Sedan lång tid tillbaka har man kunnat konstatera att Vättern är mycket känslig för föroreningar. Detta har engagerat många människor eftersom Vättern har en så stor betydelse som dricksvattentäkt. Ett par hundra tusen människor får redan idag sitt färskvatten från Vättern och det finns intresse från många fler att på sikt få använda Vättern som sin färskvattenkälla.
Än så länge är Vätterns dricksvatten av god kvalitet. Däremot finns miljöskador och tecken på rubbad balans när det gäller djur och växter. Om några arter slås ut kan det få allt större följdverkningar.
Vättern är näringsfattig, har relativt enkla näringskedjor och lång omsätt- ningstid. Dessa faktorer ökar möjligheten att belysa och utreda principiella samband och följa såväl effekterna av en ökad belastning (t ex kväve) som en minskande belastning (t ex klororganiska föreningar).
Kväveomsättningen
I Vättern (liksom i Vänern) har kvävehalten ökat dramatiskt under den senaste 20-årsperioden. Det rör sig om en fördubbling, samtidigt som fosforhalten har minskat. Oron är stark för att ekosystemets struktur kommer att förskjutas.
Via Motala ström lämnar idag Vättern ifrån sig dubbelt så mycket kväve som för 20 år sedan. Naturvårdsverkets utredning visar att förändringen kan bero på interna processer i Vättern. Det behövs kunskap om vilka processer det är och hur dessa påverkas av höga halter av metaller och klororganiska ämnen. Den kunskapen saknas. Främst behövs vetskap om miljöför- oreningarnas effekter på den mikrobiella kvävecykeln.
Klororganiska ämnen/dioxin
Precis som när det gäller metallförekomsten så saknas idag löpande övervakning av tillförseln av klororganiska ämnen till Vättern. Dessa ämnen kan antas påverka ett flertal nyckelprocesser i sjön och det är djupt otillfredsställande att kvalificerad kunskap saknas.
I debatten om dioxin i fisk har Vätternrödingen varit mycket omdiskuterad. Detta har grundat sig på ett alltför litet och ofullständigt material. Man vet att fisk i Vättern innehåller klororganiska föreningar som är typiska för blekeri- utsläpp, men detta är en otillräcklig kunskap. Denna situation ger upphov till ryktesspridning och oro, inte minst bland Vätterns yrkesfiskare.
Metallförekomsten
Trots att Vättern är en ren sjö är dess bottnar förorenade av höga metallhalter. Det går inte att med säkerhet bedöma om metallbelastningen på Vättern tenderar att minska eller öka. Dessutom saknas nu möjligheter att bedöma om metaller utgör en delorsak till de förändringar som registrerats i kvävecykeln och i bottensamhällena i Vättern.
Miljöfarligt gods
En ofta förbisedd riskfaktor är olyckor med transporter av farligt gods. Vätterns läge i en mycket trafiktät region och sjöns extrema känslighet för vissa olyckor av detta slag utgör en uppenbar hotbild. Vättern är ju bl a en mycket viktig vattentäkt. Därför måste effekterna av eventuella olyckor med farligt gods utreda. Det gäller transporter av gods både på och runt Vättern. För detta ändamål behövs ett prognosinstrument i form av en datamodell som kan beräkna inblandning och spridning i Vätterns vattenmassa.
Kvävebelastning från trafiken
De kvävemätningar som löpande gjorts i Vättern har visat att framför allt nitraterna har ökat på ett drastiskt sätt. Detta är inget unikt för Vättern, men det kan inte härledas från de kända kvävekällorna. Fortfarande måste fler betydande källor fastställas, framför allt vill man undersöka trafiktäta områden.
Bottnarnas ekologi
Betydande koncentrationsförhöjningar av såväl metaller som klororganiska ämnen finns i Vätterns bottensediment. Vilken effekt detta får för bottenlevande organismer, anrikning i näringskedjan, förskjutningar inom och mellan olika organismgrupper är för närvarande dåligt undersökta.
De senaste 15-20 åren har flera bottenorganismer gått kraftigt tillbaka, t ex laken och djupsiken. Yrkesfiskare och allmänhet har rapporterat att grund som tidigare var bra fiskeplatser nu är överväxta och att det är ett ökat påslag av trådalger på fisknät m m. Det behövs således en bred studie av botten- systemets funktion.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av stöd för och förebyggande skydd av Vättern som natur- och kulturområde och som dricksvattentäkt.
Stockholm den 2 oktober 1996
Karl-Göran Biörsmark (fp)