Enligt bilbranschen själv är biltävlingar teknikutvecklande. Genom tävlingsverksamhet har ny teknik tagits fram som sedan använts i serietillverkade bilar. Denna teknikutveckling bör stimuleras att komma konsumenterna maximalt till godo.
I opinionsundersökningar slås det ständigt fast att miljöfrågorna tillhör de allra viktigaste för medborgarna, vanligen är det endast arbetslösheten som ses som ännu viktigare. Detta bör få ett tydligare genomslag i den statliga politiken, bland annat när det gäller teknikutveckling. Ny teknik kan, vilket bland annat Nutek visat, leda till en förbättrad miljö, och det finns alltså ett uttryckligt önskemål från konsumenterna att detta skall stimuleras.
Hittills har miljökraven vid biltävlingar varit betydligt lägre än för användandet av standardbilar. Tillsatser i bensinen som inte godkänns för vardagsbruk har använts i tävlingar, utsläppsnivåerna från tävlingsfordonen överstiger vida bilprovningens gränshalter och ljudnivåer som i övrigt är helt oacceptabla godkänns. Detta är kontraproduktivt för utvecklingen av en mer miljöanpassad bilism. En sådan utvecklas tvärtom om biltävlingarna åläggs särskilt höga miljörelaterade krav.
Vi menar att det i ett första steg bör åläggas all tävlingsverksamhet med bil och motorcykel att uppfylla de för övrig bilism gällande miljövärdena, och att framtida skärpningar i miljörelaterade regler för fordon automatiskt bör gälla även för tävlingsfordon. I ett andra steg, från år 2000, bör tävlingsverksamheten med fordon bli miljödrivande i det att den åläggs högre miljökrav än övrig bilism. Endast förnyelsebara bränslen (metanol och etanol) bör tillåtas för drift, utan tillsatser av oktanhöjande medel, smörjande bly eller liknande. I ett tredje steg, från år 2005, bör endast noll- utsläppsfordon enligt de nuvarande kaliforniska direktiven tillåtas för tävlingsverksamhet. I dagsläget innebär detta elfordon, vissa elhybridfordon samt vätgasfordon.
Förslagen om skärpta miljökrav för tävlingsfordon leder inte endast till en intressant teknikutveckling, utan också till kraftigt minskade utsläpp från själva tävlingsverksam-heten. På sikt är detta säkerligen gynnsamt för de tävlande själva, eftersom deras verksamhet annars troligen kommer att bedömas som oacceptabel inom en snar framtid. Allt fler lokala miljö- och hälsoskyddsmyndigheter kommer att avslå motortävlingar framöver om inte miljö- och bullerproblemen åtgärdas. Vårt förslag ger alltså branschen en möjlighet till långsiktig överlevnad och utveckling.
De skärpta miljökraven kommer också att direkt stimulera konsumenterna till ett ändrat beteende vid bilköp. Ny teknik såsom elfordon får en ökad status, vilket kommer att underlätta för bilbranschen att leva upp till de av riksdag och regering antagna miljömålen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att all tävlingsverksamhet med bil och motorcykel bör åläggas att uppfylla för övrig bilism gällande miljökrav,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att all tävlingsverksamhet med bil och motorcykel bör åläggas hårdare miljökrav än övrig bilism från år 2000,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att all tävlingsverksamhet med bil och motorcykel bör åläggas noll-utsläpp från år 2005.
Stockholm den 30 september 1996
Kia Andreasson (mp)
Elisa Abascal Reyes (mp) Eva Goës (mp)