar ofta stor sakkunskap inom olika ämnesområden. Det är även inom detta område av största vikt att de medel som anslås av staten för att stödja organisationerna i deras arbete används så kostnadseffektivt som möjligt. Enligt Centerpartiets mening bör fördelningen av medlen administreras av regeringen, inte som idag av Naturvårdsverket. Detta bör ges regeringen till känna.
Miljöövervakning
Sverige bör verka för att det europeiska systemet för miljöövervakning förbättras. Det sedan länge etablerade nordiska samarbetet ger här en god erfarenhetsbas. EU:s miljöbyrå - European Environmental Agency (EEA) - bör kunna samordna de ansträngningar som görs på området i Europa. EEA måste utvecklas till ett pådrivande verktyg och ha ett uppföljningsansvar gentemot EU-länderna. EEA bör även öppnas för deltagande av övriga europeiska stater och arbeta med en alleuropeisk inriktning.
Miljöombudsman
I det av regeringen tillbakadragna miljöbalksförslaget 1994 fanns ett förslag om att en funktion som miljöombudsman skulle inrättas. Tanken med detta förslag var att denna ombudsman skulle få i uppdrag att företräda allmänheten för att främja miljö- och naturvårdens intressen. Det är enligt Centerpartiets mening av största vikt att denna reform genomförs i och med att regeringen förelägger riksdagen ett förslag till miljöbalk. Detta bör ges regeringen till känna.
Bekämpning av miljöbrott
Miljöbrottslighet spänner över ett brett område. Det handlar om allt från olagliga industriutsläpp till illegal handel med utrotningshotade djur. Flera olika lagar är aktuella. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar dock att endast ett fåtal misstänkta miljöbrott leder till åtal och fällande dom. Av de polisanmälningar, som görs för brott mot miljöskyddslagen, resulterar endast 10 procent av fallen i åtal. Det finns idag inte någon nationell samordning eller strategi för hur man effektivt ska bekämpa miljöbrottsligheten i Sverige. I rapporten Effektivare ekobrottsbekämpning (Ds 1996:1) föreslås en särskild ekobrottsmyndighet efter främst norsk modell. I den tilltänkta myndigheten bör utrymme skapas för en särskild arbetsgrupp, som ska specialisera sig på att utreda miljöbrott. Gruppen skulle kunna bestå av åklagare, polis och eventuella miljöspecialister. Det är enligt Centerpartiets mening av största vikt att en sådan grupp inrättas i samband med att en organisation för ekobrottsbekämpning införs. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kretsloppsutvecklingen och målen för miljöpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag till nya områden, där producentansvaret skall gälla,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i det aviserade förslaget till miljöbalk inkludera ett förslag till kretsloppslag,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om programmet för omställning till ekologiskt hållbar utveckling,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljömärkning,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om standardiseringsarbetet,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationellt kretsloppssamarbete,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska initiativ för att miljöanpassa World Trade Organization,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöhänsyn i internationella handelsavtal,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett miljösäkerhetsråd i FN,3
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att till FN:s Commission on sustainable development knyta ansvaret för en miljöräddningsstyrka,3
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöarbetet i EU,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om koldioxidskatt,4
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetet med ett nytt miljöhandlingsprogram inom EU,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör återkomma till riksdagen med en redogörelse för hur EU:s miljödirektiv har införlivats i svensk lagstiftning,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Agenda 21-arbetet,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frikommuner för Agenda 21-arbetet,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kunskap och information om miljömässig upphandling,5
19. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändringar i lagen (1994:1528) om offentlig upphandling i enlighet med vad som anförts i motionen,5
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avvecklingsmålet för amalgam,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i EU:s mineraloljedirektiv,4
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhandlingar rörande utfasningen av fossila bränslen,
23. att riksdagen beslutar att inga förändringar av nu gällande skatteregler rörande biobränslen skall ske,4
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyldighet att tillhandahålla drivmedel med inblandning av biobaserade bränslen,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om uthålligt utnyttjande av vattenresurser,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överläggningar angående gemensam finansiering av markinköp för naturvårdsändamål,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om naturvårdsavtal,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bioråvaror,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationalstadsparker,6
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen för riksdagen bör redovisa hur skyddet av existerande nationalstadsparker fullföljs,6
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att använda medel från programmet för ekologisk omställning till kalkning och markförvärv,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i den ekonomiska vårpropositionen 1997 utöka ramen för utgiftsområde 20,5
33. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i miljöskyddslagen som i motionen anförs för att upprätthålla regeln att förorenaren skall avhjälpa olägenheter av miljöfarlig verksamhet,
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder med anledning av den internationella granskningskommissionen för kärnsäkerhet och strålskydd,
35. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kärntekniklagen bör ingå i det av regeringen aviserade förslaget till miljöbalk,
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationell utredning om svenska kärnkraftverks radioaktiva utsläpp,
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skärpning av utsläppsföreskrifterna i strålskyddslagen,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att strålskyddslagen bör ingå i det av regeringen aviserade förslaget till miljöbalk,
39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en revidering av Euratomfördraget,
40. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av Naturvårdsverkets uppdrag och organisation med syfte att säkerställa ett så effektivt miljöarbete som möjligt och en effektiv användning av verkets anslagna medel,
41. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvaret för fördelning av medel till miljöorganisationer,
42. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöövervakning,
43. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöombudsman,
44. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bekämpning av miljöbrott.7
Stockholm den 1 oktober 1996
Olof Johansson (c)
Per-Ola Eriksson (c)
Helena Nilsson (c)
Agne Hansson (c)
Andreas Carlgren (c)
Karin Starrin (c)
Elving Andersson (c)
Marianne Andersson (c)